<<Strona główna

Szybkie curry z cukinii

Autor: thiessa @ 10:48pm, Poniedziałek 30 Sierpień 2010.

Źródło: "Sri Lankan Flavours. A journey through the island's food and culture" Channa Dassanayaka

Curry na prawdę szybkie. Dzisiaj byłam bardzo zabiegana. Wróciłam do domu o 17.15 a na 18.00 miałam wizytę z dzieckiem u dentysty, na którą trzeba było jednak kawałek dojechać i co myślicie, że nie zdążyłam nic zrobić? Ano udało mi się wyprodukować to właśnie curry. Co prawda nie zdążyłam go zjeść, ale kiedy wróciłam do domu wystarczyło już tylko 10 minut na ugotowanie ryżu i podgrzanie curry z groszkiem.
Zawsze twierdziłam, że kuchnia lankijska łączy tradycję z wpływami zarówno wschodnimi, jak i zachodnimi. Generalnie najbardziej jest podobna do kuchni indyjskiej, ale można spotkać również pokolonialne marmite, czasem sos sojowy. Używa się dużo mleczka kokosowego, dodaje się liście pandanu, co jest charakterystyczne dla kuchni indonezyjskiej. A tutaj akurat występuje trawa cytrynowa charakterystyczna również dla kuchni tajskiej, wietnamskiej, indonezyjskiej, czy malajskiej.

Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego,
1 szklanka wody,
1 szklanka bulionu z kurczaka (u mnie warzywny),
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana,
10 listków curry albo 2 liście laurowe,
1/2 kg cukinii, pokrojonej w kostkÄ™,
1 marchewka, pokrojona w kostkÄ™,
1/2 szklanki orzechów nerkowca (z tego wszystkiego zapomniałam dodać),
1 łyżka curry (użyłam nieprażonego lankijskiego),
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/2 szklanki groszku,
1 łyżka soku z limonki,
sól do smaku,
1/2 łyżeczki rybek maldive (opcjonalnie),
1/2 szklanki kolendry, posiekanej.

Mleko kokosowe, wodę i bulion wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać zmiażdżoną łodygę trawy cytrynowej oraz liście curry lub liście laurowe. Gotować 2 minuty.

Dodać cukinię, marchewkę, orzechy, curry, kurkumę i gotować do momentu, kiedy cukinia będzie jeszcze wciąż jędrna. Na minutę przed końcem gotowania wrzucić groszek. Doprawić do smaku solą, rybkami maldive oraz sokiem z limonki. Podawać posypane kolendrą.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I want to convey my respect for your kind-heartedness supporting those individuals that really need guidance on your issue. Your special dedication to passing the message around came to be unbelievably interesting and have continually made guys like me to achieve their dreams. Your new warm and friendly help and advice indicates a great deal to me and far more to my fellow workers. Many thanks; from everyone of us.

yeezy - 1:01pm, Czwartek 25 Maj 2023.http://www.shoes-yeezy.us

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów