<<Strona główna

Bułki z peperonatą i serem

Autor: thiessa @ 10:39pm, Wtorek 31 Sierpień 2010.

Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut

Niby zwykła kanapka, ale jej smak długo za mną chodził. Pewnie w niedzielę, kiedy rano będzie trochę więcej czasu, będzie powtórka. Peperonaty starcza na 5-6 bułek. Jedną porcję zabrałam w poniedziałek do pracy i świetnie smakowała położona na kanapkę z żółtym serem.

Składniki:

3 strąki papryki (mogą być w różnych kolorach), pokrojone w paski,
2 cebule, posiekane w plastry,
3 łyżki oliwy,
2 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
300g fety,
4 duże bułki.

Na patelnie wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i krótko podsmażyć na niej cebulę z tymiankiem (uwaga świeże listki tymianku powodują strzelanie tłuszczu). Dodać paprykę, również krótko podsmażyć. Domieszać koncentrat i jedną łyżkę wody, doprawić całość solą i pieprzem. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i smażyć przez ok. 8 minut, do czasu aż papryka będzie al dente. Można dodać jeszcze 1-2 łyżki wody, chociaż moim zdaniem w ogóle jest zbędna.
Gotową peperonatę ostudzić, żeby była letnia. Ser pokroić na plasterki i polać resztą oliwy, rozsmarować ją na serze. Opiec pod grillem. Ja zamiast fety użyłam sera bałkańskiego by Lidl i się nieco rozpłynął pod wpływem temperatury. Zgarnęłam go, zatem łopatką z blachy i wrzuciłam na wierzch peperonaty. Kształtu ten ser to już nie miał żadnego, ale smak.. mmmm.
Bułki rozkroić. Dolną połówkę obłożyć peperonatą oraz serem. Nakryć górną połówką.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jak dla mnie, to są idealne na śniadanie;-)

grumko - 6:27am, środa 1 Wrzesień 2010.

Bardzo niewygodny ten sposób rejestrowania siÄ™ u Ciebie na blogu, ale chciaÅ‚am Ci powiedzieć, że Twój przepis na buÅ‚ki z peperonatÄ… bardzo mi siÄ™ spodobaÅ‚ i wÅ‚aÅ›nie go wypróbowaÅ‚am. SmakujÄ… tak samo pysznie jak wyglÄ…dajÄ…. DziÄ™kujÄ™ za smaczny przepis, pozdrawiam! :)))

RainDrop - 7:42pm, środa 1 Wrzesień 2010.

Ciesze sie, ze smakowalo, a z rejestracja nic nie poradze. Jak bylo bez logowania to musialam, bez przerwy wyrzucac jakis amerykanski spam reklamowy.
A tak w ogole brawa za szybkosc.

thiessa - 12:09am, Czwartek 2 Wrzesień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów