<<Strona główna

Kankoda smażona z cebulą i kuminem oraz relacja z wyprawy do Indii

Autor: thiessa @ 11:22pm, środa 3 Listopad 2010.



Informuję, że wczoraj ukazała się relacja z naszej wyprawy do Indii. Trzeba kliknąć przejście na stronę główną na końcu bloga i na stronie głównej wybrać kraj. Z tej okazji publikuję najbardziej szalony jak na nasze warunki przepis z zastosowaniem zupełnie nieznanego warzywa.

W ostatni dzień pobytu w Indiach robiliśmy zakupy warzywne na nocnym targu w Ahmedabadzie nabywając kolejno pozycje z naszej listy, kiedy zauważyliśmy, że na niektórych stoiskach sprzedawane jest tajemnicze warzywo, którego do tej pory nigdy nie widzieliśmy. Niewiele się zastanawiając postanowiliśmy je kupić i zastanowić się po powrocie do Polski, w jaki sposób je spożytkować. W ten oto sposób kupiliśmy coś, ale nie wiedzieliśmy, co. W hotelu wysłałam małżonka do recepcji, żeby pokazał naszą zdobycz i zapytał jak w miejscowym języku (gudżarati) nazywa się to warzywo. Miły pan zapisał nam nazwę w notesie. Po powrocie do kraju przeprowadziłam małe śledztwo. Okazało się, że warzywo to funkcjonuje pod wieloma nazwami (spine gourd, meetha karela, khakhsa, padora, bhaat karela, teasle gourd, kantola, akaakarkosyalu, konkani, kakrol, kankro, kantroli, aakakarakaya, phagla, phaagil, ban karela, ghee karela), dlatego początkowo trudno było znaleźć jakiekolwiek przepisy z jego udziałem. Kiedy zaczęłam zgłębiać temat znalazłam ich trochę więcej. Postanowiłam wykorzystać sposób najprostszy i kankodę usmażyć (ta nazwa wydaje mi się najładniejsza i właśnie tak nazwał to warzywo recepcjonista).

Składniki:

200g kankody, oskrobanej i pokrojonej w plasterki,
1 cebula, pokrojona na piórka,
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
1 łyżeczka nasion kuminu,
1/4-1/2 łyżeczki chilli,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku.
olej lub ghee do smażenia.

Rozgrzać tłuszcz na patelni wrzucić czarną gorczycę i przykryć. Kiedy zakończy strzelać dodać cebulę, kankodę i kumin. Smażyć do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, ale kankoda pozostanie jędrna. Dodać kurkumę chilli i sól do smaku. Smażyć jeszcze chwilę i podawać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, moja przyjacióÅ‚ka wylatuje w piÄ…tek do Indii. Co może mi stamtÄ…d przywieźć, czego nie dostanÄ™ w Polsce? [albo dostanÄ™ z wielkim trudem]

chodzi o coś, co mogłaby kupić na pierwszym lepszym targu, gdy będzie kupować innym pamiątki...

może jakaś przyprawa?

Nina - 11:42pm, środa 3 Listopad 2010.

Thiesso, koniecznie opisz wrażenia smakowe! W pierwszej wolnej chwili przeczytam WaszÄ… relacjÄ™ z podróży.

quinoamatorka - 12:52pm, Czwartek 4 Listopad 2010.

Nina zalezy co chcesz z tego co zostanie przywiezione gotowac. Ja mialam w planie glownie warzywa, ale nie bedziesz przeciez prosic kolezanki, zeby Ci warzywa dzwigala. Z przypraw generalnie wszystko jest do dostania w Polsce, ale tak sobie mysle, ze moznaby przywiezc:
czarna sol http://en.wikipedia.org/wiki/Kala_Namak
suszone nasiona dzikiego granatu (anardana)
kokum http://en.wikipedia.org/wiki/Garcinia_indica
jaggery http://en.wikipedia.org/wiki/Jaggery gdybys chciala zaszalec z jakimis deserami,
czerwony barwnik do tandoori,
jadalne srebro http://en.wikipedia.org/wiki/Vark
jakas ciekawa masale do herbaty

Jesli kolezanka bedzie miala wiecej miesca w torbie to mozesz poprosic o zakup patelni do wypieku chapati (tava).
Ostrzegam, ze w Indiach nie ma supermarketow, ani nawet marketow. Wszystko sprzedaje sie albo na ulicy albo w sklepach typu 'dziura w scianie", ze sprzedawcami trudno sie dogadac , wiec lepiej wiedziec jak wyglada cos co chcemy kupic i po prostu pokazac.

Amatorkoquinoa z opisem wrazen smakowych ciezka sprawa, dlatego nic nie napisalam. O ile w przypadku drumsticka moglam napisac, ze jak szparagi to tutaj nie moge do niczego porownac.

thiessa - 7:12pm, Czwartek 4 Listopad 2010.

dziÄ™kujÄ™ Ci bardzo za wskazówki :)

Nina - 8:24pm, Czwartek 4 Listopad 2010.

Thiesso, kankoda wyglÄ…da na fascynujÄ…ce warzywo...

pinos - 10:29pm, Czwartek 4 Listopad 2010.

Jak zwykle z ogromną przyjemnością przeczytałem Waszą relację!
Piękne wakacje i bardzo fajnie opisane!
Pozdrawiam;-)

grumko - 5:44am, Piątek 5 Listopad 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów