
Mufarakat kousa – mielona wołowina smażona z cukinią
Autor: thiessa @ 6:23am, Poniedziałek 23 Sierpień 2010.
Źródło: "Kuchnia arabska" May S. Bsisu
To danie rodzinne rzadko, jeśli w ogóle, podawane gościom (to pewnie tłumaczy jego niefotograficzność) – pachnie zielem angielskim i cynamonem. Arabskie dzieci wykarmione są na mufarakat kousa z jogurtem i ryżem. Ja również podałam z ryżem i jogurtem z ogórkami jak zaleca syryjska tradycja. Danie można przyrządzić również z bobu zamiast cukinii. Ponieważ stale przerabiam cukiniowate z działki u mnie cukinii było najmniej, a w większości był kabaczek i patisony.
Składniki:
2 łyżki oleju,
1/2 cebuli, drobno posiekanej,
1/2 kg wołowiny, zmielonej,
1/2 łyżeczki mieszanki siedmiu przypraw*,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
szczypta czarnego pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
1 kg cukinii, pokrojonej na kawałki.
Na średnim ogniu rozgrzać olej i usmażyć cebulę. Dodać mięso, mieszankę ziół, ziele angielskie, pieprz i sól. Smażyć, mieszając i rozgniatając grudki wołowiny, aż będzie ciemnobrązowa i aromatyczna. Dodać cukinię, przykryć patelnię/garnek, czy w czym tam smażymy i dusić mieszając od czasu do czasu, aż cukinia będzie miękka (ok. 35 min). Podawać na gorąco.
*Mieszanka siedmiu przypraw
2 łyżki mielonego ziela angielskiego,
2 łyżki czarnego pieprzu,
1 łyżka białego pieprzu,
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
1 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatałowej,
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry.
Przyprawy wymieszać. Przesypać do szczelnego pojemnika i można je przechowywać do roku.
Komentarze