<<Strona główna

Zupa podwójnie groszkowa

Autor: thiessa @ 10:37pm, Sobota 13 Luty 2010.



Źródło: "Veganomicon" Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero

Postanowiłam zrobić porządek w szafce ze strączkowymi i kaszami. Na pierwszy ogień poszedł zielony groch zalegający tam już dość długo. A poza tym, nie musiałam niczego już kupować, bo byłam w posiadaniu pozostałych składników.

Składniki:


3 łyżki oliwy,
1 duża cebula, drobno posiekana,
2 marchewki, obrane i pokrojone na małe kawałki,
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane,
600 ml wody (dałam nieco więcej),
450g suszonego zielonego grochu w połówkach,
1,5 cm kawałek imbiru, obrany,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka suszonego estragonu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 opakowanie mrożonego groszku,
2 pieczone czerwone papryki,
świeżo mielony czarny pieprz,
1 1/2 łyżeczki soli albo do smaku.

Rozgrzać oliwę w dużym garnku, smażyć cebulę (5-7 min.) do momentu, kiedy zmięknie, dodać marchewkę i seler i smażyć kolejne 5 min aż warzywa będą lekko miękkie. Wlać wodę, dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Ogień zmniejszyć, zupę przykryć i gotować przez 45-50 min. albo do momentu, kiedy groch będzie miękki i zacznie się rozpadać.
Dodać mrożony groszek i podzieloną na kawałki pieczoną paprykę i gotować do momentu, aż groszek będzie miękki.
Wyrzucić kawałek imbiru, odstawić na 15 min. przed podaniem.

Tyle przepis oryginalny. Ponieważ nie lubię długo gotować warzyw, aby nie pozbawiać ich zbytnio witamin groch ugotowałam oddzielnie i dopiero po jego całkowitym ugotowaniu dodałam resztę warzyw. Gotowałam do miękkości marchewki.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I just wanted to post a comment in order to thank you for these fabulous instructions you are showing at this website. My extensive internet research has at the end of the day been rewarded with wonderful facts and strategies to share with my classmates and friends. I 'd express that most of us site visitors actually are unequivocally fortunate to live in a superb network with very many special professionals with useful principles. I feel pretty blessed to have used the web site and look forward to plenty of more fabulous times reading here. Thanks once more for everything.

ggdb sneakers - 7:29pm, Niedziela 21 Maj 2023.http://www.goldengoose.us.org

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów