
Nadziewane pigwy po gruzińsku
Autor: thiessa @ 10:14pm, Niedziela 19 Wrzesień 2010.
Źródło: "The Georgian feast" Darra Goldstein
Nadziewanie warzyw jest bardzo popularne w kuchni gruzińskiej są to niewątpliwie wpływy kuchni tureckiej. Nadziewane pigwy to danie typowo jesienne, kiedy na pigwy trwa sezon. Najtrudniejszy element wykonania tego dania to wydrążenie pigw. Można trafić na dosyć miękkie egzemplarze i z doświadczenia wiem, że są one mniej kwaskowate, o lekkim posmaku miodowym oraz na owoce twarde niczym kamień i te z reguły są bardziej kwaśne i bardziej cytrynowe. Te się do tego dania nie nadają. Pigwy kupuję od działkowców i dużego wyboru nie mam. Dobrze, jeśli znajdę chociaż jednego sprzedawcę oferującego ten ekskluzywny w naszym kraju towar. Jeśli uda Wam się kupić te miękkie, miodowe pigwy to polecam to danie, jeśli nie to lepie zróbcie z nich jakąś nalewkę, albo coś w tym rodzaju, bo do wydrążania na pewno się nie nadadzą.Składniki:
350 g wołowiny, zmielonej,
2 łyżki estragonu, posiekane, albo 1 łyżeczka suszonego,
2 łyżki koperku, posiekanego,
szczypta mielonej kolendry,
szczypta mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
2 łyżki ugotowanego ryżu (al dente),
6 pigw,
2 łyżki masła,
1 zÄ…bek czosnku,
1 mała cebula, posiekana,
2 1/2 szklanki wywaru wołowego (u mnie warzywny),
3/4 szklanki suszonych moreli.
Wołowinę podsmażyć, dodać estragon, koper, kolendrę, cynamon, sól, pieprz i ryż. Odstawić.
Każdą pigwę przeciąć na pół i wydrążyć zostawiając trochę miąższu.
Roztopić na patelni masło, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać wydrążony miąższ z pigw. Dusić od czasu do czasu mieszając, dopóki pigwy nie zmiękną. Wymieszać z mięsem i ewentualnie doprawić.
Farszem nadziać pigwy, wlać na patelnię bulion wołowy i wrzucić suszone morele.
Gotować 45 minut przykryte.

Komentarze
nie wiedziaÅ‚am, że pigwy można wykorzystać w kuchni w ten sposób! fajno
aga-aa@gazeta.pl - 10:50am, Wtorek 21 Wrzesień 2010.
Na wiele sposobow mozna wykorzystac. Zawsze za krotko trwa mi sezon, albo ciezko je kupic.
thiessa - 8:25pm, Wtorek 21 Wrzesień 2010.
Przyznaję, że pigwę znam tylko z domowej wersji alkoholowej.
Pela - 3:45pm, środa 29 Wrzesień 2010.