<<Strona główna

Ozór wołowy po chińsku

Autor: thiessa @ 5:43pm, środa 10 Luty 2010.

Źródło: "Classic Chinese cookbook" Yan-kit So

Wielu ludzi ma uprzedzenia odnośnie ozorów a szkoda, bo dobrze przyrządzone są przepyszne. Jest to smaczne i chude mięso. W dodatku bez kości, chrząstek i żył, sam miesień.
W wydaniu chińskim są po prostu rewelacyjne a anyż nadaje im niepowtarzalny smak.

Składniki:


1 ozór wołowy ok. 1,4 kg,
3 łyżki oleju arachidowego, albo kukurydzianego,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
3 duże dymki, tylko białe części,
2 gwiazdki anyżu,
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
1 kawałek suszonej skórki z mandarynki,
600 ml wywaru,
5 łyżek sosu sojowego,
1 1/2 łyżeczki brązowego cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżki wina Shaohsing, albo wytrawnego cherry,
225 g groszku cukrowego,
1 łyżka maki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.

Ozór włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę. Odsączyć i schłodzić zimną wodą. Obrać ozór ze skóry.
W ciężkim garnku podgrzać olej i wrzucić czosnek, dymkę i ozór. Obsmażać po 1 minucie z każdej strony. Dodać gwiazdki anyżu, pieprz syczuański, skórkę mandarynki, sos sojowy, bulion, sól, cukier i wino. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Można też włożyć do piekarnika. Ozór po poddaniu obróbce cieplnej powinien być bardzo miękki a płynu powinno być ok. 400 ml. W czasie gotowania lub pieczenia uzupełniamy jego ilość bulionem, albo wodą.
Gotowy ozór pokroić w plastry, lub mniejsze kawałki. Groszek blanszować ok. 2-3 min. Odcedzić.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, wrzucić pokrojony ozór oraz groszek. Gotować chwilę, żeby sos wchłonął się nieco w plastry ozorków.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jestem Ci bardzo wdziÄ™czna za przepis, wykorzystaÅ‚am go już wiele razy. DziÅ›, zmuszona okolicznoÅ›ciami (zrobiÅ‚am ozór jako danie awaryjne, bez groszku, rozmroziÅ‚am caÅ‚ość wczoraj a nie jestem pewna, czy zjemy je jutro, bo najpewniej czeka nas kolacja w mieÅ›cie) przerobiÅ‚am danie dodajÄ…c do niego resztÄ™ rosoÅ‚u woÅ‚owego, wraz z kawaÅ‚kami miÄ™sa, zrobionego na ogonie. DorzuciÅ‚am poÅ‚amanÄ… fasolkÄ™ szparagowÄ… i grube plasterki marchwi, ugotowaÅ‚am caÅ‚ość, planujÄ™ podać ze Å›wieżym udonem. Smakuje Å›wietnie ale oczywiÅ›cie najlepsza jest wersja podana przez Ciebie. Bardzo dziÄ™kujÄ™ za dzielenie siÄ™ przepisami, brakuje mi Ciebie i Twoich inspiracji na forum kuchennym.
:-)

Squirk - 3:20am, Niedziela 29 Maj 2016.

A ja dzisiaj wykorzystaÅ‚am Twój patent i z braku groszku zrobiÅ‚am z marchewkÄ… i fasolkÄ…. Syn bardzo chciaÅ‚ zjeść ozorki.

thiessa - 7:56pm, Niedziela 16 Październik 2016.

I really wanted to jot down a small note to appreciate you for those splendid suggestions you are writing at this website. My incredibly long internet research has now been compensated with good facts and techniques to go over with my guests. I would declare that most of us website visitors are really fortunate to dwell in a wonderful place with very many outstanding people with useful advice. I feel really grateful to have come across your website and look forward to tons of more cool times reading here. Thank you again for everything.

russell westbrook shoes - 2:30pm, Piątek 19 Maj 2023.http://www.russellwestbrookshoes.us

My wife and i felt absolutely peaceful when Emmanuel managed to deal with his basic research using the ideas he got out of your site. It is now and again perplexing to just possibly be giving freely things which a number of people have been selling. And we all acknowledge we have you to thank because of that. The entire explanations you have made, the easy blog menu, the relationships you will help engender - it is many astounding, and it is facilitating our son and the family understand the situation is excellent, which is seriously indispensable. Many thanks for the whole thing!

kd12 - 3:39pm, Sobota 20 Maj 2023.http://www.kd12.org

I have to point out my love for your generosity giving support to persons that require help with that area. Your very own dedication to passing the message around has been surprisingly advantageous and have frequently allowed employees much like me to reach their targets. Your new helpful help implies a whole lot a person like me and far more to my fellow workers. Many thanks; from all of us.

golden goose ball star - 2:06pm, Czwartek 22 Czerwiec 2023.http://www.goldengoosedeluxebrand.us.com/ball-star-c-19_25

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów