<<Strona główna

Tofu z okrą i orzechami nerkowca

Autor: thiessa @ 8:43pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.


Informuję, że od dzisiaj można znaleść mojego bloga również pod adresem:

www.podrozekulinarne.net.pl oraz smakpodrozy.eu, poprzedni adres www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog nadal działa.

Przepis na to danie ściągnęłam z czasopisma wegetariańskiego, które przeglądałam na lotnisku w Dubaju, prawdopodobnie "Vegetarian life", ale głowy nie dam. Zeskanowałam wzrokiem składniki a później wszystko sobie zapisałam. Wykonania już nie zarejestrowałam, więc sposób postępowania podaję po swojemu. W trakcie przyrządzania pozmieniałam nieco proporcje.

Prawdę powiedziawszy trochę chodziło za mną to tofu, więc zrobiłam sobie przerwę w kuchni indyjskiej i przyrządziłam w międzyczasie.
Danie zdecydowanie warte powtórzenia. Przy trudnościach ze zdobyciem okry fasolka szparagowa też będzie dobra.

Składniki:

250g tofu, pokrojonego w kostkę,
8 szt. okry, pokrojonej na kawałki,
2,5 cm kawałek imbiru, starty,
1/2 papryczki chilli,
sok z 1/2 limonki,
2 łyżki sosu sojowego.
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka,
1 ząbek czosnku, posiekany,
100g orzechów nerkowca,
kolendra do posypania.

Z sosu sojowego, połowy soku z limonki, chilli, czosnku i imbiru przygotować zalewę. Marynować w niej tofu przez 20-30 minut.
Rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć orzechy nerkowca, odłożyć. Dodać olej i smażyć tofu ze wszystkich stron, odłożyć. Wrzucić na patelnię cebulę i kiedy będzie dostatecznie miękka dodać tofu, orzechy i marynatę. Smażyć jeszcze chwilę, skropić pozostałym sokiem z limonki, ewentualnie doprawić solą.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

weszłam na: www.podrozekulinarne.net.pl i przekierowało mnie znów na sfinjak

Nina - 10:47pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.

Nina tak ma to dzialac. Po prostru sfinjaka trudniej zapamietac. A bezposredni adres na bloga zawsze byl z /eggblog, Tylko wchodzac przez ten dopisek mozna podac bezposredni link.

thiessa - 11:05pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.

ok, to ja nic nie zmieniam w ustawieniach - mam Cię zapisaną w przeglądarce, więc u mnie sam się wpisuje twój adres

Nina - 11:12pm, Poniedziałek 8 Listopad 2010.

Fajnie mieć taki skaner w oczach;-) Pozdrawiam;-)

grumko - 6:09am, Wtorek 9 Listopad 2010.

Nina to dodaj sobie w takim razie do sfinjaka /eggblog
Grumko a Ty czasem tak nie masz, ze starasz sie zapamietac jakis przepis z ksiazki widzianej gdzies w ksiegarni, czy gazecie zamiast kupowac calosc? Mnie sie czesto to zdarza.

thiessa - 4:27pm, Wtorek 9 Listopad 2010.

Podoba mi sie takie tofu. Uwielbiam nerkowce, choć nie znosze polskiej nazwy, wolę mówic orzechy cashew.

Kinga - 4:57pm, Wtorek 9 Listopad 2010.

Nina to dodaj sobie w takim razie do sfinjaka /eggblog
Grumko a Ty czasem tak nie masz, ze starasz sie zapamietac jakis przepis z ksiazki widzianej gdzies w ksiegarni, czy gazecie zamiast kupowac calosc? Mnie sie czesto to zdarza.
Kinga w miare mozliwosci staram sie uzywac polskiej nomenklatury.

thiessa - 5:24pm, Wtorek 9 Listopad 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • kwiecień 2017
    • Fasola z kiszoną kapustą
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów