<<Strona główna

Chirbuli

Autor: thiessa @ 8:01pm, środa 22 Wrzesień 2010.

Źródło: "The Georgian feast" Darra Goldstein


Chirbuli to danie pochodzące z zachodniego wybrzeża Gruzji, czyli jest specjalnością mieszkańców okolic Morza Czarnego. Jest to danie warzywne, do którego w ostatniej chwili dodaje się rozbełtane jajka i smaży tylko do momentu, kiedy się zetną. Najbardziej tradycyjne przepisy mówią o zastosowaniu dużej ilości masła do przyrządzenia tego dania. Dałam połowę ilości z przepisu oryginalnego a i tak było go sporo.
Kiedy mój wzrok padł na ten przepis uświadomiłam sobie, że jadłam z Gruzji przyrządzone w ten sposób bakłażany. Nie mogę sobie przypomnieć w tej chwili, czy były tam jeszcze oprócz nich jakieś inne warzywa, ale przepis mam zapisany. Przyrządzę je, gdy tylko odnajdę odpowiedni zeszyt.
Warto zaszaleć, zapomnieć o ogromnej ilości masła i przyrządzić sobie takie danie na śniadanie lub kolację, bo pomimo całej swej prostoty smakuje wybornie.

Składniki:

1 mały kalafior (450g), podzielony na różyczki,
2 małe cebule, posiekane,
8 łyżek masła (dałam 3),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki posiekanej kolendry,
2 duże jajka, ubite,
sól,
świeżo zmielony pieprz.


Kalafior gotować 10 minut i odcedzić.
W międzyczasie na połowie masła podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe masło i kalafiory. Smażyć kolejne 10 minut, obracając różyczki kalafiora, żeby całe pokryły się masłem. Wymieszać z jajkami, natką i kolendrą. Smażyć tylko do momentu ścięcia się jajek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Strasznie smaczne sa te Twoje podroze kulinarne :) Zaczynam zalowac, ze wczoraj przetworzylam kalafiora na zupe :)

majka - 8:14am, Czwartek 23 Wrzesień 2010.

Bardzo ciekawy ten kalafior. Twoja zupa kalafiorowa nie okazala sie byc skucha, wiec pewnie tez wyprobuje to danie.

Karolina - 4:40pm, Czwartek 23 Wrzesień 2010.

Kalafiorow teraz dostatek, na kazdym straganie kroluja a danie na jakies weekendowe sniadanie nadaje sie idealnie.

thiessa - 10:43pm, Czwartek 23 Wrzesień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów