<<Strona główna

Syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią

Autor: thiessa @ 11:01pm, Niedziela 12 Wrzesień 2010.

Źródło: "Sichuan cookery" Fuchsia Dunlop


Kolejne danie będące efektem poszukiwań Małżonka, jak wykorzystać nadmiar cukinii. Co prawda w tym przypadku zużywa się jej na prawdę niewielkie ilości, ale zawsze to coś. Pierożki są przepyszne. Chociaż nigdy nie byłam w prowincji Syczuan (mam nadzieję, że to jeszcze przede mną), ale na północy Chin, było mi dane jeść parę razy różne rodzaje pierożków. Mogę stwierdzić z całą stanowczością, że poczułam ten autentyczny smak, o który trudno w chińskich knajpach, które gotują pod gusty Europejczyków. Przygotowanie pierożków nie trwa wcale dłużej niż rodzimych pierogów. Z podanych składników wychodzi 30 sztuk.

Na ciasto:
225 ml wody,
1 1/2 łyżeczki oleju arachidowego lub smalcu,
250g mÄ…ki.

Na nadzienie:
130-140g cukinii lub dyni, drobno posiekanej,
olej arachidowy lub smalec do smażenia,
2 łyżeczki imbiru, drobno posiekanego,
200g mielonej wieprzowiny,
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
1/2 łyżeczki soli,
6-8 obrotów młynkiem czarnego pieprzu lub parę szczypt białęgo,
4 łyżeczki cebulki dymki, drobno posiekanej,
1 łyżeczka oleju sezamowego.


Zblanszować pokrojoną cukinię i dokładnie odsączyć
W woku rozgrzać olej, dodać imbir i smażyć przez parę sekund. Dodać wieprzowinę i smażyć przez minutę lub dwie oddzielając od siebie kawałki mięsa. Dodać sosy sojowe, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Wrzucić cukinię, cebulkę dymkę i olej sezamowy, wymieszać i przełożyć do miski.
W woku zagotować wodę z olejem. Kiedy będzie wrzała wrzucić do niej mąkę, wymieszać i przełożyć ciasto na stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, które należy podzielić na 3 części. Z każdej części utoczyć wałek o średnicy 2-3 centymetry i podzielić go na kawałki wielkości orzecha włoskiego (około 15g każdy). Spłaszczyć każdy kawałek ciasta w dłoni i użyć wałka, aby uzyskać kształt placuszka o średnicy 6 cm. Podczas przygotowywania pierwszej partii pierożków przykryć pozostałe ciasto miską, bądź ściereczką, żeby nie wyschło (włożone pod miskę do końca pracy pozostanie ciepłe).
Kłaść około 1 łyżeczki na każdy placuszek i łączyć brzegi tak jak w przypadku polskich pierogów. Powinno się ukształtować falbankę serią szczypnięć, których ja niestety nie byłam w stanie wykonać (za długie paznokcie). Kiedy pierożek będzie już sklejony należy położyć go na stolnicy i spłaszczyć bok do niej przylegający. Powinny mieć kształt księżyca lub strąka fasoli.
Gotowe pierożki układać w garnku do gotowania na parze, bądź bambusowej przystawce do gotowania na parze, wysmarowanej wcześniej olejem. Parować 6 minut.



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Najbardziej mi siÄ™ podoba, że pierożki sÄ… na parze! Czy uda siÄ™ je zrobić z mÄ…ki razowej? SpieszÄ™ siÄ™ pochwalić, że upolowaÅ‚am Zupy z serii Z kuchennej póÅ‚eczki, którÄ… to seriÄ™ skÄ…dinÄ…d znam i lubiÄ™, bo mam z niej KuchniÄ™ wegeteriaÅ„skÄ…, gdzie prawie wszystkie przepisy trafione!
Nie byÅ‚o mnie, bo bo zgodnie z naszym zwyczajem na pierwszy urlop jeździmy z mężem we dwoje, a potem musi być drugi urlop, żeby pojechać z naszÄ… teraz prawie 3 letniÄ… córkÄ…. I o dziwo wypożyczajÄ…c samochód daliÅ›my radÄ™ caÅ‚kiem sporo z niÄ… pozwiedzać!

