
Ozór wołowy po chińsku
Autor: thiessa @ 5:43pm, środa 10 Luty 2010.
Źródło: "Classic Chinese cookbook" Yan-kit So
Wielu ludzi ma uprzedzenia odnośnie ozorów a szkoda, bo dobrze przyrządzone są przepyszne. Jest to smaczne i chude mięso. W dodatku bez kości, chrząstek i żył, sam miesień.
W wydaniu chińskim są po prostu rewelacyjne a anyż nadaje im niepowtarzalny smak.
Składniki:
1 ozór wołowy ok. 1,4 kg,
3 łyżki oleju arachidowego, albo kukurydzianego,
3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
3 duże dymki, tylko białe części,
2 gwiazdki anyżu,
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego,
1 kawałek suszonej skórki z mandarynki,
600 ml wywaru,
5 łyżek sosu sojowego,
1 1/2 łyżeczki brązowego cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżki wina Shaohsing, albo wytrawnego cherry,
225 g groszku cukrowego,
1 łyżka maki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.
Ozór włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę. Odsączyć i schłodzić zimną wodą. Obrać ozór ze skóry.
W ciężkim garnku podgrzać olej i wrzucić czosnek, dymkę i ozór. Obsmażać po 1 minucie z każdej strony. Dodać gwiazdki anyżu, pieprz syczuański, skórkę mandarynki, sos sojowy, bulion, sól, cukier i wino. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Można też włożyć do piekarnika. Ozór po poddaniu obróbce cieplnej powinien być bardzo miękki a płynu powinno być ok. 400 ml. W czasie gotowania lub pieczenia uzupełniamy jego ilość bulionem, albo wodą.
Gotowy ozór pokroić w plastry, lub mniejsze kawałki. Groszek blanszować ok. 2-3 min. Odcedzić.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną, wrzucić pokrojony ozór oraz groszek. Gotować chwilę, żeby sos wchłonął się nieco w plastry ozorków.
Komentarze
Jestem Ci bardzo wdzięczna za przepis, wykorzystałam go już wiele razy. Dziś, zmuszona okolicznościami (zrobiłam ozór jako danie awaryjne, bez groszku, rozmroziłam całość wczoraj a nie jestem pewna, czy zjemy je jutro, bo najpewniej czeka nas kolacja w mieście) przerobiłam danie dodając do niego resztę rosołu wołowego, wraz z kawałkami mięsa, zrobionego na ogonie. Dorzuciłam połamaną fasolkę szparagową i grube plasterki marchwi, ugotowałam całość, planuję podać ze świeżym udonem. Smakuje świetnie ale oczywiście najlepsza jest wersja podana przez Ciebie. Bardzo dziękuję za dzielenie się przepisami, brakuje mi Ciebie i Twoich inspiracji na forum kuchennym.
:-)
Squirk - 3:20am, Niedziela 29 Maj 2016.
A ja dzisiaj wykorzystałam Twój patent i z braku groszku zrobiłam z marchewką i fasolką. Syn bardzo chciał zjeść ozorki.
thiessa - 7:56pm, Niedziela 16 Październik 2016.
I really wanted to jot down a small note to appreciate you for those splendid suggestions you are writing at this website. My incredibly long internet research has now been compensated with good facts and techniques to go over with my guests. I would declare that most of us website visitors are really fortunate to dwell in a wonderful place with very many outstanding people with useful advice. I feel really grateful to have come across your website and look forward to tons of more cool times reading here. Thank you again for everything.
russell westbrook shoes - 2:30pm, Piątek 19 Maj 2023.http://www.russellwestbrookshoes.us
I have to point out my love for your generosity giving support to persons that require help with that area. Your very own dedication to passing the message around has been surprisingly advantageous and have frequently allowed employees much like me to reach their targets. Your new helpful help implies a whole lot a person like me and far more to my fellow workers. Many thanks; from all of us.
golden goose ball star - 2:06pm, Czwartek 22 Czerwiec 2023.http://www.goldengoosedeluxebrand.us.com/ball-star-c-19_25