
Tofu z orzeszkami ziemnymi
Autor: thiessa @ 12:12am, Sobota 28 Sierpień 2010.
Źródło: "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelia Schinharl, Sebastain Dickhaut
Oto danie, które poszło na pierwszy ogień przy testowaniu nowej książki wegetariańskiej. Powodem było leżące w lodówce tofu, któremu kończyła się data ważności. W ciągu 2 dni wypróbowałam łącznie 3 przepisy z tej książki i jestem z niej bardzo zadowolona. Nowy nabytek zabrałam ze sobą na wyjazd służbowy, żeby wieczorem pozaznaczać sobie rzeczy do zrobienia i doszłam do wniosku, że jest to niemożliwe, bo musiałabym zaznaczyć całą książkę. Nie ma tu sztampy i klasyki, która się powtarza w innych tego typu książkach. Każdy przepis jest oryginalny, ale bez wyszukanych składników, co mi akurat nie przeszkadza w przepisach, ale dla innych może być zaletą. Współautorką jest pani Kornelia Schinharl, znana mi wcześniej z książki "Dania z cukinii i bakłażana" a książkę tą wielbię za ciekawe przepisy i oryginalność właśnie. Kiedy zobaczyłam, że jest współautorką była to dla mnie najlepsza rekomendacja. Jedyną wadą tej książki jest cena, dlatego podchodziłam do niej kilka razy w księgarni zanim ją nabyłam.Tofu wyszło pyszne, tak więc zjadłam je bez żadnych dodatków. Zupa i makaron, które również okazały się wyśmienite, ale o tym w następnych postach.
Składniki:
600g tofu, pokrojonego w kostkÄ™ o boku 1 cm,
5 łyżek sosu sojowego (dałam mniej, bo nie lubię słonych rzeczy),
1 strąk czerwonej papryki, pociętej na paski,
1 kawałek ogórka (ok. 200g), pokrojony w półplasterki,
1 pęczek cebulki dymki, białą część pokrojona na 3 cm kawałki, zielona posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
4 suszone papryczki chilli, pokruszone,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
3 łyżki octu ryżowego,
1/2 łyżki cukru (dla dietujących słodzik lub syrop z agawy),
1/2 łyżki oleju sezamowego,
4 łyżki oleju do smażenia,
100g prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych,
Tofu wymieszać z 1 łyżką sosu sojowego.
Przygotować sos mieszając bulion z octem, cukrem, pozostałym sosem sojowym i olejem sezamowym.
Tofu podzielić na 2 porcje i smażyć kolejno w woku na solnym ogniu. Kiedy nabierze ładnego koloru wyjąć i odłożyć.
W woku ponownie rozgrzać olej i wrzucić paprykę, ogórka, białą cześć cebulki oraz większość części zielonej, chilli i smażyć przez cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Ja do swojego dania dodałam też na początku parę fasolników chińskich, mój działkowy plon. Wlać sos, domieszać tofu i całość ponownie podgrzać, żeby danie było gorące. Przed podaniem posypać orzeszkami ziemnymi oraz odłożoną zieloną częścią cebulki dymki.
Podawać z ryżem lub makaronem soba.
Komentarze
kocham takie smaki. a dodatek prażonych orzeszków dla mnie rewelacyjny;)
Panna Malwinna - 5:25pm, Piątek 3 Wrzesień 2010.
To danie jest pyszne. Na prawde polecam.
thiessa - 11:58pm, Sobota 4 Wrzesień 2010.