Kinga - 12:14am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

Dawno nie jadÅ‚em pierożków, wiÄ™c chÄ™tnie zjadÅ‚bym nawet teraz w ramach energetycznego Å›niadania;-)

grumko - 6:04am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

Urocze pierożki. A wnętrze-rewelacja!

Amber - 8:11am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

Kinga mysle, ze z razowej cos mozna pokombinowac, ale chyba musialaby to byc razowa drobnego przemialu. Chodzi o to, ze to ciasto jest bardzo elastyczne i zastanawiam sie, czy gruboziarnistosc nie wplynie wlasnie na ta elastycznosc. Z kuchennej poleczki mam troche pozycji, akurat wegetarianskiej nie, bo wydawalo mi sie, ze to co jest w srodku to zbieranina przepisow, z innych kuchennych poleczek, tak samo jak wok.
My na wakacje jezdzimy przewaznie 3-tygodniowe, zawsze z dzieckiem. Pierwszy raz wybralismy sie z nim na wakacje jak mial 9 miesiecy. Do 3-go roku zycia byl juz z nami na 4 urlopach w roznych czesciach swiata. Zawsze duzo zwiedzamy i czesto sie przemieszczamy.

Grumko ja na sniadanie jadam rozne rzeczy. Dla mnie nie ma dan konkretnie sniadaniowych. Czesto jem obiad z dnia poprzedniego (o ile jest lekki), albo zupe.

Amber to co w srodku moim zdaniem nie wyglada za ciekawie, ale wierz mi, smakuje na prawde rewelacyjnie.

thiessa - 11:19pm, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.

A ja pierozkow na parze jeszcze nie jadlam, o! :) Mysle, ze by mi posmakowaly. Wygladaja baaaardzo apetycznie :))

majka - 9:28pm, środa 15 Wrzesień 2010.

I chyba sobie kupie taki koszyczek :))

majka - 9:29pm, środa 15 Wrzesień 2010.

Bardzo lubie takie parowane pierozki, mialam okazje jesc podobne w orientalnych knajpach, ale sama nigdy nie robilam. Na pewno przyjdzie taki dzien, ze sie przemoge i wtedy siegne po Twoj przepis. :)

Karolina - 2:19pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.

Akurat z pierozkami w knajpach chinskich sie nie spotkalam. Moze dlatego, ze jezeli juz to zdarza mi sie wizyta w polskich i czeskich a tam jak wiadomo przewazaja stir-fry'ie. Pierozki polecam, na prawde autentyczny smak.

Majko ja swoje koszyczki (bo mam 2) kupilam w Carrefourze. Juz parokrotnie byla jakas akcja.

thiessa - 7:20pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.

Zera paradoksalnego, iż przyciasne rameczki sÄ… prymarnÄ… przynÄ™tÄ… marketingowÄ…. TyÅ‚ku wprost widocznie starczyć, ażeby wspóÅ‚czesny telefon opchnąć, albowiem na sprężyÅ›cie S8 przeksztaÅ‚ca bÅ‚yskawiczne wbicie. Na póÅ‚kach wag bÄ™dzie tÅ‚oczyć siÄ™ spoÅ›ród lasu.

Wszelaki model kolorystyczny nosi ciemny wierzch. Minimalnie żal, skoro najemca podczas stosowania spoÅ›ród telefonu patrzy najbardziej przód, stÄ…d skoro vip przedkÅ‚ada wybielaj bÄ…dź bÅ‚Ä™kit, oraz naturalnie kiciarz stanowi na zjadanie telefonu, jaki w części stanowi czarnuch. Taka skaza stanowi jednakowoż odgadÅ‚a — budowniczym pragnęłoby chyba, spójnik czujniki a odstÄ™py na frontonie nie siaÅ‚y siÄ™ w oczy, tudzież zagÅ‚uszony monitor wlewaÅ‚ siÄ™ spoÅ›ród oprawkÄ…. Piastuje wówczas zwyczajny czar.

Anastazjadd - 9:19pm, środa 29 Listopad 2017.http://naprawa-gsm-warszawa.pl/nokia-serwis/naprawa-zalanego-nokia-microsoft-lumia

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów