
Syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią
Autor: thiessa @ 11:01pm, Niedziela 12 Wrzesień 2010.
Źródło: "Sichuan cookery" Fuchsia Dunlop
Kolejne danie będące efektem poszukiwań Małżonka, jak wykorzystać nadmiar cukinii. Co prawda w tym przypadku zużywa się jej na prawdę niewielkie ilości, ale zawsze to coś. Pierożki są przepyszne. Chociaż nigdy nie byłam w prowincji Syczuan (mam nadzieję, że to jeszcze przede mną), ale na północy Chin, było mi dane jeść parę razy różne rodzaje pierożków. Mogę stwierdzić z całą stanowczością, że poczułam ten autentyczny smak, o który trudno w chińskich knajpach, które gotują pod gusty Europejczyków. Przygotowanie pierożków nie trwa wcale dłużej niż rodzimych pierogów. Z podanych składników wychodzi 30 sztuk.
Na ciasto:
225 ml wody,
1 1/2 łyżeczki oleju arachidowego lub smalcu,
250g mąki.
Na nadzienie:
130-140g cukinii lub dyni, drobno posiekanej,
olej arachidowy lub smalec do smażenia,
2 łyżeczki imbiru, drobno posiekanego,
200g mielonej wieprzowiny,
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
1/2 łyżeczki soli,
6-8 obrotów młynkiem czarnego pieprzu lub parę szczypt białęgo,
4 łyżeczki cebulki dymki, drobno posiekanej,
1 łyżeczka oleju sezamowego.
W woku rozgrzać olej, dodać imbir i smażyć przez parę sekund. Dodać wieprzowinę i smażyć przez minutę lub dwie oddzielając od siebie kawałki mięsa. Dodać sosy sojowe, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Wrzucić cukinię, cebulkę dymkę i olej sezamowy, wymieszać i przełożyć do miski.
W woku zagotować wodę z olejem. Kiedy będzie wrzała wrzucić do niej mąkę, wymieszać i przełożyć ciasto na stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, które należy podzielić na 3 części. Z każdej części utoczyć wałek o średnicy 2-3 centymetry i podzielić go na kawałki wielkości orzecha włoskiego (około 15g każdy). Spłaszczyć każdy kawałek ciasta w dłoni i użyć wałka, aby uzyskać kształt placuszka o średnicy 6 cm. Podczas przygotowywania pierwszej partii pierożków przykryć pozostałe ciasto miską, bądź ściereczką, żeby nie wyschło (włożone pod miskę do końca pracy pozostanie ciepłe).
Kłaść około 1 łyżeczki na każdy placuszek i łączyć brzegi tak jak w przypadku polskich pierogów. Powinno się ukształtować falbankę serią szczypnięć, których ja niestety nie byłam w stanie wykonać (za długie paznokcie). Kiedy pierożek będzie już sklejony należy położyć go na stolnicy i spłaszczyć bok do niej przylegający. Powinny mieć kształt księżyca lub strąka fasoli.
Gotowe pierożki układać w garnku do gotowania na parze, bądź bambusowej przystawce do gotowania na parze, wysmarowanej wcześniej olejem. Parować 6 minut.
Komentarze
Najbardziej mi się podoba, że pierożki są na parze! Czy uda się je zrobić z mąki razowej? Spieszę się pochwalić, że upolowałam Zupy z serii Z kuchennej półeczki, którą to serię skądinąd znam i lubię, bo mam z niej Kuchnię wegeteriańską, gdzie prawie wszystkie przepisy trafione!
Nie było mnie, bo bo zgodnie z naszym zwyczajem na pierwszy urlop jeździmy z mężem we dwoje, a potem musi być drugi urlop, żeby pojechać z naszą teraz prawie 3 letnią córką. I o dziwo wypożyczając samochód daliśmy radę całkiem sporo z nią pozwiedzać!
Kinga - 12:14am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.
Dawno nie jadłem pierożków, więc chętnie zjadłbym nawet teraz w ramach energetycznego śniadania;-)
grumko - 6:04am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.
Urocze pierożki. A wnętrze-rewelacja!
Amber - 8:11am, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.
Kinga mysle, ze z razowej cos mozna pokombinowac, ale chyba musialaby to byc razowa drobnego przemialu. Chodzi o to, ze to ciasto jest bardzo elastyczne i zastanawiam sie, czy gruboziarnistosc nie wplynie wlasnie na ta elastycznosc. Z kuchennej poleczki mam troche pozycji, akurat wegetarianskiej nie, bo wydawalo mi sie, ze to co jest w srodku to zbieranina przepisow, z innych kuchennych poleczek, tak samo jak wok.
My na wakacje jezdzimy przewaznie 3-tygodniowe, zawsze z dzieckiem. Pierwszy raz wybralismy sie z nim na wakacje jak mial 9 miesiecy. Do 3-go roku zycia byl juz z nami na 4 urlopach w roznych czesciach swiata. Zawsze duzo zwiedzamy i czesto sie przemieszczamy.
Grumko ja na sniadanie jadam rozne rzeczy. Dla mnie nie ma dan konkretnie sniadaniowych. Czesto jem obiad z dnia poprzedniego (o ile jest lekki), albo zupe.
Amber to co w srodku moim zdaniem nie wyglada za ciekawie, ale wierz mi, smakuje na prawde rewelacyjnie.
thiessa - 11:19pm, Poniedziałek 13 Wrzesień 2010.
A ja pierozkow na parze jeszcze nie jadlam, o! :) Mysle, ze by mi posmakowaly. Wygladaja baaaardzo apetycznie :))
majka - 9:28pm, środa 15 Wrzesień 2010.
I chyba sobie kupie taki koszyczek :))
majka - 9:29pm, środa 15 Wrzesień 2010.
Bardzo lubie takie parowane pierozki, mialam okazje jesc podobne w orientalnych knajpach, ale sama nigdy nie robilam. Na pewno przyjdzie taki dzien, ze sie przemoge i wtedy siegne po Twoj przepis. :)
Karolina - 2:19pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.
Akurat z pierozkami w knajpach chinskich sie nie spotkalam. Moze dlatego, ze jezeli juz to zdarza mi sie wizyta w polskich i czeskich a tam jak wiadomo przewazaja stir-fry'ie. Pierozki polecam, na prawde autentyczny smak.
Majko ja swoje koszyczki (bo mam 2) kupilam w Carrefourze. Juz parokrotnie byla jakas akcja.
thiessa - 7:20pm, Czwartek 16 Wrzesień 2010.
Zera paradoksalnego, iż przyciasne rameczki są prymarną przynętą marketingową. Tyłku wprost widocznie starczyć, ażeby współczesny telefon opchnąć, albowiem na sprężyście S8 przekształca błyskawiczne wbicie. Na półkach wag będzie tłoczyć się spośród lasu.
Wszelaki model kolorystyczny nosi ciemny wierzch. Minimalnie żal, skoro najemca podczas stosowania spośród telefonu patrzy najbardziej przód, stąd skoro vip przedkłada wybielaj bądź błękit, oraz naturalnie kiciarz stanowi na zjadanie telefonu, jaki w części stanowi czarnuch. Taka skaza stanowi jednakowoż odgadła — budowniczym pragnęłoby chyba, spójnik czujniki a odstępy na frontonie nie siały się w oczy, tudzież zagłuszony monitor wlewał się spośród oprawką. Piastuje wówczas zwyczajny czar.
Anastazjadd - 9:19pm, środa 29 Listopad 2017.http://naprawa-gsm-warszawa.pl/nokia-serwis/naprawa-zalanego-nokia-microsoft-lumia