<<Strona główna

Syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią

Autor: thiessa @ 11:01pm, Niedziela 12 Wrzesień 2010.

Źródło: "Sichuan cookery" Fuchsia Dunlop


Kolejne danie będące efektem poszukiwań Małżonka, jak wykorzystać nadmiar cukinii. Co prawda w tym przypadku zużywa się jej na prawdę niewielkie ilości, ale zawsze to coś. Pierożki są przepyszne. Chociaż nigdy nie byłam w prowincji Syczuan (mam nadzieję, że to jeszcze przede mną), ale na północy Chin, było mi dane jeść parę razy różne rodzaje pierożków. Mogę stwierdzić z całą stanowczością, że poczułam ten autentyczny smak, o który trudno w chińskich knajpach, które gotują pod gusty Europejczyków. Przygotowanie pierożków nie trwa wcale dłużej niż rodzimych pierogów. Z podanych składników wychodzi 30 sztuk.

Na ciasto:
225 ml wody,
1 1/2 łyżeczki oleju arachidowego lub smalcu,
250g mÄ…ki.

Na nadzienie:
130-140g cukinii lub dyni, drobno posiekanej,
olej arachidowy lub smalec do smażenia,
2 łyżeczki imbiru, drobno posiekanego,
200g mielonej wieprzowiny,
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
1/2 łyżeczki soli,
6-8 obrotów młynkiem czarnego pieprzu lub parę szczypt białęgo,
4 łyżeczki cebulki dymki, drobno posiekanej,
1 łyżeczka oleju sezamowego.


Zblanszować pokrojoną cukinię i dokładnie odsączyć
W woku rozgrzać olej, dodać imbir i smażyć przez parę sekund. Dodać wieprzowinę i smażyć przez minutę lub dwie oddzielając od siebie kawałki mięsa. Dodać sosy sojowe, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Wrzucić cukinię, cebulkę dymkę i olej sezamowy, wymieszać i przełożyć do miski.
W woku zagotować wodę z olejem. Kiedy będzie wrzała wrzucić do niej mąkę, wymieszać i przełożyć ciasto na stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, które należy podzielić na 3 części. Z każdej części utoczyć wałek o średnicy 2-3 centymetry i podzielić go na kawałki wielkości orzecha włoskiego (około 15g każdy). Spłaszczyć każdy kawałek ciasta w dłoni i użyć wałka, aby uzyskać kształt placuszka o średnicy 6 cm. Podczas przygotowywania pierwszej partii pierożków przykryć pozostałe ciasto miską, bądź ściereczką, żeby nie wyschło (włożone pod miskę do końca pracy pozostanie ciepłe).
Kłaść około 1 łyżeczki na każdy placuszek i łączyć brzegi tak jak w przypadku polskich pierogów. Powinno się ukształtować falbankę serią szczypnięć, których ja niestety nie byłam w stanie wykonać (za długie paznokcie). Kiedy pierożek będzie już sklejony należy położyć go na stolnicy i spłaszczyć bok do niej przylegający. Powinny mieć kształt księżyca lub strąka fasoli.
Gotowe pierożki układać w garnku do gotowania na parze, bądź bambusowej przystawce do gotowania na parze, wysmarowanej wcześniej olejem. Parować 6 minut.



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Najbardziej mi siÄ™ podoba, że pierożki sÄ… na parze! Czy uda siÄ™ je zrobić z mÄ…ki razowej? SpieszÄ™ siÄ™ pochwalić, że upolowaÅ‚am Zupy z serii Z kuchennej póÅ‚eczki, którÄ… to seriÄ™ skÄ…dinÄ…d znam i lubiÄ™, bo mam z niej KuchniÄ™ wegeteriaÅ„skÄ…, gdzie prawie wszystkie przepisy trafione!
Nie byÅ‚o mnie, bo bo zgodnie z naszym zwyczajem na pierwszy urlop jeździmy z mężem we dwoje, a potem musi być drugi urlop, żeby pojechać z naszÄ… teraz prawie 3 letniÄ… córkÄ…. I o dziwo wypożyczajÄ…c samochód daliÅ›my radÄ™ caÅ‚kiem sporo z niÄ… pozwiedzać!

