<<Strona główna

Warzywa na sposób arabski z jogurtem winogronowo-miętowym

Autor: thiessa @ 10:23pm, Niedziela 29 Sierpień 2010.


Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut

Wspaniałe warzywne, ziołowe, owocowe danie, bardzo aromatyczne z jeszcze lepszym sosem. W zasadzie jest to ratatuja na sposób arabski. Przy okazji mam dylemat, czy ratatuja, czy ratatuj. Używam tego pierwszego określenia, ale ostatnio w paru publikacjach spotkałam się z tym drugim. Moja znajomość francuskiego jest szczątkowa, chociaż dwukrotnie podejmowałam próbę nauki tego języka, ale coś mi po głowie chodzi, ze jest "la ratatouille", czyli rodzaj żeński.. Zwątpiłam i zaczęłam się ostatnio zastanawiać, czy tłumacze nie poszaleli pod wpływem filmu?
Wracając do przepisu. Ciekawy jest dodatek daktyli, kolendry i kuminu. Zaskakujące jak zmienia się smak i charakter dania. Może następnym razem, kiedy będziecie robić ratatuję, część sporządzicie na bardziej orientalny sposób?

Składniki:

po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski,
1 bakłażan pokrojony w kostkę,
2 cukinie, pokrojone w kostkę (u mnie kabaczek),
2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ósemki,
1 duża cebula, posiekana,
4 ząbki czosnku, posiekane,
8 daktyli lub suszonych moreli, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki,
1 pęczek kolendry, posiekanej,
4 łyżki oliwy,1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
mielona ostra papryka,
sól do smaku.

Na jogurt winogronowy:

250g zielonych lub ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki (użyłam bezpestkowych),
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
300g jogurtu,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól do smaku,
świeżo zmielony pieprz.

W wysokiej patelni, garnku, albo woku rozgrzać oliwę. Wrzucić paprykę, bakłażana, cukinię oraz czosnek i smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Ponieważ nie lubię gotowanej cebuli a w trakcie tak krótkiej obróbki z innymi warzywami miała szansę na gotowanie podsmażyłam samą cebulę zanim dodałam resztę warzyw. Dodać pomidory, daktyle i posiekaną kolendrę, doprawić solą i przyprawami. Nakryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu do momentu, kiedy warzywa będą dobre.
Kiedy warzywa się gotują przygotować sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Warzywa serwować z podpieczonym podpłomykiem, albo z kuskusem (u mnie kuskus razowy). Jogurt podawać osobno.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Where is a my topic with ...
Where is a my topic with invite? Hmm i cant find i...
wazzlix @ 2:04am, 12 Luty 2021

nutrition products in ind...
<div class="micro-share"> <t;div...
Williamlor @ 11:41pm, 25 Styczeń 2021

Бургамистр Seva...
President Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА...
Matthewpneuh @ 8:54am, 28 Grudzień 2019

President Sevastopol.SU/F...
Даун Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА ...
Matthewpneuh @ 10:32pm, 27 Grudzień 2019

бесплатный ск...

ArthurCer @ 11:03am, 3 Listopad 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów