
Zupa z dyni, gruszki, fasoli adzuki z podsmażanymi grzybami shiitake
Autor: thiessa @ 10:50pm, Sobota 13 Luty 2010.
Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
W tym przepisie na szczególną uwagę zasługują grzyby, które są po prostu przepyszne. Z tego też powodu zupę podawałam ze znacznie większą ich ilością niż w przepisie i zastanawiałam się, z czym można je jeszcze podać. Wymyśliłam sobie, że smakowałyby świetnie podane z makaronem soba, tofu, naleśnikiem gryczanym i nawet na grzankach.
Składniki:
2 łyżki oleju arachidowego,1 duża cebula, pocięta na cienkie plasterki,
1 czerwona papryka, pocięta na kawałki,
1 łyżeczki imbiru, posiekanego,
1/2 łyżeczki soli,
2 zÄ…bki czosnku,
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków,
2 dynie (acorn squash) u mnie na oko odpowiednia ilość dyni działkowej,
2 gruszki, obrane i pocięte na cienkie kawałki długości 1,5 cm,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 1/2 szklanki ugotowanej fasoli adzuki,
1 łyżka soku z limonki,
150g grzybów shiitake,
2 łyżeczki oleju arachidowego,
1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
1 łyżka sosu sojowego.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i paprykę, smażyć około 10 min. Dodać imbir, czosnek i smażyć jeszcze min. Wymieszać z przyprawą 5 smaków, dynią, gruszką i smażyć kolejną minutę. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować jakieś 20 min. albo do momentu, kiedy dynia będzie miękka. Odlać połowę zupy, zmiksować i wlać z powrotem do garnka. Dodać fasolę adzuki, wlać sok z limonki i podgrzać zupę.
W międzyczasie Na oleju podsmażyć pokrojone w plasterki grzyby shiitake, pod koniec smażenia dodać sos sojowy i po wyłączeniu ognia skropić olejem sezamowym. Posypać zupę grzybami.
Komentarze