
Makaron z dynią o aromacie cytryny i szałwii
Autor: thiessa @ 10:09pm, Wtorek 23 Listopad 2010.

Źródło: "GoodFood Magazine"
Kolejne danie z dynią, wyjątkowo dobre dzięki paście z mozzarelli o mocnym cytrynowym aromacie. Makaron ten robiłam trzy razy i jest to zdecydowanie jeden z najsmaczniejszych jesiennych specjałów.
Â
Składniki:
3 łyżki oliwy,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
125g mozzarelli,
50g miękkiego masła,
nieco świeżych liści szałwi oraz dodatkowo do posypania,
starta skórka i sok z 1/2 cytryny,
1/2 kg dynii (waga ze skórką), obranej, pozbawionej pestek, pociętej na 2 cm kawałki,
300g makaronu muszelki,
85g parmezanu, startego.
Czosnek zmiękczyć smażąc go na 1 łyżce oliwy, następnie rozdrobnić w robocie kuchennym na gruboziarnistą pastę z mozzarella, masłem, szałwią, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami. Pastę zawinąć w rulon pergaminu i schładzać przez pół godziny.
W piekarniku rozgrzanym do 200C zapiekać dynię wysmarowaną oliwą. Od czasu do czasu przekładać ją na drugą stronę.
Ugotować makaron al dente. Odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, dodać dynię i parmezan, wymieszać. Pokroić zawartość rulonu, wrzucić do garnka, wymieszać, by się roztopiło. Posypać szałwią.
Komentarze
bardzo smakowite
p.s a te gołąbki z kasztanami się zapieka w tym naczyniu?
margot - 10:57pm, Wtorek 23 Listopad 2010.
W naczyniu zaroodpornym, albo w gesiarce.
thiessa - 6:31am, środa 24 Listopad 2010.
No i mam kolejny smakowity przepis na makaron :) Kiedy patrze tak na to zdjecie to juz sobie wyobrazam, jak musi smakowac. Ide po dynie :))
majka - 8:47am, środa 24 Listopad 2010.