
Warzywa na sposób arabski z jogurtem winogronowo-miętowym
Autor: thiessa @ 10:23pm, Niedziela 29 Sierpień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Wspaniałe warzywne, ziołowe, owocowe danie, bardzo aromatyczne z jeszcze lepszym sosem. W zasadzie jest to ratatuja na sposób arabski. Przy okazji mam dylemat, czy ratatuja, czy ratatuj. Używam tego pierwszego określenia, ale ostatnio w paru publikacjach spotkałam się z tym drugim. Moja znajomość francuskiego jest szczątkowa, chociaż dwukrotnie podejmowałam próbę nauki tego języka, ale coś mi po głowie chodzi, ze jest "la ratatouille", czyli rodzaj żeński.. Zwątpiłam i zaczęłam się ostatnio zastanawiać, czy tłumacze nie poszaleli pod wpływem filmu?Wracając do przepisu. Ciekawy jest dodatek daktyli, kolendry i kuminu. Zaskakujące jak zmienia się smak i charakter dania. Może następnym razem, kiedy będziecie robić ratatuję, część sporządzicie na bardziej orientalny sposób?
Składniki:
po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski,
1 bakłażan pokrojony w kostkę,
2 cukinie, pokrojone w kostkÄ™ (u mnie kabaczek),
2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ósemki,
1 duża cebula, posiekana,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
8 daktyli lub suszonych moreli, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki,
1 pęczek kolendry, posiekanej,
4 łyżki oliwy,1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
mielona ostra papryka,
sól do smaku.
Na jogurt winogronowy:
250g zielonych lub ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki (użyłam bezpestkowych),
1/2 pęczka mięty, posiekanej,
300g jogurtu,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól do smaku,
świeżo zmielony pieprz.
W wysokiej patelni, garnku, albo woku rozgrzać oliwę. Wrzucić paprykę, bakłażana, cukinię oraz czosnek i smażyć przez 3-4 minuty mieszając. Ponieważ nie lubię gotowanej cebuli a w trakcie tak krótkiej obróbki z innymi warzywami miała szansę na gotowanie podsmażyłam samą cebulę zanim dodałam resztę warzyw. Dodać pomidory, daktyle i posiekaną kolendrę, doprawić solą i przyprawami. Nakryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu do momentu, kiedy warzywa będą dobre.
Kiedy warzywa się gotują przygotować sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Warzywa serwować z podpieczonym podpłomykiem, albo z kuskusem (u mnie kuskus razowy). Jogurt podawać osobno.
Komentarze
My husband and i got so contented Peter could round up his research using the precious recommendations he gained using your web page. It's not at all simplistic to just continually be releasing concepts that men and women may have been making money from. And we also take into account we now have the writer to appreciate for this. The illustrations you made, the simple web site navigation, the friendships you can help to engender - it's got many fabulous, and it is making our son and our family reckon that this issue is exciting, and that's rather essential. Many thanks for all the pieces!
yeezy boost 350 v2 - 9:31pm, środa 10 Maj 2023.http://www.yeezy-350.us.com