
Chirbuli
Autor: thiessa @ 8:01pm, środa 22 Wrzesień 2010.
Źródło: "The Georgian feast" Darra Goldstein
Chirbuli to danie pochodzące z zachodniego wybrzeża Gruzji, czyli jest specjalnością mieszkańców okolic Morza Czarnego. Jest to danie warzywne, do którego w ostatniej chwili dodaje się rozbełtane jajka i smaży tylko do momentu, kiedy się zetną. Najbardziej tradycyjne przepisy mówią o zastosowaniu dużej ilości masła do przyrządzenia tego dania. Dałam połowę ilości z przepisu oryginalnego a i tak było go sporo.
Kiedy mój wzrok padł na ten przepis uświadomiłam sobie, że jadłam z Gruzji przyrządzone w ten sposób bakłażany. Nie mogę sobie przypomnieć w tej chwili, czy były tam jeszcze oprócz nich jakieś inne warzywa, ale przepis mam zapisany. Przyrządzę je, gdy tylko odnajdę odpowiedni zeszyt.
Warto zaszaleć, zapomnieć o ogromnej ilości masła i przyrządzić sobie takie danie na śniadanie lub kolację, bo pomimo całej swej prostoty smakuje wybornie.
Składniki:
1 mały kalafior (450g), podzielony na różyczki,
2 małe cebule, posiekane,
8 łyżek masła (dałam 3),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej kolendry,
2 duże jajka, ubite,
sól,
świeżo zmielony pieprz.
Kalafior gotować 10 minut i odcedzić.
W międzyczasie na połowie masła podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe masło i kalafiory. Smażyć kolejne 10 minut, obracając różyczki kalafiora, żeby całe pokryły się masłem. Wymieszać z jajkami, natką i kolendrą. Smażyć tylko do momentu ścięcia się jajek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze
Strasznie smaczne sa te Twoje podroze kulinarne :) Zaczynam zalowac, ze wczoraj przetworzylam kalafiora na zupe :)
majka - 8:14am, Czwartek 23 Wrzesień 2010.
Bardzo ciekawy ten kalafior. Twoja zupa kalafiorowa nie okazala sie byc skucha, wiec pewnie tez wyprobuje to danie.
Karolina - 4:40pm, Czwartek 23 Wrzesień 2010.
Kalafiorow teraz dostatek, na kazdym straganie kroluja a danie na jakies weekendowe sniadanie nadaje sie idealnie.
thiessa - 10:43pm, Czwartek 23 Wrzesień 2010.