<<Strona główna

Kurczak pachnÄ…cy khmeli-suneli

Autor: thiessa @ 10:07pm, środa 18 Sierpień 2010.


Będąc w Gruzji nocowałam nie w hotelach, bo ich tam po prostu nie ma, poza paroma miejscami, ale najczęściej u ludzi w domach, żywiąc się tym, co podała miejscowa gospodyni. Starałam się obserwować i podpytać, z czego sporządzone są podawane dania. Najmilej wspominam 3 wieczory na Kaukazie gdzie młoda gruzinka Szorena Sudżaszwili przez 3 kolejne wieczory przekazywała mi tajniku gruzińskiej kuchni.

Dziwne to były rozmowy trochę po angielsku, trochę po rosyjsku, nazwy przypraw podawała mi po gruzińsku a ja już po przyjeździe do kraju sprawdzałam w internecie, co miała na myśli.
Tajemnicą smaku prezentowanego dania jest dodatek najsłynniejszej gruzińskiej mieszanki ziołowej khmeli-suneli, którą w naszych warunkach należy sporządzić samemu. Pod tą nazwą funkcjonuje wiele mieszanek w Gruzji, co rodzina to inny przepis. Podaję skład jednej z nich na podstawie książki "Bylinky & koření v kuchyni" Jill Norman. Tajemnicą z kolei tej mieszanki jest dodatek tajemniczego zielska utskho suneli. Z przeprowadzonego swego czasu śledztwa wynika, że jest to mieszanka suszonych liści i nasion kozieradki błękitnej. Szorena mówiła, że to "gruzińska przyprawa". Z kolei liście są dostępne w Polsce w sprzedaży pod nazwą methi i można je kupić w "Kuchniach Świata" i paru sklepach internetowych . Drugie zioło to kviteli kvavili, czyli krokosz barwierski. Ja swojego przywiozłam z Egiptu, sprzedawany jest tam jako podróbka szafranu. Można zatem, kogoś poprosić, żeby nam przywiózł oraz khmeli kindzi, czyli po prostu nasiona kolendry.
Przepis Szoreny na kurczaka jest prosty a smak zaskakujący. Kiedy jadłam kurczaka wg. tego przepisu po raz pierwszy za nic nie wpadłabym na to, że w składzie znajduje się majonez, którego raczej nie jadam. Kiedy postanowiłam zrobić to danie już w Polsce kupiłam po jakiś 4 latach od ostatniego zakupu najmniejszy słoiczek jaki znalazłam. Od pierwszego razu trochę minęło i danie powtórzyłam już parokrotnie. Wciąż jestem zachwycona jego prostotą i smakiem.
Ten kurczak to propozycja dla szalonych pasjonatów, którym marzą się egzotyczne smaki i zrobią wszystko, żeby zdobyć przyprawy i odtworzyć autentyczny gruziński smak.

khmeli-suneli

1 łyżka nasion kolendry,
1 łyżeczka suszonej kozieradki błękitnej (utskho-suneli),
1 łyżeczka płatków krokosza barwierskiego lub aksamitki rozpierzchłej (kviteli kvavili),
1 łyżeczka suszonej mięty,
1 łyżeczka suszonego kopru (wnioskując z aromatu to bardziej baldachy razem z nasionami, takie jak do kiszenia ogórków, niż zwykłego suszonego zielska),
1 łyżeczka cząbru ,
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
szczypta mielonych goździków.


Kurczak w sosie majonezowym, pachnÄ…cy khmeli-suneli

2-3 piersi z kurczaka,
1/2-1 mały słoiczek majonezu,
1/2 1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżka khmeli-suneli,
2-3 zÄ…bki czosnku,
przegotowana, ostudzona woda,
sól do smaku.

Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju. Majonez rozcieńczamy wodą, wsypujemy paprykę i khmeli-suneli, wciskamy czosnek, solimy, wszystko mieszamy.
Sosem zalewamy kurczaka i odstawiamy na kilka godzin.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Znów siÄ™ czegoÅ› dowiedziaÅ‚em.
Rzeczywiście widziałem w Egipcie krokosz barwierski, ale wtedy nie wiedziałem jeszcze jak się nazywa;-)
A kurczak bardzo apetycznie siÄ™ prezentuje!

grumko - 6:25am, Czwartek 19 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów