
Mango sasav
Autor: thiessa @ 10:41pm, Czwartek 4 Listopad 2010.
Źródło: "Jain Desi Khana" Tarla Dalal
Danie pochodzi z indyjskiego miasta Mangalore a sasav oznacza w języku kankani gorczycę.
Jest to jedno z tych dań, które można bez trudu przyrządzić w polskich warunkach i które błyskawicznie się przygotowuje. U nas było jedzone z jeszcze innym curry.
Składniki:
2 szklanki obranego, pokrojonego w kostkę, dojrzałego mango,1 szklanka świeżo startej kopry kokosowej (u mnie rzecz jasna wiórki kokosowe),
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1 1/2 łyżeczki chilli (u mnie 1/2 łyżeczki),
1 1/2 łyżeczki pasty tamaryndowej,
7-8 ziaren czarnego pieprzu,
2 łyżeczki jaggery (można dodać brązowego cukru, albo cukru palmowego używanego w kuchnii tajskiej),
sól do smaku.
Na suchej patelni podgrzać czarną gorczycę (patelnie przykryć) do momentu, kiedy popęka.
Zmiksować wszystkie składniki za wyjątkiem mango i jaggery z 1 1/2 szklanki wody (tak na prawdę trzeba gorczycę dodać po zmiksowaniu, będzie ładniej wyglądać, kiedy będzie w całości, u mnie niestety było już po ptakach).
Pastę wlać na patelnię i zagotować, dodać jaggery, sól i kawałki mango. Gotować do momentu, kiedy woda wyparuje.
Podawać z ryżem.
Komentarze
ZrobiÅ‚am dzisiaj na obiad , mężowi i córce bardzo smakowaÅ‚o ,a dla mnie pycha ! ☺
sonka - 2:36pm, Niedziela 3 Maj 2015.
Sonka ciesze sie:-)
thiessa - 8:46pm, Czwartek 2 Lipiec 2015.