
Karaibska zupa z zielonego groszku i słodkich ziemniaków
Autor: thiessa @ 11:15pm, Sobota 11 Wrzesień 2010.
Źródło: "Caribbean cooking"
Australian Women's Weekly
Zawsze kupuję słodkie ziemniaki mając konkretny plan ich spożytkowania. Tym razem zrobiłam to impulsywnie, więc trochę leżały już w lodówce. Trzeba było w jakiś sposób je przetworzyć i wtedy przypomniałam sobie, że już kiedyś robiłam z nich niezłą zupę. Sięgnęłam do swojego archiwum i okazało się, że było to prawie dwa lata temu, również we wrześniu. Wygląda na to, że zapotrzebowanie na różne smaki przychodzi cyklicznie.
Składniki:
50 g masła,
3 szalotki, drobno posiekane,
1 średni batat (400 g), pokrojony na centymetrowe kawałki,
1 średnia czerwona papryka (200 g), pokrojona w kostkę,
2 średnie pomidory, obrane ze skóry, wypestkowane i posiekane,
bulionu z kurczaka (użyłam warzywnego),
3 szklanki mrożonego groszku ( u mnie 2)
1 1/4 szklanki ugotowanego kurczaka (210 g), posiekanego,
1/2 szklanki śmietany,
2 łyżki świeżych liści mięty, drobno posiekanych.
Na maśle podsmażyć szalotkę. Dodać batata, paprykę i smażyć przez 1 min. dołożyć pomidora i smażyć kolejną min. mieszając. Dodać bulion, wsypać groszek i gotować 20 min. Dorzucić kurczaka i gotować bez przykrycia 5 min. Dolać śmietankę i wymieszać z zupą, ale nie doprowadzić do wrzenia, Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną miętą.
Komentarze
Zupa wyglÄ…da wspaniale!
Musi być pyszna.Słodkie ziemniaki bardzo lubię we wszelkich daniach.
Pozdrowienia.
Amber - 9:45am, Niedziela 12 Wrzesień 2010.
Szkoda, ze te ziemniaki u nas sa tak trudno dostepne i takie drogie. Kupuje wlasciwie w jednym miejscu.
thiessa - 6:30pm, Niedziela 12 Wrzesień 2010.