
Kolorowe ziemniaki z patelni
Autor: thiessa @ 11:00pm, środa 10 Listopad 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Bardzo rzadko jadam ziemniaki bywa, że wystarcza nam mniej niż kilogram miesięcznie a w miesiącach letnich w ogóle ich nie jem. Nadeszły chłody i coraz większą mam na nie ochotę. Te skrobiowe warzywa zawsze kojarzyły mi się z czymś rozgrzewającym i miło było spożyć taki posiłek, kiedy wróciliśmy przemarznięci do domu.
Składniki:
800g ziemniaków,
1 czerwona papryka, pikrojona na kawałki,
1 zielona papryka, pokrojona na kawałki,
4 szalotki lub małę czerwone cebule, pokrojone w piórka,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
4 serca karczochów (ze słoika), przekrojone na pół,
100g pomidorków koktajlowych, przerkrojonych na pół,
1 duży pęczek rukoli lub bazylii (u mnie mieszanka),
100g śmietany,
1 kulka mozzarelli (125g),
sól do smaku.
Ziemniaki ugotować w mundurkach i kiedy lekko przestygną obrać ze skórki.
Z rukoli oderwać grube ogonki, listki bazylii oberwać z łodyżek. Zioła grubo posiekać i zmiksować blenderem.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i smażyć do momentu, kiedy będą prawie miękkie. Odłożyć na talerz i usmażyć połowę ziemniaków na złoto z obu stron, odłożyć. Usmażyć drugą połowę i wrzucić do niej odłożone warzywa oraz karczochy. Posolić do smaku, domieszać śmietanę ziołową, obłożyć pomidorkami i mozzarellą, przykryć i odczekać, aż ser się rozpuści.
Komentarze
to należymy do tego samego klubu, też niezwykle rzadko jadam ziemniaki, bywa że nie kupuję ich miesiącami...
Nina - 12:08am, Czwartek 11 Listopad 2010.
Ja też mam raczej kiepskie zdanie o kartoflach i jeÅ›li juz wystÄ™pujÄ… w jakimÅ› przepisie, to zmnejszam ich ilość. To danie podoba mi siÄ™. Ilość kartofli bym ograniczyÅ‚a, a do karczochów jakoÅ› nie mogÄ™ sie przekonać. Chyba siÄ™ skusze na tÄ… "KuchniÄ™ wegeteriaÅ„skÄ… z fantazjÄ…", bo to kolejny fajny przepis. Choć teraz zamierzam wziąć sie za Zupy z kuchennej póÅ‚eczki, już dziÅ› wstÄ™pnie przejrzalam, tylko jeszcz nie pozaznaczlam karteczkami.
Kinga - 12:27am, Czwartek 11 Listopad 2010.
Szkoda, ze w naszym kraju bataty sa takie drogie. Sa zdrowsze od ziemniakow i pewnie czesciej bym je przyrzadzala.
Kinga te 800g ziemniakow to bylo dokladnie oblozenie plasterkami patelni na 2 razy, zatem nie tak duzo.
Co do karczochow to ja nie jestem przekonana co do swiezych. Pare razy sie z tym bawilam i dziekuje, wole juz po obrobce wybrane same serca. Szkoda, ze nie ma u nas mrozonycyh jak za granica, bo przyrzadzalabym je czesciej, nie zeby mi wybitnie smakowaly, ale ot jako urozmaicenie.
Widzialam, ze pomimo niecheci do dyni w trakcie mojej nieobecnosci zrobilas do niej az 3 podejscia a ja rowniez daje szanse temu co mi wczesniej nie smakowalo. W konsekwencji moge powiedziec, ze nie ma reczy, ktorej bym nie zjadla. Jedne zjem z duzym smakiem, inne z niechecia, ale zjem. Jest tylko jedna rzecz, ktorej nie zjem (robilam pare podejsc, za kazdym razem smakowalo rownie obrzydliwie).
thiessa - 1:09pm, Czwartek 11 Listopad 2010.
Bardzo lubie takie dania i pewnie skusze sie na wersje z karczochami w jakis zimny wieczor. Ciekawa jestem, jakby wyszlo, gdyby te patelnie na ostatnie kilka minut wstawic pod goracy grill.
Karolina - 1:12pm, Czwartek 11 Listopad 2010.
Taki obiad w sam raz dla mnie. Proste i na pewno wspaniałe :-D
Åasuch w kuchni - 7:50pm, Czwartek 11 Listopad 2010.
Serwusowa oczywiscie grill tez moze byc. Nie chcialam rozgrzewac specjalnie piekarnika.
thiessa - 6:37am, Piątek 12 Listopad 2010.