
Warzywa z ciecierzycą i fetą o aromacie mięty i bazylii
Autor: thiessa @ 10:32pm, Piątek 24 Wrzesień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Danie postanowiłam przyrządzić, bo zawiera składniki, których w sezonie mam w domu pod dostatkiem. Poza tym, miało być szybko a wprawny kucharz jest w stanie przyrządzić to danie w 20 minut. Przy okazji wybaczcie pomidory w puszce w sezonie, ale chodziło o sos, w którym pływają.Ze składu wynikało, że będzie to coś podobnego do ratatuji, ale smakowało całkiem inaczej. Dodatek mięty i bazylii zrobił swoje i na dodatek feta. Nie wiem faktycznie, jaka ilość dania powinna wyjść z podanych składników, bo ciecierzycę zawsze mam już gotową w zamrażarce i dałam 300g już ugotowanej a nie jak w przepisie stoi suszonej. Oryginalne danie wyszłoby pewnie bardziej ciecierzycowe a mniej warzywne, moje na odwrót. Znowu skończyło się zjedzeniem porcji dla czterech osób praktycznie w dwie osoby, bo małej porcji syna nie liczę. Nie napisałam jeszcze, że danie jest obłędnie pyszne i na pewno jeszcze nie raz je zrobię.
Składniki:
300g suszonej ciecierzycy,
4 małe czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
1 czerwona papryka, pokrojona na paski,
1 żółta papryka, pokrojona na paski,
2 cukinie, pokrojone w plasterki,
3 łyżki oliwy,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1/8 l bulionu warzywnego,
sól,
szczypta cukru (u mnie stewia),
po 1/2 pęczka mięty i bazylii,
2 strączki czerwonego chilli, pokrojone w krążki po uprzednim wypestkowaniu,
4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
opakowanie fety.
Cieciorkę namoczyć przez noc, potem odcedzić, zalać świeżą wodą i zagotować. Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości 1 1/2-2 godz.
Cebule podsmażyć na oliwie, wrzucić paprykę i cukinię, smażyć przez 5-10 minut. Do warzyw dodać pomidory i cieciorkę, doprawić solą oraz cukrem, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu 10 minut, do czasu, aż warzywa będą al dente.
W tym czasie posiekać miętę i bazylię. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić chilli oraz czosnek, podgrzewać 1-2 minuty uważając żeby się nie zrumieniły. Odrobinę ziół odłożyć a resztę domieszać do warzyw. Warzywa przełożyć na talerze, polać oliwą z chilli i czosnkiem, posypać resztą ziół i pokruszoną fetą.
Komentarze
Pyszne! Tyle wspaniałości na jednym talerzu.
Muszę to sobie wyczarować.
Pozdrawiam.
Amber - 9:04am, Sobota 25 Wrzesień 2010.
świetne połączenie smaków. lubię takie dania. jedyne co fetę podmieniam na tofu i jestem w 7 niebie;)
Panna Malwinna - 9:34am, Sobota 25 Wrzesień 2010.
Amber bardzo zachecam do wyprobowania, bo danie bylo wyjatkowo pyszne.
Malwinna akurat w tym przypadku feta byla tzw. kropka nad "i" i mysle, ze zamiana na tofu nie wyszlaby temu daniu na dobre. Wrzuce natomiast w przyszlym tygodniu danie z tofu i szopinakiem, ktore robilam wczoraj.
thiessa - 10:07am, Sobota 25 Wrzesień 2010.
fanka ciecierzycy mówi: chcę tu i teraz tą potrawę :)
aga-aa@gazeta.pl - 10:30pm, Niedziela 26 Wrzesień 2010.
O tej porze nie powinno sie juz jesc:-)
thiessa - 5:09pm, Poniedziałek 27 Wrzesień 2010.
gay platonic dating
gay mobile dating sites
<a href=gay-singles-dating.com?>best dating sites for gay</a>
MichaelDof - 4:11am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com