
Zupa z sałaty
Autor: thiessa @ 11:22pm, środa 1 Wrzesień 2010.
Proszę nie kręcić nosem, bo to bardzo pyszna zupa, może nie wygląda, ale nie wszystko musi wyglądać. Moja koleżanka z czasów studenckich będąc u mnie przejazdem, przy okazji jakiegoś wyjazdu służbowego, kiedy spróbowała tej zupy powiedziała, że jest to najpyszniejsza zupa, jaką jadła. To było zanim spróbowała innej, ale to już inna historia. Przyrządzenie zupy nie jest kosztowne, ani nie zabiera dużo czasu. Bazę można zrobić wieczorem a następnego dnia tylko dokończyć. Przepis Marty Gessler znalazłam jakieś 4-5 lat temu w "Wysokich obcasach". Tym razem ugotowałam zupę w wersji wegańskiej (na bulionie warzywnym z pominięciem żółtek i śmietany), ale przyrządzenie jej z podstawowego przepisu czyni ją bardziej aksamitną a dodatek żółtek poprawia jej kolor.
Składniki:
1 średnia, posiekana cebula,
4 pokrojone łodygi selera naciowego,
4 ziemniaki pokrojone w plasterki,
1 liść laurowy,
4 szklanki wywaru z kurczaka lub mocnego warzywnego,
2 główki sałaty masłowej, drobno posiekanej,
3 łyżki masła,
2 żółtka (można pominąć)
2 łyżki śmietany 18 % (można pominąć),
sól, pieprz.
Na rozgrzanym maśle usmażyć cebule, seler i ziemniaki z liściem laurowym.
Zalać bulionem i gotować, aż ziemniaki będą miękkie, wyjąć liścia, zmiksować. Dodać
podsmażoną na maśle sałatę.
Zupę zaprawić żółtkami, zmieszanymi ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać jasnymi liśćmi sałaty ze środka.
Komentarze
Zapraszam do zabawy:
http://monikucha.wordpress.com/2010/09/02/dzien-blogera-i-cytrynowa-panna-cotta/
pozdrawiam :)
monikucha - 11:40am, Czwartek 2 Wrzesień 2010.
szukałam dobrego przepisu na zupę z sałaty, no to już mam :)
Nina - 10:22pm, Niedziela 5 Wrzesień 2010.
bardzo dobra zupa :)
zrobiłam na wywarze mięsnym, dodałam jeszcze pora, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, posypałam koperkiem - polecam te dodatki
Nina - 8:18pm, Czwartek 9 Wrzesień 2010.