
Kalafior z kolendrÄ… i pomidorami
Autor: thiessa @ 9:37pm, Piątek 19 Listopad 2010.

Źródło: " Meena Pathak 's Complete Indian cooking"
Danie pochodzi z Bombaju i jeśli wierzyć autorce książki jest pierwszą rzeczą jakiej się nauczyła gotować od swojej babci.
Do przygotowania tego dania potrzebna będzie aromatyczna pasta, na którą przepis podaję na końcu. Zarówno pastą jak i całe danie zapewne byłoby smaczniejsze gdyby użyć kolendry z gruntu, kupowanej na pęczki a nie marnej doniczkowej, która nie dość, że ma mało aromatu to jeszcze po posiekaniu jej ilość jest znikoma. Ale jak to się mówi: jeśli nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Składniki:
olej do smażenia (użyłam ghee, danie jest wtedy bardziej aromatyczne),
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
3 pomidory, posiekane na większe kawałki,
1 łyżka mielonej kolendry,
1/2 łyżki mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 łyżki pasty z kolendry, czosnku, chilli i imbiru*
900g kalafiora podzielonego na różyczki,
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry.
Na petelni rozgrzać olej, kiedy zacznie się dymić wrzucić nasiona gorczycy, przykryć pokrywką i odczekać, ąż wszystkie pękną. Dodać pomidory, mieloną kolendrę, kumin, kurkumę, pastę z kolendry, czosnku, chilli i kurkumy. Przykryć i smażyć 2 minuty, albo do momentu, kiedy pomidory zmiękną. Dorzucić kalafior, posiekana kolendrę, dodać 200 ml wody, przykryć i gotować 5 minut. Następnie odkryć i gotować jeszcze 2 minuty.
* pasta z kolendry, czosnku, chilli i imbiru
8-10 suszonych czerwonych papryczek chili, posiekanych
6 ząbków czosnku, posiekanych
5 cm kawałek imbiru,, posiekany,
2 duże pęczki kolendry posiekane razem z łodyżkami,
6-8 świeżych liści curry (z braku takowych zaniechałam użycia suszonych),
1 łyżka soli morskiej,
2 łyżki posiekanej, zielonej chilli.
Wszystkie składniki zmielić w blenderze na gładką pastę. W razie potrzeby użyć 2-3 łyżek wody. Pastę można przechowywać w lodówce do 6 dni. Ja tego rodzaju pasty sporządzam zawsze z połowy składników. Część przeznaczam na przyrządzeni dania a resztę zamrażam poporcjowane w pojemniczkach na lód. Kiedy pasta się zamrozi przesypuję do podpisanego woreczka i zużywam jeszcze do 2-3 dań.
Komentarze
gay dating sight
gay speed dating san diego
<a href=gaydatingcanada.com?>gay polygamy dating</a>
MichaelDof - 9:14pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com