<<Strona główna

Pan de muerto – chleb Wszystkich Świętych

Autor: thiessa @ 11:47pm, Poniedziałek 1 Listopad 2010.

Źródło: "Kuchnia Meksyku" Rita Henß, Renate Kissel.

Zwyczaj pieczenia takiego chleba pochodzi z Meksyku. Już w sierpniu zaczynają się one pojawiać w sprzedaży i można je kupić, aż do Zaduszek (2 listopada). Przeważnie ich kształt jest okrągły, na górze z kulka i promieniście ozdobione kośćmi lub łzami. Mogą też przyjmować kształt czaszki, albo rożnych zwierząt. 
W przypadku tego chleba nieodzowny jako dodatek jest anyż oraz aromat pomarańczy. Można dodać skórkę, lub wodę z kwiatu pomarańczy. Inna opcja to zrobienie glazury z soku pomarańczowego, skórki pomarańczowej i cukru. Warto spróbować tego chlebka, a właściwie słodkiej bulki, żeby się przekonać jak smakuje połączenie aromatu pomarańczy i anyżu. Dla mnie rewelacja.
W internecie wiele jest przepisów na ten chlebek, w sumie podobnych do siebie, ważne jest żeby zachowana była idea dodatków i zdobień.

Składniki:

600 g maki,
25 g drożdży,
100 g masła,
100 g cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka ziaren anyżu,
szczypta gałki muszkatołowej (można dodać zamiast odrobinę cynamonu, który pojawia się w 
niektórych przepisach),
2 łyżki wody z aromatem kwiatu pomarańczy (można pominąć, albo dodać parę kropel aromatu pomarańczowego).
1 łyżka otartej skórki pomarańczowej,
szczypta soli,
1 jajko do smarowania,
cukier do posypania.


Pan de muertos na targu w Etli nieopodal Oaxacki przed Wszystkimi Świętymi

Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie. W kubku połączyć drożdże z łyżeczka cukru i 50 ml cieplej wody. Płyn wlać do wgłębienia i poczekać 10-15 min, aż drożdże ruszą. W międzyczasie roztopić masło i wlać ciepłe, ale nie gorące do takich ruszonych drożdży. Dodać jajka, cukier, anyż, skórkę pomarańczową, wodę pomarańczową, sól, i gałkę muszkatołową. Wyrobić ciasto do czystej ręki i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godz. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 180- 190 C i natłuścić blachę, albo użyć papieru do pieczenia, Z ciasta można uformować 2 bochenki, albo jeden duży. 

Przełożyć na blachę, posmarować rozmąconym jajkiem, udekorować na wierzchu kulka, kości ułożyć promieniście z boku i też posmarować. Posypać cukrem i piec 45-60 min.
Teraz moje uwagi.
1. Należy formując chleb mocno go przypłaskać, bo rośnie w górę. Powinien być bardziej płaski od mojego.
2. Przed włożeniem do piekarnika pozwolić mu nieco urosnąć, nie będzie już tak gwałtownie rósł w piekarniku. Przed uformowaniem z kolei bochenka ciasto trzeba dobrze odgazować, co również zapobiegnie pękaniu podczas pieczenia.
3. Kości należy ulepić długie i mocować je tuz pod kulka, bo to ze rośnie w gore powoduje, że one robią się na dole. Na dodatek bardzo się kurczą podczas pieczenia.
4. Kości i kulka mogą zacząć się przypalać, kiedy chleb będzie jeszcze blady. Aby zabezpieczyć je przed totalnym zwęgleniem zabezpieczyłam je w trakcie pieczenia folią aluminiową.


Wszystkich Świętych w Meksyku. Takie cukrowe czaszki kładzione są na grobach wraz z imieniem zmarłego.

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów