
Zupa z dyni z orzechami, serem pleśniowym i pietruszką
Autor: thiessa @ 9:55pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.
Źródło: "Zapraszam na warzywa" Pippa Cuthbert, Lindsay Cameron Wilson
Chociaż trudno w to uwierzyć to zupa z dynii zeszłorocznej. Mam jeszcze jedną z tamtego roku w całości. Nigdy dotąd nie udało mi się przechować dynii tak długo. W tym roku mam na działce inne odmiany, ciekawe, czy są równie wdzięcznym obiektem jeśli chodzi o przechowywanie.Jeżeli zaś chodzi o zupę to w zasadzie możnaby sporządzić ją z ulubionego przepisu. W tym przypadku najciekawszą rzeczą jest "posypka". Do tej pory wypróbowałam wiele zup dyniowych, jedne gorsze, drugie lepsze, ale jedną z ulubionych pozostaje zupa dyniowa makrobiotyczna. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z użyciem obierek i pestek z dynii z dodatkiem ziemniaków. Gotową doprawia się do smaku sosem sojowym, cytryną i mieloną kolendrą. Poniżej podaję przepis oryginalny z książki.
Składniki:
4 łyżki masła,
1 małą cebula, posiekana,
1 łyżeczka soli do smaku,
750g pokrojonej w kostkÄ™ dyni,
2 goździki,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
świeżo zmielony pieprz do smaku,
bulion warzywny,
6 łyżek uprażonych i pokrojonych orzechów włoskich,
6 łyżek pokruszonego sera pleśniowego,
1 łyżka posiekanej natki.
Roztopić łyżkę masła i udusić na niej cebulę, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie. Dodać sól, dynię, goździki, gałkę muszkatołową i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Dolać bulion i gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, przyprawić do smaku.
Podgrzać resztę masła na patelni. Kiedy się zrumieni, wrzucić orzechy i wymieszać.
Zupę nałożyć na talerze, polać masłem z orzechami, posypać serem i pietruszką.
Komentarze
raz tylko zrobiłam zupę dyniową i mi nie podeszła niestety; drugi raz nie zrobię, no raczej... a jaki jest przepis na "lepszą" zupę?
Nina - 10:30pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.
NIe jestem miłośniczką dyni, jest dla mnie jakaś jałowa w smaku. Może być jako doatek do dań warzynych. Natomiast ta posypka orzechowo serowa podoba mi się i myślę, ze można by ją wykorzystać w innych zupach krem.
Kinga - 12:05am, Piątek 17 Wrzesień 2010.
wiesz co teraz robiÄ™? zapisujÄ™ ten przepis, a za chwilÄ™ podnoszÄ™ kuperek i kierujÄ™ nóżki na rynek, po dyniÄ™!
aga-aa@gazeta.pl - 8:23am, Piątek 17 Wrzesień 2010.
Strasznie mi siÄ™ podoba dodatek tych orzechów i sera pleÅ›niowego! SamÄ… zupÄ™ lubiÄ™ mocniej przyprawionÄ… - z czosnkiem i ostrÄ… paprykÄ…. Pozdrowienia :)
quinoamatorka - 10:10am, Piątek 17 Wrzesień 2010.
Nina te lepsze przepisy na dyniowa znajdziesz na GP w watku "dyniowe szalenstwo".
Kinga, dlatego zwrocilam uwage na ta posypke, tez jestem zdania, ze zupa zawsze moze byc inna.
Aga mam nadzieje, ze swoja zupe dobrze przyprawilas, bo ja swoja owszem. Zrobiona zgodnie z przepisem jest nieco mdla w smaku.
Amatorko jak pisalam wyzej, nie zastosowalam sie troche do przepisu i przyprawilam.
thiessa - 8:25pm, Piątek 17 Wrzesień 2010.