
Spaghetti z marchewkÄ… i estragonem
Autor: thiessa @ 10:33pm, Piątek 10 Wrzesień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Koniec tygodnia, lodówka świeci pustkami a tu trzeba coś na obiad zrobić. Co prawda z dnia poprzedniego było curry z tofu i warzywami, ale śmierdziało malizną. Przepis na ten makaron wydał mi się zatem idealny, bo co jak co, ale marchewki w domu są zawsze. W dodatku na balkonie mam gąszcz estragonu, który sam się wysiewa co roku. Nie należy on do moich ulubionych ziół, bo za nic nie mogę się w nim doszukać aromatu innego niż trawy. Dodałam, zatem niejako w charakterze zdrowotnym. Makaron bardzo fajnie smakuje, chociaż należy przywyknąć do faktu, iż nie jest typowy.Składniki:
400g marchewki,
8 łodyżek estragonu,
2 łyżki masła,
2 łyżki białego wina lub cydru,
125 g śmietany kremówki (użyłam kwaśnej śmietany i serka "twój smak"),
sól, świeżo zmielony pieprz,
szczypta ostrej papryki,
2 łyżeczki soku cytrynowego.
Marchewkę obrać, pokroić wzdłuż najpierw na plasterki, a potem na paseczki długości ok. 5 cm.
Masło stopić, domieszać do niego marchewkę i smażyć ją na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Wlać wino, nakryć garnek pokrywką i dusić marchewkę ok. 5 minut, do czasu, aż będzie al dente.
Domieszać śmietanę oraz posiekany estragon. Przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny.
Wymieszać z ugotowanym al dente makaronem.
Komentarze
To dla mnie,dla mnie! Pyszności!
Amber - 11:13pm, Piątek 10 Wrzesień 2010.
o mam marchewkÄ™ z dziadziolkowego ogródka, wiÄ™c jak znalazÅ‚ :)
aga-aa@gazeta.pl - 7:31am, Niedziela 12 Wrzesień 2010.