<<Strona główna

Sambhar

Autor: thiessa @ 8:13pm, Niedziela 31 Październik 2010.

Źródło: "The food of India" Priya Wickramasinghe

W tym tygodniu wróciłam z Indii, więc w ciągu najbliższych dni pokażę parę potraw, które ciężko będzie Wam wykonać w domach ze względu na niedostępność składników. Potraktujcie zatem to co pokażę jako ciekawostkę kulinarną.
Nie wiem jak Wy, ale ja tak mam, że wyjeżdżając na wakacje do jakiegoś egzotycznego kraju zabieram z sobą listę zakupów, która obejmuję zarówno przyprawy, jak i warzywa a często jeszcze sprzęt kuchenny. Ponieważ przez cały czas się przemieszczamy spędzając w jednym miejscu 1-2 dni zakupy zostawiamy sobie na ostatni dzień przed wylotem do Polski. Tak było i tym razem. Starałam się nabyć wszystko, co znajdowało się na mojej liście (a czego tam nie było) zaczynając od zakupu dodatkowej torby, która to wszystko pomieści. Części warzyw nie kupiłam, bo albo akurat nie było na nie sezonu, albo widać były wybitnie południowoindyjskie (my podróżowaliśmy po części północnej) natomiast kupiłam parę rzeczy, których nie miałam na liście. Jako maniaczka książek kucharskich szperałam też w miejscowych antykwariatach i wzbogaciłam się o kolejnych 9 pozycji (starałam się bardzo ograniczać, ale nie wyszło). Po drodze były Czechy i tam nabyłam kolejne 3, dodatkowo bieżące i zbiorcze wydania (półroczne) moich ulubionych magazynów kulinarnych. Niedługo ukaże się relacja z całej wyprawy, o czym poinformuję, natomiast teraz do rzeczy.
Zaczynam od śniadania jak Pan Bóg przykazał a później będzie reszta. Większość dań to wybitne paciaję, ale taka jest właśnie kuchnia indyjska. Bardzo niefotogenicznie wyglądają zwłaszcza potrawy ze strączkowych.
Sambhar to danie generalnie śniadaniowe, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spożyć je na obiad, czy kolację. Osobiście spożyłam na obiadokolację a to, co zostało zabrałam na drugi dzień do pracy. W składzie pojawia się tajemnicze warzywo (botanicznie owoc) drumstick, które chyba nie posiada polskiej nazwy. Owoc pochodzi z drzewa  moringa oleifera, które jest o tyle cudowne, że wykorzystuje się każdą jego część. Zarówno kora, liście, korzenie, nasiona, owoce jak i kwiaty na pewno się nie zmarnują. Warzywo przed obróbką cieplna należy obrać, aby pozbawić go zdrewniałych włókien. Już podczas tej czynności poczujemy, że jego zapach z czymś nam się kojarzy. Po dobrej chwili dotarło do mnie, że to zapach szparagów. Po ugotowaniu drumstick smakuje dokładnie jak szparagi a każdy, kto chociaż raz niedokładnie je obrał będzie wiedział, czym skutkuje niestaranne obranie drumsticka. Ponieważ w prezentowanym przepisie wszystko się długo gotowało (zastosowałam się do instrukcji książkowych) zarówno drumstick jak i okra po prostu się rozgotowały i na zdjęciu nie ma po nich śladu. Mam jednak w zanadrzu jeszcze jedno danie z zastosowaniem drumsticka, gdzie będzie on nieco bardziej widoczny.


Drumsticki w całej okazałości, zdjęcie pochodzi z Tajlandii sprzed 3 lat. W Indiach sprzedawcy lepiej prezentują swój towar, choć cała reszta pozostawia wiele do życzenia.

Składniki:

225g żółtej soczewicy (toor dalu),
2 łyżki nasion kolendry,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
1/2 łyżeczki nasion kozieradki,
2 łyżki startego kokosa (u mnie wiórki kokosowe),
1 łyżka prażonej ciecierzycy,
6 suszonych papryczek chilli,
2 drumsticki, obrane i pokrojone na 5 cm kawałki (można zastąpić szparagami),
2 marchewki, pokrojone w kostkę,
1 cebula, z grubsza posiekana,
125g bakłażana, pokrojonego w kostkę,
50g małej okry,
1 łyżka puree z tamaryndu,
2 łyżki oleju (u mnie ghee),
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
10 liści curry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki asafoetidy.

Soczewicę moczyć przez 2 godziny. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować przez 2 godziny zbierając z powierzchni tworzącą się pianę.
Na suchej patelni uprażyć: kolendrę, pieprz, kozieradkę, kokos, ciecierzycę i chilli stale mieszając do momentu, kiedy wiórki kokosowe będą miały złotobrązowy kolor. Zmielić wszystkie przyprawy (zmieliłam bez chilli).
W garnku zagotować 750 ml wody, wrzucić marchewkę i drumstick, ponownie zagotować i gotować przez 10 minut. Wrzucić cebulę, okrę i bakłażana i gotować do momentu, kiedy warzywa będą prawie miękkie. Dodać soczewicę wraz z płynem z gotowania, przyprawy i tamarynd ( w tym miejscu dodałam pominięte wcześniej chilli w całości), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Przyprawić do smaku solą.
Rozgrzać olej (ghee) i podsmażać gorczycę (pod przykryciem), aż zacznie pękać, dodać do curry razem z liśćmi curry, kurkuma i asafoetidą. Doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Witaj w domu;-)
W końcu rozwiązała się zagadka gdzie w tym roku pojechałaś na wakacje;-)
Bardzo chętnie przeczytam kolejną Waszą relację, a i z przyjemnością poznam kilka nowych dań no i składników;-)
Pozdrawiam;-)

grumko - 5:09am, Poniedziałek 1 Listopad 2010.

Fajnie, ze już wróciłaś! Aż we mnie tęsknota wezbrała za tymi przyjemnymi wycieczkami na miejscowy targ np. w Bangkoku i próbowaniem nowości. Żaluję tylko, że kiedy miałam dostęp do bardziej orientalnych produktow skupialam się głownie na owocach. Teraz z pewnością szalalbym za warzywami, zwłaszcza zielonymi.W międzyczasie wyprobowałam jedną lub dwie Twoje zupy i o jednej z nich niebawem u mnie na blogu.

Kinga - 10:58pm, Poniedziałek 1 Listopad 2010.

U mnie podczas pierwszych wypraw bylo podobnie, zajmowalam sie glownie owocami. Teraz, kiedy ich wiekszosc juz poznalam koncentruje sie na warzywach, czego i Tobie zycze:-)

thiessa - 11:03pm, Poniedziałek 1 Listopad 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów