
Jaglotto z fenkułami i rozmarynem
Autor: thiessa @ 10:51pm, Sobota 13 Listopad 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Porcję przewidziano na 4 osoby, ale danie jest tak pyszne, ze wzięliśmy po dokładce i zjedliśmy w dwie osoby, nie licząc małej porcji dla dziecka. Jaglotto robiłam jakieś 2 miesiące temu, ale ostatnio znowu za mną chodzi. Już kupiłam fenkuły i rozmaryn i wkrótce będzie powtórka.
Składniki:
2 fenkuły,
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka,
3 gałązki rozmarynu, posiekane,
200g pomidorów, pokrojonych w bardzo drobną kostkę,
300g kaszy jaglanej, opłukanej pod zimną woda i osączonej,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
700 ml bulionu warzywnego,
sól, świeżo zmielony pieprz,
100g liści cykorii lub radicchio,
4 łyżki świeżo startego parmezanu.
Z fenkułów skroić wierzchnia warstwę, potem podzielić wzdłuż na ćwiartki, wykrawając przy tym głąb. Następnie pokroić w poprzek na paseczki o szerokości 1 centymetra.
W garnku lub na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, fenkuł, rozmaryn oraz nasiona kopru włoskiego i smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Domieszać kaszę, wlać bulion warzywny, dodać pomidory i całość doprawić solą oraz pieprzem. Nakryć garnek pokrywką i gotować ok. 20 minut. podczas gotowania od czasu do czasu zamieszać.
W tym czasie cykorię lub radicchio pokroić na cienkie paseczki i razem z parmezanem domieszać do kaszy. Garnek nakryć pokrywką i podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty.
Komentarze
Åšwietne jaglotto :) Szkoda, że fenkuÅ‚y takie drogie :( Co do kaszy jaglanej, dodam, że zawiera także krzem, który korzystnie wpÅ‚ywa na wyglÄ…d skóry i paznokci. KaszÄ™ jaglanÄ… zawsze parzÄ™ wrzÄ…tkiem na sitku. Bez tego zabiegu czasem bywa gorzkawa.
quinoamatorka - 10:27pm, środa 17 Listopad 2010.
Dzisiaj Twoje jaglotto byÅ‚o na obiad. Naprawde dobre. ZrobiÅ‚am nie tak gÄ™ste jak powinno być - za dużo dolaÅ‚am wywaru i w zastÄ™pstwie pomidorów ("wyszÅ‚y") byÅ‚ koncentrat pomidorowy, mieszanka przypraw (czarnuszka, cumin, kozieradka, gorczyca, koper wÅ‚oski) zastÄ™powaÅ‚a koper wÅ‚oski. Ale już wszystko zjedzone. DziÄ™ki za propozycje. Pyszne te Twoje potrawy!
Pozdrawiam.
jborsuk@autograf.pl - 4:08pm, Piątek 27 Luty 2015.