
Zupa podwójnie groszkowa
Autor: thiessa @ 10:37pm, Sobota 13 Luty 2010.
Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
Postanowiłam zrobić porządek w szafce ze strączkowymi i kaszami. Na pierwszy ogień poszedł zielony groch zalegający tam już dość długo. A poza tym, nie musiałam niczego już kupować, bo byłam w posiadaniu pozostałych składników.
Składniki:
3 łyżki oliwy,
1 duża cebula, drobno posiekana,
2 marchewki, obrane i pokrojone na małe kawałki,
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane,
600 ml wody (dałam nieco więcej),
450g suszonego zielonego grochu w połówkach,
1,5 cm kawałek imbiru, obrany,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 opakowanie mrożonego groszku,
2 pieczone czerwone papryki,
świeżo mielony czarny pieprz,
1 1/2 łyżeczki soli albo do smaku.
Rozgrzać oliwę w dużym garnku, smażyć cebulę (5-7 min.) do momentu, kiedy zmięknie, dodać marchewkę i seler i smażyć kolejne 5 min aż warzywa będą lekko miękkie. Wlać wodę, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Ogień zmniejszyć, zupę przykryć i gotować przez 45-50 min. albo do momentu, kiedy groch będzie miękki i zacznie się rozpadać.
Dodać mrożony groszek i podzieloną na kawałki pieczoną paprykę i gotować do momentu, aż groszek będzie miękki.
Wyrzucić kawałek imbiru, odstawić na 15 min. przed podaniem.
Tyle przepis oryginalny. Ponieważ nie lubię długo gotować warzyw, aby nie pozbawiać ich zbytnio witamin groch ugotowałam oddzielnie i dopiero po jego całkowitym ugotowaniu dodałam resztę warzyw. Gotowałam do miękkości marchewki.
Komentarze