
Tofu z okrÄ… i orzechami nerkowca
Autor: thiessa @ 8:43pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.
Informuję, że od dzisiaj można znaleść mojego bloga również pod adresem:
www.podrozekulinarne.net.pl oraz smakpodrozy.eu, poprzedni adres www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog nadal działa.
Przepis na to danie ściągnęłam z czasopisma wegetariańskiego, które przeglądałam na lotnisku w Dubaju, prawdopodobnie "Vegetarian life", ale głowy nie dam. Zeskanowałam wzrokiem składniki a później wszystko sobie zapisałam. Wykonania już nie zarejestrowałam, więc sposób postępowania podaję po swojemu. W trakcie przyrządzania pozmieniałam nieco proporcje.
Danie zdecydowanie warte powtórzenia. Przy trudnościach ze zdobyciem okry fasolka szparagowa też będzie dobra.
Składniki:
250g tofu, pokrojonego w kostkÄ™,
8 szt. okry, pokrojonej na kawałki,
2,5 cm kawałek imbiru, starty,
1/2 papryczki chilli,
sok z 1/2 limonki,
2 łyżki sosu sojowego.
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
100g orzechów nerkowca,
kolendra do posypania.
Z sosu sojowego, połowy soku z limonki, chilli, czosnku i imbiru przygotować zalewę. Marynować w niej tofu przez 20-30 minut.
Rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć orzechy nerkowca, odłożyć. Dodać olej i smażyć tofu ze wszystkich stron, odłożyć. Wrzucić na patelnię cebulę i kiedy będzie dostatecznie miękka dodać tofu, orzechy i marynatę. Smażyć jeszcze chwilę, skropić pozostałym sokiem z limonki, ewentualnie doprawić solą.

Komentarze
weszÅ‚am na: www.podrozekulinarne.net.pl i przekierowaÅ‚o mnie znów na sfinjak
Nina - 10:47pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.
Nina tak ma to dzialac. Po prostru sfinjaka trudniej zapamietac. A bezposredni adres na bloga zawsze byl z /eggblog, Tylko wchodzac przez ten dopisek mozna podac bezposredni link.
thiessa - 11:05pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.
ok, to ja nic nie zmieniam w ustawieniach - mam CiÄ™ zapisanÄ… w przeglÄ…darce, wiÄ™c u mnie sam siÄ™ wpisuje twój adres
Nina - 11:12pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.
Fajnie mieć taki skaner w oczach;-) Pozdrawiam;-)
grumko - 6:09am, Wtorek 9 Listopad 2010.
Nina to dodaj sobie w takim razie do sfinjaka /eggblog
Grumko a Ty czasem tak nie masz, ze starasz sie zapamietac jakis przepis z ksiazki widzianej gdzies w ksiegarni, czy gazecie zamiast kupowac calosc? Mnie sie czesto to zdarza.
thiessa - 4:27pm, Wtorek 9 Listopad 2010.
Podoba mi sie takie tofu. Uwielbiam nerkowce, choć nie znosze polskiej nazwy, wolÄ™ mówic orzechy cashew.
Kinga - 4:57pm, Wtorek 9 Listopad 2010.
Nina to dodaj sobie w takim razie do sfinjaka /eggblog
Grumko a Ty czasem tak nie masz, ze starasz sie zapamietac jakis przepis z ksiazki widzianej gdzies w ksiegarni, czy gazecie zamiast kupowac calosc? Mnie sie czesto to zdarza.
Kinga w miare mozliwosci staram sie uzywac polskiej nomenklatury.
thiessa - 5:24pm, Wtorek 9 Listopad 2010.