<<Strona główna

Fusilli na ostro z kalafiorem, rodzynkami i słonecznikiem

Autor: thiessa @ 7:56pm, Wtorek 7 Wrzesień 2010.


Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut


Jeśli jesteście w posiadaniu kalafiora to zachęcam do przyrządzenia go z makaronem. Wolę ten sposób niż spożycie go z tradycyjną bombą kaloryczną bułkowo-maślaną. Za pierwszym razem, kiedy go robiłam użyłam nasion słonecznika zamiast orzeszków piniowych i był to strzał w dziesiątkę. Smakował wybornie i słonecznik miał w tym niemały udział. Nie udało mi się wówczas zrobić zdjęcia, więc zrobiłam go ponownie chcąc wykorzystać kalafiora leżakującego w lodówce. Tym razem użyłam słonecznika bez wahania. Makaron jest bardzo ostry, co mi akurat odpowiada, przy tym chilli dodaje pikanterii warzywu, które jest trochę nijakie. Z ostrością świetnie się komponuje słodycz rodzynek.

Składniki:

400g kalafiora (1 większy),
1/2 łyżki soku cytrynowego,
2 łyżki rodzynek,
2-4 strączki suszonego chilli,
4 łyżki oliwy,
4 łyżki nasion słonecznika lub orzeszków piniowych,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól.

Kalafiora podzielić na różyczki. Zagotować w garnku wodę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Wrzucić kalafiora, przykryć pokrywką i gotować przez ok. 8 minut, do czasu, aż będzie al dente, następnie odcedzić. Równocześnie gotować al dente makaron.
W międzyczasie namoczyć rodzynki, pokruszyć drobno chilli, posiekać natkę. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kalafior, osączone rodzynki oraz chilli i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać natkę, słonecznik, makaron i wszystko wymieszać. Makaron podawać posypany parmezanem.

Viva
la pasta!


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dobre połączenie. Sama serwowałam cos podobnego, bez chilli oczywiście, bo ostatecznie upewniłiśmy sie z mężem, że nie lubimy na ostro! A ziarna maniakalnie dodaję do wszystkiego, do codziennych sałatek, do dań i orzechy tak samo. Dziś jako dodatek do tuńczyka do pracy mam parowane brokuły z pestkami dyni solidnie skropione oleme z pestek dyni. Mniam.
Dzięki za wyróżnienie i zaproszenie do zabawy. Skoro już wróciłam z wojarzy, to pewnie niebawem zacznę gotowanie, publikowanie i oczywiście w pierwszej kolejności napiszę ulubione rzeczy.
A przy okazji wypróbowałam Twoją zupę z ciecierzycą ze szpinakiem i tahiną oraz z gremolatą z cukinii - obie bomba!Genialne masz te przepisy. zaczęłam siej uż rozglądać za encyklopedią zup. Zrobiłam też danie z tofu w mleku kokosowym, to które poprzednim razem zniszczyłam curry, tym razem z symbolicznym dodatkiem pasty curry i wyszło doskonałe, ze słodkim posmakiem mleka kokosowego i tak własnie lubimy.

Kinga - 3:06pm, środa 8 Wrzesień 2010.

Kinga cos dlugo Cie nie bylo i juz sie zaczelam zastanawiac, co sie dzieje, bo na jakis wakacjach juz chyba wczesniej bylas z tego co widzialam.
U mnie slonecznik, pestki dyni i sezam sa niemal w codziennym uzyciu. Czesto zabieram do pracy salatki, albo skladniki oddzielnie i na szybko mieszam. W oddzielnym opakowaniu nasionka, zeby wczesniej nie namakaly i pozostaly chrupiace.
Z ksiazek zupnych polecam Ci ksiazke "Zupy" Carole Clements z serii z kuchennej poleczki. Czesto mozna kupic na jakis wyprzedazach. Ostatnio za jakies 12 zl widzialam. Ksiazka jest super i zrobilam z niej juz ponad 50%. Encyklopedie zup mozna upolowac na allegro za 1/3 sklepowej ceny.
Fajnie, ze dalas jeszcze raz szanse temu curry, bo ono mi zawsze smakowalo i jest u mnie daniem na szybko.

thiessa - 9:29pm, środa 8 Wrzesień 2010.

No, brzmi to bardzo zachecajaco, taki kalafior slodko-ostry, hmm:)

monikucha - 11:51pm, środa 8 Wrzesień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów