
Ryba w stylu Veracruz
Autor: thiessa @ 9:29pm, Czwartek 19 Sierpień 2010.
Źródło: "Fresh Mexican" Mónica Medina-Mora. Angeles Ayala
Danie to tradycyjnie w Meksyku sporządza się z lucjana czerwonego, ale równie dobrze można użyć każdej innej ryby o zwartym, biały mięsie. Sos jest wynikiem mieszanki międzykulturowej Hiszpańskiej i pre-Hiszpańskiego Meksyku. Będzie smakować miłośnikom smaków... śródziemnomorskich.Składniki:
4 filety białej, zwartej ryby,
1 łyżka soku z limonki,
1 łyżka oliwy,
1 cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, drobno posiekanych (u mnie 4),
1/2 kg pomidorów, obranych ze skórki, wypestkowanych i posiekanych,
1 chilli jalapeño, wypestkowane i pokrojone w paseczki,
16 zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki,
1 łyżka kaparów,
1 listek laurowy,
szczypta suszonego oregano,
sól i świeżo zmielony pieprz,
natka pietruszki do posypania.
Filety rybne posolić, popieprzyć i skropić sokiem z limonki.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać czosnek, smażyć parę sekund a następnie dodać pomidory, chilli, oliwki, kapary, oregano i listek laurowy. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 20 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i całkowicie wystudzić. Pokryć rybę zimnym sosem, przykryć i podgrzewać przez 6-8 minut albo do momentu, kiedy będzie gotowa. Podawać posypaną natką. U mnie również kolendrą.
Od razu pisze, że nie wiem, czemu ma służyć studzenie sosu. Ja mój owszem wystudziłam, ale tylko dlatego, ze go przygotowałam wcześniej i później tylko podgrzewałam z rybą.
Komentarze
Prawie jak ryba w kubańskim stylu;-)
A miałaś okazję próbować lucjana czerwonego??
grumko - 6:20am, Piątek 20 Sierpień 2010.
Wlasnie dlatego cos mi po glowie chodzilo, ze gdzies widzialam u siebie w ksiazce podobne danie, kiedy pokazales Swoja rybe.
Lucjana nie mialam okazji probowac. Swego czasu podobny wizualnie wydawal mi sie karmazyn. A Ty probowales?
thiessa - 4:40pm, Piątek 20 Sierpień 2010.
Nie, nie próbowałem.
Póki co nazwa tej ryby w przepisach zawsze wprawia mnie w dobry nastrój;-)
Masz rację, z tym karmazynem, to jest coś na rzeczy.
grumko - 8:07am, Sobota 21 Sierpień 2010.
Pysznie sie prezentuje ta rybka :) Jestem wlasnie na etapie zbierania wszelkich rybnych przepisow (stanowczo za malo jemy ryb i musze to nadrobic) wiec i ten sobie zapisze.
Milej niedzieli :)
majka - 7:54am, Niedziela 22 Sierpień 2010.
Nie da ukryc, ze ryba wyglada bardzo apetycznie. Nie nadazam za notowaniem twoich przepisow :)
monikucha - 1:33am, Wtorek 24 Sierpień 2010.