
Zapiekanka dyniowo-porowa z orzechami
Autor: thiessa @ 7:59pm, Piątek 12 Listopad 2010.
Źródło: "Kuchnia pełna głodomorów" Katrin Raschke
Jedno z dań, do których powracam. Zapiekankę tą przyrządzam od 3 lat w sezonie dyniowym, czasem więcej niż jeden raz. Świetnie nadaje się na obiad, kolację i na następny dzień do pracy. Nigdy nie jemy jej z dodatkami, bo sama jest wystarczająco sycąca. Podaję przepis już po przeróbkach. Przygotowując danie z oryginalnego mielibyśmy szansę na zupę dyniowa a nie na zapiekankę.
Składniki:
2 kg dyni, pokrojonej w kostkÄ™,
1/2 kg pora, pokrojonego w półplasterki,
3 łyżki oleju,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
300g sera gouda, startego,
150g posiekanych podprażonych orzechów włoskich,
200g śmietany,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim pora, w końcowej fazie dodać czosnek i dynię. Dusić pod przykryciem 15 minut. Odcedzić mieszankę dyniowo-porową (w czasie duszenia wydzieli się sporo płynu) i zachować do innego dania. Sam wywar jest bardzo smaczny i można go np. wypić, można wykorzystać jako wywar do zupy, co też uczyniłam.
Do odcedzonej masy dyniowo-porowej dodać orzechy i 2/3 sera, przyprawić do smaku. Posmarować olejem jedna dużą formę, albo kilka małych. Polać śmietaną wymieszaną z przyprawami i zapiekać ok. 45 minut w temp. 180C. W połowie pieczenie posypać pozostałym serem.
Zapiekankę można poprzekładać pokrojonymi w plasterki pomidorami.
Komentarze
Niesamowita! Dynia z porami i orzechy. Nie odmówiÄ™ sobie jej przyrzÄ…dzenia.
Pozdrawiam!
Amber - 9:19pm, Piątek 12 Listopad 2010.
uwielbiam pory, dynię i orzechy a jakoś nie pomyślałam, żeby to wszystko połączyć. Na pewno zrobię sobie na obiad i to koniecznie :-D
Åasuch w kuchni - 10:25pm, Sobota 20 Listopad 2010.