
Warzywa z ciecierzycą i fetą o aromacie mięty i bazylii
Autor: thiessa @ 10:32pm, Piątek 24 Wrzesień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Danie postanowiłam przyrządzić, bo zawiera składniki, których w sezonie mam w domu pod dostatkiem. Poza tym, miało być szybko a wprawny kucharz jest w stanie przyrządzić to danie w 20 minut. Przy okazji wybaczcie pomidory w puszce w sezonie, ale chodziło o sos, w którym pływają.Ze składu wynikało, że będzie to coś podobnego do ratatuji, ale smakowało całkiem inaczej. Dodatek mięty i bazylii zrobił swoje i na dodatek feta. Nie wiem faktycznie, jaka ilość dania powinna wyjść z podanych składników, bo ciecierzycę zawsze mam już gotową w zamrażarce i dałam 300g już ugotowanej a nie jak w przepisie stoi suszonej. Oryginalne danie wyszłoby pewnie bardziej ciecierzycowe a mniej warzywne, moje na odwrót. Znowu skończyło się zjedzeniem porcji dla czterech osób praktycznie w dwie osoby, bo małej porcji syna nie liczę. Nie napisałam jeszcze, że danie jest obłędnie pyszne i na pewno jeszcze nie raz je zrobię.
Składniki:
300g suszonej ciecierzycy,
4 małe czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
1 czerwona papryka, pokrojona na paski,
1 żółta papryka, pokrojona na paski,
2 cukinie, pokrojone w plasterki,
3 łyżki oliwy,
1 puszka pomidorów, posiekanych,
1/8 l bulionu warzywnego,
sól,
szczypta cukru (u mnie stewia),
po 1/2 pęczka mięty i bazylii,
2 strączki czerwonego chilli, pokrojone w krążki po uprzednim wypestkowaniu,
4 zÄ…bki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki,
opakowanie fety.
Cieciorkę namoczyć przez noc, potem odcedzić, zalać świeżą wodą i zagotować. Garnek przykryć, zmniejszyć płomień i gotować do miękkości 1 1/2-2 godz.
Cebule podsmażyć na oliwie, wrzucić paprykę i cukinię, smażyć przez 5-10 minut. Do warzyw dodać pomidory i cieciorkę, doprawić solą oraz cukrem, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu 10 minut, do czasu, aż warzywa będą al dente.
W tym czasie posiekać miętę i bazylię. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić chilli oraz czosnek, podgrzewać 1-2 minuty uważając żeby się nie zrumieniły. Odrobinę ziół odłożyć a resztę domieszać do warzyw. Warzywa przełożyć na talerze, polać oliwą z chilli i czosnkiem, posypać resztą ziół i pokruszoną fetą.
Komentarze
Pyszne! Tyle wspaniałości na jednym talerzu.
Muszę to sobie wyczarować.
Pozdrawiam.
Amber - 9:04am, Sobota 25 Wrzesień 2010.
Å›wietne połączenie smaków. lubiÄ™ takie dania. jedyne co fetÄ™ podmieniam na tofu i jestem w 7 niebie;)
Panna Malwinna - 9:34am, Sobota 25 Wrzesień 2010.
Amber bardzo zachecam do wyprobowania, bo danie bylo wyjatkowo pyszne.
Malwinna akurat w tym przypadku feta byla tzw. kropka nad "i" i mysle, ze zamiana na tofu nie wyszlaby temu daniu na dobre. Wrzuce natomiast w przyszlym tygodniu danie z tofu i szopinakiem, ktore robilam wczoraj.
thiessa - 10:07am, Sobota 25 Wrzesień 2010.
fanka ciecierzycy mówi: chcÄ™ tu i teraz tÄ… potrawÄ™ :)
aga-aa@gazeta.pl - 10:30pm, Niedziela 26 Wrzesień 2010.
O tej porze nie powinno sie juz jesc:-)
thiessa - 5:09pm, Poniedziałek 27 Wrzesień 2010.
gay platonic dating
gay mobile dating sites
<a href=gay-singles-dating.com?>best dating sites for gay</a>
MichaelDof - 4:11am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://dating-gaym.com
My spouse and i have been so satisfied Emmanuel could complete his research through the entire ideas he had through your web pages. It is now and again perplexing just to be giving for free tips which often other folks have been trying to sell. We consider we have got the website owner to thank because of that. The entire explanations you have made, the easy web site menu, the friendships you help to create - it is everything powerful, and it is making our son and us feel that the situation is cool, which is pretty mandatory. Many thanks for all!
supreme - 10:45am, Sobota 17 Czerwiec 2023.http://www.supreme-newyork.us.org