Kinga - 12:14am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

Dawno nie jadÅ‚em pierożków, wiÄ™c chÄ™tnie zjadÅ‚bym nawet teraz w ramach energetycznego Å›niadania;-)

grumko - 6:04am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

Urocze pierożki. A wnętrze-rewelacja!

Amber - 8:11am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

Kinga mysle, ze z razowej cos mozna pokombinowac, ale chyba musialaby to byc razowa drobnego przemialu. Chodzi o to, ze to ciasto jest bardzo elastyczne i zastanawiam sie, czy gruboziarnistosc nie wplynie wlasnie na ta elastycznosc. Z kuchennej poleczki mam troche pozycji, akurat wegetarianskiej nie, bo wydawalo mi sie, ze to co jest w srodku to zbieranina przepisow, z innych kuchennych poleczek, tak samo jak wok.
My na wakacje jezdzimy przewaznie 3-tygodniowe, zawsze z dzieckiem. Pierwszy raz wybralismy sie z nim na wakacje jak mial 9 miesiecy. Do 3-go roku zycia byl juz z nami na 4 urlopach w roznych czesciach swiata. Zawsze duzo zwiedzamy i czesto sie przemieszczamy.

Grumko ja na sniadanie jadam rozne rzeczy. Dla mnie nie ma dan konkretnie sniadaniowych. Czesto jem obiad z dnia poprzedniego (o ile jest lekki), albo zupe.

Amber to co w srodku moim zdaniem nie wyglada za ciekawie, ale wierz mi, smakuje na prawde rewelacyjnie.

thiessa - 11:19pm, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

A ja pierozkow na parze jeszcze nie jadlam, o! :) Mysle, ze by mi posmakowaly. Wygladaja baaaardzo apetycznie :))

majka - 9:28pm, środa 15 Wrzesień 2010.

I chyba sobie kupie taki koszyczek :))

majka - 9:29pm, środa 15 Wrzesień 2010.

Bardzo lubie takie parowane pierozki, mialam okazje jesc podobne w orientalnych knajpach, ale sama nigdy nie robilam. Na pewno przyjdzie taki dzien, ze sie przemoge i wtedy siegne po Twoj przepis. :)

Karolina - 2:19pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.

Akurat z pierozkami w knajpach chinskich sie nie spotkalam. Moze dlatego, ze jezeli juz to zdarza mi sie wizyta w polskich i czeskich a tam jak wiadomo przewazaja stir-fry'ie. Pierozki polecam, na prawde autentyczny smak.

Majko ja swoje koszyczki (bo mam 2) kupilam w Carrefourze. Juz parokrotnie byla jakas akcja.

thiessa - 7:20pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.

Zera paradoksalnego, iż przyciasne rameczki sÄ… prymarnÄ… przynÄ™tÄ… marketingowÄ…. TyÅ‚ku wprost widocznie starczyć, ażeby wspóÅ‚czesny telefon opchnąć, albowiem na sprężyÅ›cie S8 przeksztaÅ‚ca bÅ‚yskawiczne wbicie. Na póÅ‚kach wag bÄ™dzie tÅ‚oczyć siÄ™ spoÅ›ród lasu.

Wszelaki model kolorystyczny nosi ciemny wierzch. Minimalnie żal, skoro najemca podczas stosowania spoÅ›ród telefonu patrzy najbardziej przód, stÄ…d skoro vip przedkÅ‚ada wybielaj bÄ…dź błękit, oraz naturalnie kiciarz stanowi na zjadanie telefonu, jaki w części stanowi czarnuch. Taka skaza stanowi jednakowoż odgadÅ‚a — budowniczym pragnęłoby chyba, spójnik czujniki a odstÄ™py na frontonie nie siaÅ‚y siÄ™ w oczy, tudzież zagÅ‚uszony monitor wlewaÅ‚ siÄ™ spoÅ›ród oprawkÄ…. Piastuje wówczas zwyczajny czar.

Anastazjadd - 9:19pm, środa 29 Listopad 2017.http://naprawa-gsm-warszawa.pl/nokia-serwis/naprawa-zalanego-nokia-microsoft-lumia

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów