<<Strona główna

Jaglotto z fenkułami i rozmarynem

Autor: thiessa @ 10:51pm, Sobota 13 Listopad 2010.


Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut

Porcję przewidziano na 4 osoby, ale danie jest tak pyszne, ze wzięliśmy po dokładce i zjedliśmy w dwie osoby, nie licząc małej porcji dla dziecka. Jaglotto robiłam jakieś 2 miesiące temu, ale ostatnio znowu za mną chodzi. Już kupiłam fenkuły i rozmaryn i wkrótce będzie powtórka.

Warto wiedzieć, że kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne dla naszego organizmu szczególnie, jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka jako, że zawiera ona znaczną ilość tryptofanu. Polecana jest w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych.

Składniki:

2 fenkuły,
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka,
3 gałązki rozmarynu, posiekane,
200g pomidorów, pokrojonych w bardzo drobną kostkę,
300g kaszy jaglanej, opłukanej pod zimną woda i osączonej,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
700 ml bulionu warzywnego,
sól, świeżo zmielony pieprz,
100g liści cykorii lub radicchio,
4 łyżki świeżo startego parmezanu.

Z fenkułów skroić wierzchnia warstwę, potem podzielić wzdłuż na ćwiartki, wykrawając przy tym głąb. Następnie pokroić w poprzek na paseczki o szerokości 1 centymetra.
W garnku lub na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, fenkuł, rozmaryn oraz nasiona kopru włoskiego i smażyć przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Domieszać kaszę, wlać bulion warzywny, dodać pomidory i całość doprawić solą oraz pieprzem. Nakryć garnek pokrywką i gotować ok. 20 minut. podczas gotowania od czasu do czasu zamieszać.
W tym czasie cykorię lub radicchio pokroić na cienkie paseczki i razem z parmezanem domieszać do kaszy. Garnek nakryć pokrywką i podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Åšwietne jaglotto :) Szkoda, że fenkuÅ‚y takie drogie :( Co do kaszy jaglanej, dodam, że zawiera także krzem, który korzystnie wpÅ‚ywa na wyglÄ…d skóry i paznokci. KaszÄ™ jaglanÄ… zawsze parzÄ™ wrzÄ…tkiem na sitku. Bez tego zabiegu czasem bywa gorzkawa.

quinoamatorka - 10:27pm, środa 17 Listopad 2010.

Dzisiaj Twoje jaglotto byÅ‚o na obiad. Naprawde dobre. ZrobiÅ‚am nie tak gÄ™ste jak powinno być - za dużo dolaÅ‚am wywaru i w zastÄ™pstwie pomidorów ("wyszÅ‚y") byÅ‚ koncentrat pomidorowy, mieszanka przypraw (czarnuszka, cumin, kozieradka, gorczyca, koper wÅ‚oski) zastÄ™powaÅ‚a koper wÅ‚oski. Ale już wszystko zjedzone. DziÄ™ki za propozycje. Pyszne te Twoje potrawy!
Pozdrawiam.

jborsuk@autograf.pl - 4:08pm, Piątek 27 Luty 2015.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów