<<Strona główna

Gołąbki z kasztanami i żurawiną z nutą rozmarynu

Autor: thiessa @ 11:09pm, Poniedziałek 15 Listopad 2010.

Źródło: "Apetit" listopad 2010 wydanie czeskie


Kiedy zobaczyłam ten przepis w rubryce "Co jeść w listopadzie" od razu wiedziałam, że jest to coś, co muszę koniecznie zrobić. Tradycyjnych gołąbków nie robię nie dlatego, że są zbyt pracochłonne, bo przy tej wersji jest nie mniej roboty z obieraniem i gotowaniem kasztanów, ale dlatego, że są dla mnie za ciężkie. Parę razy zdarzyło mi się zrobić wegetariańską wersję gołąbków z różną zawartością. W środku lądowały różne warzywa, niekoniecznie postrzegane jako gołąbkowe, pieczarki, różnego rodzaju kasze oraz ich mieszanki. Jeśli chodzi o smak to nie da się ukryć, że dominuje słodka nuta, zatem nie jest to danie dla tradycjonalistów.


Składniki: (na 6 sztuk)

6 dużych liści kapusty włoskiej,
1 cebula, drobno posiekana,
1/3 łyżki drobno posiekanego rozmarynu,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
140g mieszanki ryżu basmati z dzikim,
140g ugotowanych kasztanów, pokrojonych na kawałki,
50g suszonych żurawin
wywar warzywny do gotowania ryżu i do polewy,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka miodu,
oliwa do smażenia,
sól i świeżo zmielony pieprz.

Na początek nacięte na krzyż kasztany gotować 7 minut, zalać zimną woda i obrać. Następnie gotować jeszcze 30-45 minut.
Podsmażyć na oleju cebulę, dodać rozmaryn i seler i smażyć 5 minut. Wsypać ryż i smażyć do momentu, kiedy cały będzie szklisty. Zalać ryż wywarem warzywnym, dodać żurawinę i gotować do miękkości. Wmieszać pokrojone kasztany, doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki zawijać w sposób wiadomy i układać je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Kasztany, zurawina...jestem bardzo ciekawa smaku. Lubie eksperymenty w kuchni wiec na pewno sie skusze :))

P.S. Chyba wkradl Ci sie w tytule maly blad :))

majka - 2:36pm, Wtorek 16 Listopad 2010.

Smak ciekawy, wiec zachecam.
A blad juz poprawiony.

thiessa - 5:25pm, Wtorek 16 Listopad 2010.

Nie jestem fankÄ… kasztanów, ale wyglÄ…dajÄ… ciekawie.

ptasia - 6:27pm, Wtorek 16 Listopad 2010.

A ja kasztanow jeszcze nie jadlam, a golabki uwielbiam, tradycyjne oczywiscie. Chetnie bym twoich sprobowala :)

monikucha - 10:34pm, Wtorek 16 Listopad 2010.

No to mnie zastzreliłaś tym przepisem. Ja dwa razy w życiu robilam gołąbki, oba na blogu i oczywiście warzywne. Ale z kasztanami, no, no.. A swoją drogą w ten weekend chcę zainaugurować kasztany, bo jeszcze nie używalam ich w kuchni i zrobić tradycyjne pieczone. Potem poszaleję dalej z masą kasztanową...

Kinga - 11:04pm, Wtorek 16 Listopad 2010.

Nie przepadam za pieczonymi kasztanami jedzonymi bez niczego, bo sa moim zdaniem mdle. Malzonek za to jest wielkim milosnikiem, kupuje i zjada namietnie wszystko co kupi. Tym razem ja kupilam i zapowiedzialam, ze ma nie dotykac, bo mam plany. Na slodko jeszcze nie jadlam i mam na oku jeden przepis.

thiessa - 9:44pm, środa 17 Listopad 2010.

Thiesso, FANTASTYCZNY przepis! Kasztany uwielbiam, świetna propozycja.

quinoamatorka - 10:20pm, środa 17 Listopad 2010.

Bardzo ciekawe nadzienie :-) rewelacja, koniecznie muszÄ™ spróbować

Łasuch w kuchni - 10:23pm, Sobota 20 Listopad 2010.

a te gołąbki się zapieka tak?A ile minut i w jakiej temperaturze?

margot - 8:50pm, Poniedziałek 22 Listopad 2010.

Pieklam w 200C, ile czasu nie podali, wiec robilam to "na oko".

thiessa - 6:35am, środa 24 Listopad 2010.

dziękuję

margot - 10:39pm, środa 24 Listopad 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów