
Serbski gulasz wieprzowy
Autor: thiessa @ 7:49pm, Niedziela 5 Wrzesień 2010.
Źródło: "Kuchnia serbska" z serii podróże kulinarne
Dania mięsne, zwłaszcza z wieprzowiny, nie należą do moich ulubionych, ale to wybrał sobie małżonek i było pełne warzyw, wiec chętnie się zgodziłam na jego przyrządzenie. Danie wyszło całkiem niezłe. Podejrzewam, że jutro będzie smakowało lepiej jak się wszystko przegryzie. Tymczasem ostrzegam, że jest to porcja dla plutonu wojska. Musiałam wszystko piec w dwóch naczyniach. Część zamrożę i będzie jak znalazł na "czarną godzinę".Składniki:
1 kg wieprzowiny (u mnie szynka), pokrojonej w kostkÄ™,
1 średnie marchewki, pokrojone na plasterki,
250g fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki,
2 pomidory, sparzone i pokrojone w kostkÄ™,
2 małe bakłażany, pokrojone w kostkę,
1 cukinia, pokr0ojona w kostkÄ™,
4 ziemniaki, pokrojone w kostkÄ™,
1/4 główki kapusty, poszatkowanej,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
olej do smażenia, mielona słodka papryka,
natka pietruszki drobno posiekana,
sól i świeżo zmielony pieprz.
Mięso poddusić na oleju, posolić zalać wodą i gotować do miękkości.
W głębokim naczyniu poddusić cebulę, dodać pozostałe warzywa i dusić przez chwilę. Do warzyw dodać ugotowane mięso, zalać wywarem z gotowania, przyprawić solą, pieprzem i papryką, wrzucić czosnek i zapiekać w piekarniku przez około godzinę, albo do momentu, kiedy fasolka będzie dobra. Moja po godzinie nie była do końca miękka.
Komentarze
Å»eby tak za moich czasów w wojsku karmili;-)
Pozdrawiam;-)
grumko - 6:38am, Poniedziałek 6 Wrzesień 2010.
Nie wiem z jakich jestes czasow, ale za moich studenckich to sie dopiero zaczely pokazywac w sprzedazy cukinie i baklazany, zatem wykonanie wiekszosci dan, ktore obecnie przyrzadzam byloby w "tamtych czasach" niemozliwe.
thiessa - 6:38am, Wtorek 7 Wrzesień 2010.