
Tofu ze szpinakiem i migdałami
Autor: thiessa @ 11:05pm, środa 29 Wrzesień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Bardzo dobry, szybki obiad, który może stanowić urozmaicenie i odmianę po daniach mięsnych, czy mącznych. Danie podałam z ryżem z Camarque i było pełnowartościowym posiłkiem, zawierającym komplet aminokwasów.
Składniki:
600g szpinaku, umyty, posiekany (ja nie siekałam, bo miałam baby),
1 cytryna, sparzona, obrana cienko ze skórki a skórka posiekana,
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka,
4 zÄ…bki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki,
1 zielone chilli, pokrojone na plasterki,.
600g tofu, pokrojone na podłużne kawałki,
sól, pieprz,
40g łuskanych migdałów (u mnie 80g, mogą być też orzeszki piniowe lub orzechy pistacjowe uprażone na suchej patelni),
3 łyżki oliwy,
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany kremówki (pominęłam).
W woku rozgrzać oliwę tofu posolić i smażyć ze wszystkich stron na złoto. Po usmażeniu przełożyć na talerz, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Ponownie rozgrzać oliwę w woku, dodać cebulę, czosnek oraz chilli. Po chwili dodać szpinak i stale mieszając poczekać, aż zwiotczeje. Domieszać skórkę cytrynową, szpinak posolić popieprzyć i ewentualnie domieszać śmietankę. Na koniec dodać tofu, migdały i po wymieszaniu podawać. Świetnie smakuje podane z jogurtem.
Komentarze
Bardzo lubiÄ™ takie dania, peÅ‚ne koloru i subtelnych smaków, wspaniale siÄ™ dopeÅ‚niajacych :) Może kiedyÅ› uda mi siÄ™ przekonac poÅ‚ówka do takiej kuchni a narazie muszÄ™ przemycac to i owo, do wieloletnich nawyków :)* i cieszyc siÄ™ wolnosciÄ… kulinarnÄ… , kiedy zostajÄ™ sama :D
szarlotek - 5:19pm, Czwartek 30 Wrzesień 2010.
Szarlotku wiem, ze nie jest latwo, bo widzialam co wyczynia moja mama probujac przemycic ojcu to i owo. Przy bezmiesnym obiedzie za kazdym razem sie tlumaczy, ze nie jest po prostu glodny. Ja natomiast trafilam na egzemplarz, ktory potrafi docenic dania warzywne, nie jada schaboszczakow i cieszy sie na kazde danie z tofu. Ale mam tez pare dan, kotre robie jak jest na delegacji.
Powodzenia w oswajaniu swojej polowki.
thiessa - 7:54pm, Czwartek 30 Wrzesień 2010.
Jak dla mnie brzmi świetnie, uwilebiam i szpinak i tofu, a orzechy - to już kompletne szaleństwo!
Kinga - 11:22pm, Czwartek 30 Wrzesień 2010.
koniecznie do zrobienia :-D
Åasuch w kuchni - 7:51pm, Czwartek 11 Listopad 2010.