
Zupa ziemniaczana z gremolatą z cukinii
Autor: thiessa @ 10:04pm, Sobota 28 Sierpień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Fantastyczna zupa. Jako maniaczka zup stwierdzam, że jest to najsmaczniejsza ziemniaczanka, jaką jadłam do tej pory. Jest to również kolejna propozycja z świetnej książki, którą nadal testuję. Dzisiaj powstało z niej już czwarte danie. Zachęcam do wypróbowania póki trwa sezon cukiniowy.
Składniki:
600g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę,
1 kawałek pora, pokrojony na kawałki,
1 małą marchewka, pokrojona w kostkę,
1 małą cebula, posiekana,
2 łyżki masła ( ja smażyłam na klarowanym) lub oliwy,
1 1/2 l bulionu warzywnego (ugotowałam na marchewce, pasternaku, selerze naciowym, cebuli i koprze włoskim),
1 małą cukinia, posiekana bardzo drobno,
1 pęczek natki, posiekany,
skórka otarta z 1 cytryny,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1/2 strączka suszonego chilli, pokruszonego,
1 łyżka oliwy (dałam więcej i raczej więcej się przynależy),
sól, świeżo zmielony pieprz.
W garnku z grubym dnem roztopić masło. Wrzucić por, marchewkę i cebulę, kiedy się nieco podsmażą domieszać ziemniaki i dusić warzywa jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion, całość zagotować. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i gotować całość ok. 15 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
Tymczasem przyrządzić gremolatę. Wymieszać posiekaną cukinię, natkę, skórkę z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Całość wymieszać.
Zupę zmiksować blenderem, posolić, popieprzyć i rozlać do miseczek. Gremolatę postawić w miseczce na stole, aby każdy mógł zupę udekorować samodzielnie.
Komentarze