
Zielone curry z kurczaka
Autor: thiessa @ 8:02pm, Sobota 20 Listopad 2010.
ŹródÅ‚o: "Åatwa kuchnia tajska" Ken Hom
Jakiś czas temu udało mi się kupić bakłażany groszkowe, które postanowiłam wykorzystać do klasycznego zielonego curry. Do tej pory zastępowałam je w tym daniu zwykłym groszkiem z uwagi na zachowanie konwencji kolorystycznej. Kupiłam, zjadłam i chyba nadal pozostanę przy groszku. Bakłażany owszem ładnie się prezentują, ale posiadają charakterystyczną dla bakłażanów goryczkę, której już nie mają obecnie hodowane odmiany bakłażanów fioletowych. Ponieważ razem z bakłażanami groszkowymi kupiłam miniaturową odmianę fioletową całość wykorzystałam w tym daniu.
Z daniami kuchni tajskiej jest tak, że początkowo przeraża liczba egzotycznych składników, jednak z reguły nie są to rzeczy drogie i raz kupione starczą nam na wiele razy. Pasty curry trzymam w lodówce i używam przez parę miesięcy, sos rybny kupuję raz do roku, listki limonki kaffir podobnie. Raz kupione trzymam w zamrażarce i wyjmuję odpowiednią ilość, to samo z trawa cytrynową. Zdarza mi się również kupić chilli "birds' eyes", kiedy na nie trafię w większej ilości, włożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.
Bakłażany groszkowe
Składniki:
450 g udek kurczaka bez skóry i kości,2 łodygi trawy cytrynowej,
1 1/2 łyżki oleju,
2-3 łyżki zielonej pasty curry,
3 łyżki szalotki pokrojonej na cienkie plasterki,
3 łyżki grubo posiekanego czosnku,
1 łyżka drobno posiekanego galangalu, lub imbiru,
4 liście limonki kaffir lub 2 łyżeczki pokrojonej na paseczki skórki limonki,
1 łyżka sosu rybnego,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli (pominęłam, sos rybny był wystarczająco słony),
225g bakłażanów groszkowych lub zwykłych pokrojonych na kawałki,
400 ml mleka kokosowego,
3 łyżki wody,
mała garść świeżych liści kolendry,
duża garść świeżych liści tajskiej bazylii.
Kurczaka pokroić na kawałki długości 2,5 cm. Usunąć zewnętrzne części łodyg trawy cytrynowej, zostawiać miękkie białe części. Drobno posiekać.
Rozgrzać wok. Kiedy będzie gorący włożyć do niego pastę curry i smażyć 2 minuty, mieszając. Wrzucić kurczaka i mieszać, aż będzie całkowicie pokryte pastą.
Dodać trawę cytrynową, szalotkę, czosnek, galangal lub imbir, liście limonki kaffir lub skórkę limonki, sos rybny, cukier oraz sól i smażyć jeszcze 1 minutę, mieszając.
Wrzucić bakłażany i wlać mleko kokosowe oraz wodę. Zmniejszyć ogień i dusić 15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodać kolendrę oraz liście bazylii, zamieszać dokładnie i od razu podawać. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.
Komentarze
odkryliÅ›my ostatnio kuchniÄ™ tajskÄ… na wschodzie Polski u przyjacióÅ‚ :) , marzy mi siÄ™ teraz samemu trochÄ™ po tajsku pogotować. Gdzie we WrocÅ‚awiu kupujecie liÅ›cie cytrynowe, kolendrÄ™ ?
joma24 - 10:12am, Poniedziałek 22 Listopad 2010.
Kolendre normalnie w markecie. W lecie sadzimy na dzialce. Zanim otwarli we Wroclawiu "Kuchnie Swiata" malzonek przywozil z Warszawy liscie limonki kaffir, galangal i trawe cytrynowa. Obecnie wszystko to mozna tam kupic, tylko trzeba zajrzec do lodowek. Niemrozona trawe cytrynowa mozna kupic jeszcze w Epi na wage. Jest tam tez zawsze kolendra, ale nieco drozsza. W Epi tez czesto mozna kupic chilli "ptasie oczko".
Kuchnie tajska kocham najbardziej ze wszystich, tutaj prawie 70 przepisow, ktore wyprobowalam (reszta jest na GP luzem):
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57280329,57349720,0,2.html?v=2
thiessa - 7:17pm, Poniedziałek 22 Listopad 2010.
serdeczne dzięki :)
ja kuchnie tajską dopiero poznaję i się zachwycam razem z małżonkiem . Uwielbiam kuchnię włoską i ostatnio bardzo mi też zasmakowała indyjska ! Czyli jak mi się uda w tym tygodniu koniecznie odwiedziny Kuchni Swiata !
a teraz szykujÄ™ siÄ™ na dokłądne poczytanie waszego blogu, bo tez uwielbiamy podróżować !pozdrawiam
joma24 - 7:55pm, Poniedziałek 22 Listopad 2010.
W Poznaniu chyba ciut gorzej z dostepnoscia skladnikow, ale moge sie mylic. Poki co, jeszcze ani razu nie kupilam wszystkich skladnikow z mojej listy zakupowej, zawsze czegos brakuje.
monikucha - 12:30am, Wtorek 23 Listopad 2010.
Mysle, ze asortyment ten sam. We Wroclawiu tez nie zawsze jest wszystko i na raz. Czasem cos musi poczekac w zamrazarce, az dokupie cos innego.
thiessa - 6:33am, środa 24 Listopad 2010.