<<Strona główna

Tarta z żółtą cukinią na jogurtowo-sezamowym podpłomyku

Autor: thiessa @ 9:32pm, Czwartek 26 Sierpień 2010.


Źródło: Chocolate & Zucchini

Kiedy zobaczyłam ten przepis u Klotyldy nie mogłam się doczekać kiedy przyrządzę tartę. Zamiar zrealizowałam zaraz po tym, jak w niedzielę przywiozłam z działki plon cukiniowy. Oj było tego sporo, razem 67 sztuk wszelkich cukinii, kabaczków i patisonów. Zostawiłam sobie odrobinę, która i tak jest nie do przerobienia w tydzień a reszta poszła do teściowej i do koleżanek. Zanim tarta "się zrobiła" był już późny wieczór, stąd nienajlepsza jakość zdjęć robionych w sztucznym świetle. Wszyscy pochłonęliśmy, zatem późną kolację a ja biorąc do ust pierwszy kęs przymknęłam oczy i po prostu odpłynęłam. W poniedziałek był wyjazd służbowy a ja już kombinowałam, kiedy będzie powtórka z tarty, tym bardziej, że jedyną porcyjkę, jaka ocalała zabrałam ze sobą do pociągu. W ten sposób miałam okazje spróbować jak smakuje na drugi dzień. Ciasto, które jeżeli jest świeże przypomina bardziej podpłomyk, niż cokolwiek innego nabiera wilgoci od serka. Tak samo z cukinią, która robi się mniej chrupka. Przepis podaję po małych zmianach jakich dokonałam.

Ciasto:

180 g mąki (u mnie razowa orkiszowa),
120 g (1/2 szklanki) jogurtu,
60 g masła, schłodzonego, posiekanego,
1/4 łyżeczki soli,

Na wierzch:

2 łyżki prażonych nasion sezamu,
120 g (1/2 szklanki) smarownego sera koziego lub ricotty, albo typu philadelphia (użyłam serka "Twój smak"),
2-3 łyżki jogurtu greckiego,
ok. 20 listków mięty,
ok. 280 g bardzo świeżej, żółtej cukinii,
świeży tymianek,
oliwa,
sól, pieprz,
skórka otarta z cytryny.

Zaczynamy od ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, robimy w środku zagłębienie i dodajemy jogurt. Następnie wrzucamy masło i wyrabiamy ciasto ręcznie lub używając robota kuchennego. Ciasto będzie wystarczająco dobrze wyrobione, kiedy nie będą już w nim widoczne kawałki masła. W razie potrzeby należy dodać albo więcej mąki, albo jogurtu. Kiedy ciasto będzie gotowe należy je włożyć do lodówki na pół godziny, żeby odpoczęło.
Po wyjęciu ciasta z lodówki włożyć go pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkować na dowolny kształt. Usunąć wierzchnią warstwę papieru i posypać ciasto prażonym sezamem, położyć papier ponownie i znowu wałkować wciskając sezam w ciasto. Ponownie usunąć wierzchni papier i zawinąć boki ciasta kształtując wokoło mały rancik.
Ciasto przenieść na blachę razem z dolnym papierem, podziurawić je widelcem, przykryć papierem, obciążyć grochem lub fasolą i piec "na ślepo" 15-20 minut, albo do momentu kiedy nabierze złoto-brązowego koloru. Usunąć wierzchni papier i fasolę, pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.

Serek wymieszać z jogurtem na gładką masę, dodać porwane listki mięty i posmarować ciasto.
Na wierzchu układać plasterki, bardzo cienko pokrojonej cukinii. Wierzch tarty polać oliwą, posypać solą pieprzem i startą skórką z cytryny.

Cukiniowy sierpień 2010

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

No i masz babo kolejny przepis do wyprobowania, swietnie :)

monikucha - 10:48pm, Czwartek 26 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Where is a my topic with ...
Where is a my topic with invite? Hmm i cant find i...
wazzlix @ 2:04am, 12 Luty 2021

nutrition products in ind...
<div class="micro-share"> <t;div...
Williamlor @ 11:41pm, 25 Styczeń 2021

Бургамистр Seva...
President Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА...
Matthewpneuh @ 8:54am, 28 Grudzień 2019

President Sevastopol.SU/F...
Даун Sevastopol.SU/Forpost.su ОБС ОДНА ...
Matthewpneuh @ 10:32pm, 27 Grudzień 2019

бесплатный ск...

ArthurCer @ 11:03am, 3 Listopad 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów