
Tarta z żółtą cukinią na jogurtowo-sezamowym podpłomyku
Autor: thiessa @ 9:32pm, Czwartek 26 Sierpień 2010.
Źródło: Chocolate & Zucchini
Kiedy zobaczyłam ten przepis u Klotyldy nie mogłam się doczekać kiedy przyrządzę tartę. Zamiar zrealizowałam zaraz po tym, jak w niedzielę przywiozłam z działki plon cukiniowy. Oj było tego sporo, razem 67 sztuk wszelkich cukinii, kabaczków i patisonów. Zostawiłam sobie odrobinę, która i tak jest nie do przerobienia w tydzień a reszta poszła do teściowej i do koleżanek. Zanim tarta "się zrobiła" był już późny wieczór, stąd nienajlepsza jakość zdjęć robionych w sztucznym świetle. Wszyscy pochłonęliśmy, zatem późną kolację a ja biorąc do ust pierwszy kęs przymknęłam oczy i po prostu odpłynęłam. W poniedziałek był wyjazd służbowy a ja już kombinowałam, kiedy będzie powtórka z tarty, tym bardziej, że jedyną porcyjkę, jaka ocalała zabrałam ze sobą do pociągu. W ten sposób miałam okazje spróbować jak smakuje na drugi dzień. Ciasto, które jeżeli jest świeże przypomina bardziej podpłomyk, niż cokolwiek innego nabiera wilgoci od serka. Tak samo z cukinią, która robi się mniej chrupka. Przepis podaję po małych zmianach jakich dokonałam.Ciasto:
120 g (1/2 szklanki) jogurtu,
60 g masła, schłodzonego, posiekanego,
1/4 łyżeczki soli,
Na wierzch:
120 g (1/2 szklanki) smarownego sera koziego lub ricotty, albo typu philadelphia (użyłam serka "Twój smak"),
2-3 łyżki jogurtu greckiego,
ok. 20 listków mięty,
ok. 280 g bardzo świeżej, żółtej cukinii,
świeży tymianek,
oliwa,
sól, pieprz,
skórka otarta z cytryny.
Zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, robimy w środku zagłębienie i dodajemy jogurt. Następnie wrzucamy masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub używając robota kuchennego. Ciasto będzie wystarczająco dobrze wyrobione, kiedy nie będą już w nim widoczne kawałki masła. W razie potrzeby należy dodać albo więcej mąki, albo jogurtu. Kiedy ciasto będzie gotowe należy je włożyć do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki włożyć go pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkować na dowolny kształt. Usunąć wierzchnią warstwę papieru i posypać ciasto prażonym sezamem, położyć papier ponownie i znowu wałkować wciskając sezam w ciasto. Ponownie usunąć wierzchni papier i zawinąć boki ciasta kształtując wokoło mały rancik.
Ciasto przenieść na blachę razem z dolnym papierem, podziurawić je widelcem, przykryć papierem, obciążyć grochem lub fasolą i piec "na ślepo" 15-20 minut, albo do momentu kiedy nabierze złoto-brązowego koloru. Usunąć wierzchni papier i fasolę, pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Serek wymieszać z jogurtem na gładką masę, dodać porwane listki mięty i posmarować ciasto.
Na wierzchu układać plasterki, bardzo cienko pokrojonej cukinii. Wierzch tarty polać oliwą, posypać solą pieprzem i startą skórką z cytryny.

Komentarze
No i masz babo kolejny przepis do wyprobowania, swietnie :)
monikucha - 10:48pm, Czwartek 26 Sierpień 2010.
hornet gay dating
dating site for gay nerds
<a href=datinggayservices.com?>gay dating asian guys daddy</a>
MichaelDof - 5:46pm, Poniedziałek 6 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com