
Warzywa na sposób arabski z jogurtem winogronowo-miętowym
Autor: thiessa @ 10:23pm, Niedziela 29 Sierpień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Wspaniałe warzywne, ziołowe, owocowe danie, bardzo aromatyczne z jeszcze lepszym sosem. W zasadzie jest to ratatuja na sposób arabski. Przy okazji mam dylemat, czy ratatuja, czy ratatuj. Używam tego pierwszego określenia, ale ostatnio w paru publikacjach spotkałam się z tym drugim. Moja znajomość francuskiego jest szczątkowa, chociaż dwukrotnie podejmowałam próbę nauki tego języka, ale coś mi po głowie chodzi, ze jest "la ratatouille", czyli rodzaj żeński.. Zwątpiłam i zaczęłam się ostatnio zastanawiać, czy tłumacze nie poszaleli pod wpływem filmu?Wracając do przepisu. Ciekawy jest dodatek daktyli, kolendry i kuminu. Zaskakujące jak zmienia się smak i charakter dania. Może następnym razem, kiedy będziecie robić ratatuję, część sporządzicie na bardziej orientalny sposób?
Składniki:
po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski,
1 bakłażan pokrojony w kostkę,
2 cukinie, pokrojone w kostkę (u mnie kabaczek),
2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ósemki,
1 duża cebula, posiekana,
4 ząbki czosnku, posiekane,
8 daktyli lub suszonych moreli, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki,
1 pęczek kolendry, posiekanej,
4 łyżki oliwy,1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
mielona ostra papryka,
sól do smaku.
Na jogurt winogronowy:
250g zielonych lub ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki (użyłam bezpestkowych),
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
300g jogurtu,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól do smaku,
świeżo zmielony pieprz.
W wysokiej patelni, garnku, albo woku rozgrzać oliwę. Wrzucić paprykę, bakłażana, cukinię oraz czosnek i smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Ponieważ nie lubię gotowanej cebuli a w trakcie tak krótkiej obróbki z innymi warzywami miała szansę na gotowanie podsmażyłam samą cebulę zanim dodałam resztę warzyw. Dodać pomidory, daktyle i posiekaną kolendrę, doprawić solą i przyprawami. Nakryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu do momentu, kiedy warzywa będą dobre.
Kiedy warzywa się gotują przygotować sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Warzywa serwować z podpieczonym podpłomykiem, albo z kuskusem (u mnie kuskus razowy). Jogurt podawać osobno.
Komentarze