<<Strona główna

Kharcho

Autor: thiessa @ 9:08pm, Niedziela 26 Wrzesień 2010.


Źródło: "The Georgian feast" Darra Goldstein

Najbardziej znana zupa w Gruzji. Można ją sporządzać na różne sposoby. U każdej gospodyni smakuje inaczej. Zupę zrobiłam z połowy podanego w przepisie mięsa, bo też w tych zupach, które jadłam nie było go aż tyle. Młoda Gruzinka Szorena Sudżaszwili, mieszkanka Kaukazkiej wioski Kazbegi, o której wcześniej pisałam, że przekazywała mi tajniki kuchni gruzińskie robiła nawet wersje wegetariańską tego dania. Bardzo ważne jest, żeby do przyrządzenia tego dania użyć koncentratu pomidorowego a nie pomidorów. Szorena podkreślała, że tak właśnie ma być. Tajemnicą smaku gruzińskiego karczo jest dodatek tajemniczego zielska utskho suneli z mojego śledztwa wynika, że są to suszone liście błękitnej kozieradki (do dostania w "Kuchniach Świata"- trzeba szukać methi) Szorena mówiła, że to "gruzińska przyprawa", drugie zioło to kviteli kvavili, czyli krokosz barwierski o którym pisałam już, że przywiozłam go z Egiptu, gdzie sprzedawany jest jako podrabiany szafran, oraz khmeli kindzi, czyli po prostu nasiona kolendry. W przytoczonym poniżej przepisie zabrakło kozieradki, ale ja dokonałam lekkich modyfikacji i zamiast przytoczonych przypraw dodałam khmeli-suneli, która jest kwintesencja kuchni gruzińskiej i zawiera wszystkie te przyprawy i jeszcze więcej.

Składniki:

1 kg wołowiny, pokrojonej na 1 cm kawałki
2 liście laurowe,
2 gałązki natki pietruszki,
8-10 całych ziaren pieprzu
1/4 szklanki ryżu,
3 duże cebule, posiekane,
2 łyżki masła,
1 3/4 łyżeczki soli,
60 g suszonych moreli (w oryginale specjalnie spreparowane skórki z moreli),
1 łyżka soku z cytryny,
świeżo mielony pieprz,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
1/4 łyżeczki papryki,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki mielonego kminku,
1/2 łyżeczki mielonych płatków krokosza barwierskiego,
3 łyżki posiekanej zieleniny (kolendra, pietruszka, koperek).

Mięso zalać wodą, dodać ziarna pieprzem liście laurowe, gałązki pietruszki i gotować 1 1/2 godziny zbierając szumowiny. W międzyczasie podsmażyć na maśle cebulę i dodać z solą do zupy. Morele zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i zostawić na 15 min. Dodać sok z cytryny i zmiksować (nie powinno być żadnych kawałków). Kiedy mięso będzie ugotowane dodać do zupy ryż, gotować 10 min Wlać puree z moreli do zupy, dodać pieprz, czosnek, paprykę, cayenne, pozostałe przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować kolejne 10 min. Dodać świeże zioła i odstawić zupę na 5 minut przed podaniem.

Kuchnie Kaukazu zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zupa z pewnością smakuje wybornie! Te zioła i przyprawy chyba dają najwięcej smaku.
Pozdrawiam.

Amber - 9:52pm, Niedziela 26 Wrzesień 2010.

wyglÄ…da na sycÄ…cÄ…, czyli takÄ… jak lubiÄ™ :)

aga-aa@gazeta.pl - 10:28pm, Niedziela 26 Wrzesień 2010.

Ja też lubię takie solidne, ciężkie zupy;-)

grumko - 7:13am, Poniedziałek 27 Wrzesień 2010.

Dzisiaj pogoda pod zdechłym azorkiem, wiec będzie jak znalazl, bo z wczoraj troche zostalo. Czasem jak sie ochladza to i w lecie mam ochote na taka zupe.

thiessa - 5:11pm, Poniedziałek 27 Wrzesień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów