<<Strona główna

Kargulena zapiekana z orzechami pekan

Autor: thiessa @ 7:41pm, Niedziela 14 Listopad 2010.

Coś bardzo szybkiego. Jako dodatek wystarczy sałata przygotowana w czasie, kiedy ryba się piecze. 
Robiłam tą rybę dzisiaj z dodatkiem orzechów włoskich, bo pekanów niestety nie miałam, ale poprzednie dwa razy było z pekanami, zatem wstawiam zdjęcie pekanowe ze swojego zdjęciowego archiwum. Do przygotowania tego dania można użyć innej ryby, ale kargulena bardzo mi tutaj pasuję, ciekawie wygląda i lubię w niej to, że po upieczeniu wystarczy rozchylić tuszkę i wyjąć ości jednym pociągnięciem dłoni.

Składniki:

4 karguleny, tuszki bez głowy, może być też inna ryba,
2 garści orzechów pekan, albo włoskich,
garść natki pietruszki,
1 cytryna, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć,
sól, pieprz,
oliwa.

Karguleny pozbawić płetw nożycami, skropić sokiem z cytryny, posilić, popieprzyć. Położyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Natkę posiekać z orzechami i wymieszać ze skórką cytrynową. Mieszanką posypać rybę. Nieco mieszanki można włożyć do środka ryby. Skropić oliwą i zapiekać do momentu, kiedy orzechy się zrumienią.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ale pysznie wygląda. Ja mimo, że ryby pożeram killogramami, to karguleny nie jadłam. Zaraz o niej poczytam. Kupujesz świerze, czy rozmrażasz? Sprawdziłam w Macro, ale nie znalazłam mrożonych zielonych szparagów, tylko biale. Zielone były nie mrożone i choć wiem, że nie sezon na nie, to oprzeć sie nie moglam :).

Kinga - 12:25am, Poniedziałek 15 Listopad 2010.

Rybka z orzechami...smaka mi narobilas :)

monikucha - 12:34am, Poniedziałek 15 Listopad 2010.

Kargulenia jest dobre i narobiłem sobie o poranku smaka na rybkę;-)
My również niedługo będziemy zapiekać rybę z orzechami;-)

grumko - 6:31am, Poniedziałek 15 Listopad 2010.

Kinga juz pisalam, ze nie mam gdzie kupic swiezej. Kupuje mrozone, ale one dobrze to znosza, mieso maja zwarte i sie nie rozciapuja. Biale szparagi niemrozone tez widzialam w weekend i strasznie kusily, ale w koncu nie kupilam.
Grumko w takim razie czekam.

thiessa - 7:18pm, Poniedziałek 15 Listopad 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • maj 2017
    • Tofu w sosie z czarnej fasoli
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów