<<Strona główna

Pikantna zupa arachidowo-bakłażanowa

Autor: thiessa @ 11:01pm, Sobota 13 Luty 2010.

Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero

Zjedzenie czegoś niemięsnego poprawia mi zawsze samopoczucie, nie czuję się ociężała, ale za to "zdrowo najedzona". Zupy zaś kocham w szczególności. Jest to pierwszy przepis, który zrobiłam z książki "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero. W książce tej zakochałam się od pierwszego wejrzenia a w zasadzie najpierw w przepisach w niej zawartych, na które zdarzało mi się trafiać w sieci. Od tej chwili znalazła się pod numerem 1 na mojej liście książek kulinarnych do kupienia. Od 3 miesięcy jestem jej szczęśliwą posiadaczką.
Zupa ma nieciekawy kolor, ale nadrabia smakiem.

Składniki:

450g bakłażanów, obranych i pokrojonych na 1 cm kostkę (ja nie obierałam),
1 łyżeczka soli, plus dodatkowo do przyprawienia zupy,
5 dużych szalotek, pokrojonych na bardzo cieniutkie plasterki,
4 łyżki oleju arachidowego,
1 średnia cebula, posiekana,
1 papryczka chilli, pozbawiona pestek i posiekana,
1,5 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany,
1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1/4-1/8 łyżeczki cayenne (opcjonalnie),
2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy,
1/3 szklanki, koncentratu pomidorowego,
1 puszka pomidorów,
5 szklanek wody, albo bulionu warzywnego,
1/2 szklanki masła orzechowego,
225g zielonej fasolki szparagowej, pociętej na 3 cm kawałki,
2 łyżki soku z cytryny,
opcjonalnie do posypanie: kolendra, siekane prażone orzech ziemne.


Posypać kostki bakłażana solą i odstawić na 30 min. Następnie wypłukać wodą i osuszyć.
Zwykle nie posypuję bakłażana solą, bo współczesne odmiany są pozbawione goryczki, ale tutaj robię to dlatego, żeby pochłaniał mniej tłuszczu podczas smażenia.
Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć szalotkę w 2 łyżkach oleju do momentu aż będzie brązowa i lekko skarmelizowana. Usmażona szalotkę przełożyć do garnka.
Dodać 1 łyżkę oleju , wrzucić bakłażana, wymieszać aż cały pokryje się olejem i smażyć do momentu kiedy będzie lekko miękki. Przełożyć bakłażana do szalotek.
Wlać pozostały olej na patelnię i wrzucić imbir z papryczką chilli, smażyć przez 30 sek. Dodać kumin, kolendrę, kurkumę i smażyć przez kolejne 30 sek. następnie dodać cebulę. Smażyć do momentu, kiedy cebula będzie zeszklona i lekko miękka. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i smażyć przez kolejną minutę.
Do garnka wrzucamy rozdrobnione pomidory, fasolkÄ™ szparagowÄ…, wlewamy wodÄ™, mieszamy i gotujemy 5 min. Zmniejszamy gaz i niech siÄ™ powoli gotuje.
Do miseczki wkładamy masło orzechowe i wlewamy chochlę zupy, dobrze rozrabiamy, żeby nie było grudek i wlewamy zawartość miseczki do gotującej się zupy.
Gotujemy przez 35-45 min pod przykryciem, albo do momentu, kiedy fasolka i bakłażan będą całkiem miękkie.
ZupÄ™ zdejmujemy z ognia, mieszamy z sokiem z cytryny i posiekanÄ… kolendrÄ…, przyprawiamy do smaku solÄ….
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów