<<Strona główna

Dzień Blogera i ryż smażony z jajkiem po chińsku

Autor: thiessa @ 9:37pm, Czwartek 2 Wrzesień 2010.

Przedwczoraj był Dzień Blogera i zaproszona przez Monikuchę przyłączam się do zabawy. Nie szkodzi, że to było dwa dni temu, pewnie za niedługo dowiemy się co Wszyscy lubią i zabawa sama się skończy a tymczasem pobawmy się.

Zasady są następujące:

1. Napisz, kto przyznał ci nagrodę: Monikucha z Monikucha Online
2. Wymień 10 rzeczy które lubisz:

1) Bardzo wcześnie wstawać, zanim wstanie mąż i dziecko i rozkoszować się ciszą bez zgiełku dnia.
2) Niesamowicie się zmęczyć w ciągu dnia. Nie ma nic przyjemniejszego od chwili, kiedy w końcu mogę się położyć do łóżka. To nic, że zasypiam wtedy zaraz po przyłożeniu głowy do poduszki.
3) Mieć, posiadać książki kucharskie. Co z tego, że obecnie można wszystko znaleźć w sieci, kiedy dotknąć nie można.
4) Upalne lato. Mogłabym zostać mieszkanką jakiegoś egzotycznego kraju gdzie przez 365 dni w roku utrzymuje się temp. na poziomie 30C.
5) Jeść. Z gotowaniem już gorzej, ale żeby zjeść to co bym chciała to muszę sobie sama to zrobić.
6) Piątkowy wieczór a właściwie już moment wyjścia z pracy, kiedy mam przed sobą perspektywę 2 dni wolnych.
7) Sprzątać. Takie mam zboczenie i trochę trudno ze mną się żyje, bo jestem pedantką.
8) Podróże. Im bardziej egzotycznie tym lepiej.
9) Czechy. Uwielbiam dosłownie wszystko. Mentalność ludzi i język i atmosferę czeskich miasteczek i nawet Karela Gotta:-)
10) I jak już jesteśmy przy muzyce to młodzieży pewnie wyda się to obciachowe, czy jak to się tam teraz mówi, a ja niezmiennie uwielbiam: Edytę Geppert, Krystynę Giżowską, Irenę Santor, Ałłę Pugaczową i Julia Iglesiasa.

3. Wyróżnij 10 blogów.

Wymieniam w kolejności alfabetycznej:

1) Aga-aa http://eksperymentalnie.blogspot.com/
2) Karolina http://zmyslywkuchni.blogspot.com/
3) Kinga http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/
4) Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
5) Marghe http://miszmasz-marghe.blogspot.com/
6) Miss_coco http://belgiaodkuchni.blogspot.com/
7) Nina http://ninawkuchni.blogspot.com/
8) Pinios http://piniowe.blogspot.com/
9) Poki http://zielenina.blogspot.com/
10) Zemfiroczka http://belkoty.blogspot.com/


Źródło: " Kuchnia chińska" Jenny Stacey z serii z kuchennej półeczki

Bardzo szybki sposób na obiad lub na kolacje. Robiłam go parę razy, zawsze pod nieobecność męża. Nie bardzo chce mi się wtedy gotować dla siebie samej a dziecko zjada obiad w przedszkolu. Muszę kiedyś zrobić tego ryżu więcej dla nas wszystkich, bo na prawdę warto. Tym razem wykorzystałam ryż, który został mi z poprzedniego dnia. Poniżej podaję ilości składników za książką, ja jednak zawsze robię "na oko. Za pierwszym razem zrobiłam jedynie wg. przepisu i coś mi się kojarzy, że na pewno nie jest to porcja na 4 osoby, tylko na 2.

150 g długoziarnistego ryżu,
3 jajka, ubite widelcem,
2 łyżki oleju roślinnego,
2 ząbki czosnku,
4 cebule dymki, posiekane,
125 g ugotowanego groszku ( wystarczy 2 min. ),
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
ewentualnie szczypta soli,
pokrojona cebulka dymka,

Ryż gotować 10-12 min, odcedzić, dobrze opłukać zimna woda i ponownie odcedzić. Ja pominęłam wszystkie te procedury, bo mam garnek do gotowania ryżu a z niego wychodzi idealny.
Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu delikatnie mieszając.
W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę (trochę odłożyć do posypania), groszek i lekko podsmażyć przez 1-2 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać pozostałą dymka.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dziękuję za zaproszenie, Thiesso. :) Odpowiedź jutro! Podrawiam!

Karolina - 9:50pm, Czwartek 2 Wrzesień 2010.

dziękuję za zaproszenie i wyróżnienie :)

odpowiem przy okazji kolejnego wpisu, ale z góry Ci mówię, że mam kilka podobnych "lubień" - z książkami kucharskimi i jedzeniem - i tym, że sama muszę sobie ugotować, żeby dobrze zjeść ;)

Nina - 10:32pm, Czwartek 2 Wrzesień 2010.

Thiesso, podróżniczko smaku... może wiesz co to jest oven-proof rum, o tu, w tym przepisie: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3855/slys-honey-mule? zastanawiam się czy nie zrobić kiedyś, ale nie wiem co to jest

Nina - 10:34pm, Czwartek 2 Wrzesień 2010.

Zaprzyjazniony chinczyk zdradzil mi kiedys tajemnice, ze do smazonego ryzu najlepiej nadaje sie ryz dwudniowy,krotkoziarnisty, lekko przesuszony i musze sie z nim zgodzic :) Wyprobuj kiedys , pozdrawiam :)

monikucha - 11:09am, Piątek 3 Wrzesień 2010.

mój Luby kiedyś w akcie desperacji (braki lodówkowe) zrobił właśnie bardzo podobny ryż. jedyne co pominął to dymkę. i był z siebie niesamowicie dumny, że takie cudo wymyślił. zmartwi się chyba jak mu powiem że to danie z kuchni chińskiej. więc przemilczę i niech żyje w błogiej nieświadomości;)

Panna Malwinna - 5:24pm, Piątek 3 Wrzesień 2010.

Serwusowa jestem juz po lekturze:-)

Nino nie mam pojecia. Na temat alkoholi nie wiem kompletnie nic. Jestem na tyle niepijaca, ze mam w szafkach poupychane alkoholowe prezenty jeszcze sprzed 10 lat.

Monikucha zdaje sobie z tego sprawe, ze Chinczycy glownie krotkoziarnistego uzywaja, ale u nas to z takich to tylko odmiany risottowe mozna dostac. A ze do odsmazania to niekoniecznie swiezy to w calej Azji praktykuja. Najczesciej przy kuchnii tajskiej o tym wspominaja. Wielokrotnie uzywalam wlasnie takiego "nieswiezego".

Panna Malwina rzeczywiscie mogloby byc Lubemu przykro gdyby sie dowiedzial, ze Chinczycy byli rownie odkrywczy jak On, tyle, ze setki lat wczesniej:-)

thiessa - 8:22pm, Piątek 3 Wrzesień 2010.

dziękować :) i prosić o miseczkę ryży bo ja uwielbiam takie dania!

aga-aa@gazeta.pl - 10:36pm, Sobota 4 Wrzesień 2010.

Thiesso, właśnie zrobiłam i jem. Bardzo dobre, środkowotygodniowe danie, gotowe w 5 minut.

dałam 2 łyżki sosu sojowego i przyprawiłam pieprzem

masz rację, zdecydowanie nie 4, a 2 solidne porcje, albo 4, ale gdy ryż jest dodatkiem do ryby na przykład

Nina - 6:34pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2010.

Ciesze sie, ze przepis sie przydal. Okreslenie "srodkowotygodniowe" bardzo trafne.

thiessa - 8:31pm, Wtorek 7 Wrzesień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów