<<Strona główna

Baba ghanoush na sposób armeński

Autor: thiessa @ 9:46pm, Wtorek 21 Wrzesień 2010.


Źródło: "Zapraszam na warzywa" Pippa Cuthbert, "Lindsay Cameron Wilson

Bardzo lubię baba ghanoush przyrządzony tradycyjnie na sposób arabski. Moje dziecko również jest wielkim jego zwolennikiem i często prosi mnie o chlebek z baba ghanoush. Mam swój ulubiony przepis na ten przysmak a tajemniczy składnik to jogurt, o którym nie każdy przepis wspomina a który to znacznie poprawia walory smakowe tej pasty.
Wersja armeńska jest równie smaczna, jednak ma zupełnie innych charakter niż wersja arabska i jest ciekawsza wizualnie. Polecam ją również tym, którym nie udało się kupić tahinii.

Składniki:

1 duży bakłażan (750g),
1 czerwona papryka,
1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki,
6 ząbków czosnku w łupinkach,
4 łyżki oliwy,
1 1/2 łyżeczki nasion kuminu,
1 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
1 1/2 łyżeczki soli morskiej,
sok z 1 cytryny (dałam z połowy),
garść posiekanej kolendry (opcjonalnie)

W naczyniu do pieczenia wyłożyć bakłażana, paprykę, cebulę i czosnek, cebule posmarować oliwa. Piec 45-50 minut przewracając warzywa. Bakłażan powinien wyraźnie zmięknąć, skórka papryki lekko się zwęgli, ćwiartki cebuli zrumienią i lekko przypalą, czosnek zmięknie. Jeżeli jest taka potrzeba czosnek należy wyjąc z piekarnika wcześniej. Upieczone warzywa odstawić.
Kumin i kolendrę wsypać na małą patelnię i postawić na małym ogniu. Prażyć do momentu, kiedy ziarenka zaczną pękać z trzaskiem i wydadzą zapach (około 2 minut). Przesypać do moździerza i rozetrzeć z solą dość drobno.
Kiedy warzywa ostygną, przekroić bakłażana na pół, wybrać miąższ i przełożyć na deseczkę, obrać i pozbawić pestek paprykę, przełożyć na deseczkę wraz z cebulą i czosnkiem. Pokroić wszystko z grubsza i przełożyć do miseczki. Posypać przyprawami, skropić oliwą i posypać kolendrą.

Kuchnie Kaukazu zaproszenie
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

A jak jest wersja arabska? Domyślam się, że dodaje się tahinę- co mi się bardzo podoba - i co jeszcze robi sie inaczej?

Kinga - 11:30pm, Wtorek 21 Wrzesień 2010.

No tak, tu to nie pasta, a właściwie bardziej sałatka. I też ciekawie. PS. Jaki Ci mały smakosz rośnie :)

ptasia - 8:55am, środa 22 Wrzesień 2010.

A u mnie pasta tahini stoi w lodowce i sie marnuje... Musze sie wreszcie zebrac w sobie i przygotowac takie danko :)

majka - 9:37am, środa 22 Wrzesień 2010.

Kinga arabska jest bez papryki i cebuli a czosnek dodaje sie na surowo. Podaje moj ulubiony i sprawdzony przepis:
1 duzy baklazan, 2 zabki czosnku, 2 lyzki tahini, 1/4 lyzeczki soli, 1 lyzka soku z cytryny, 1/2 filizanki jogurtu, oliwa do polania
Baklazana pieczemy, studzimy, obieramy i wrzucamy do miksera albo bardzo drobno siekamy. Dodajemy pozostale skladniki i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Wykladamy do miseczki i polewamy oliwa.

Ptasiu kilka razy robilam cos takiego jako dodatek do obiadu, czyli salatke wlasnie. Wtedy nie mailam pojecia, ze to armenskie danie. A dziecko od malego jada dziwne rzeczy, wiec przyzwyczajone.

Majka a mozna zuzyc do zupy i rybe kiedys robilam z tahinia i ciasteczka chalwowe, ale w pascie na chleb to rzeczywiscie najprosciej.

thiessa - 9:48pm, środa 22 Wrzesień 2010.

gay dating scams in ghana
gay dating clubs
<a href=datinggayservices.com?>gay dating software</a>

MichaelDof - 2:47am, środa 8 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com

I have to express my appreciation to you for rescuing me from this type of trouble. Right after scouting throughout the online world and obtaining concepts that were not beneficial, I believed my life was well over. Living minus the answers to the difficulties you have fixed all through your main blog post is a critical case, as well as the kind that might have negatively damaged my career if I had not encountered your website. Your main ability and kindness in taking care of all the things was useful. I don't know what I would've done if I hadn't encountered such a stuff like this. I'm able to at this moment look forward to my future. Thanks a lot very much for the impressive and amazing help. I will not think twice to recommend your site to any individual who should get direction on this topic.

bape hoodie - 5:57pm, Poniedziałek 29 Maj 2023.http://www.bapehoodie.us

I in addition to my pals were looking through the best tips and hints from your web blog and quickly developed an awful feeling I never thanked the blog owner for those techniques. Most of the men are actually as a consequence thrilled to see all of them and have very much been tapping into those things. We appreciate you being considerably kind and for opting for variety of incredible subject matter most people are really desperate to be informed on. My personal sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

gap yeezy - 11:53pm, Niedziela 4 Czerwiec 2023.http://www.gaps.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów