
Kurczak z paprykÄ…, pomidorami i orzechami nerkowca
Autor: thiessa @ 8:22pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
Źródło: "Kuchnia tajska" Beatrice Aepli
W zeszłym tygodniu przechodziłam koło sklepu mięsnego, w którym zawsze można liczyć na świeżą dostawę. Pomysłu na obiad nie miałam, ale pomyślałam, że jak kupię piersi to po przyjściu do domu na pewno coś na szybko wymyślę. Usiadłam sobie na kanapie, aby trochę odsapnąć po pracy i doszłam do wniosku, że dawno nie robiłam mojego sztandarowego dania "na szybko". Nastawiłam ryż do gotowania w moim ulubionym garnku stworzonym do tego celu i zanim się ugotował obiad był gotowy. Jest to pierwsza tajska potrawa, której spróbowało moje roczne dziecko a raczej nie próbowało, bo był to regularny posiłek tak szybko buzia mu się otwierała na kolejną porcję. Niech nikogo nie przeraża zawartość chilli, w końcu w Tajlandii, Indiach czy Meksyku karmi się nim dzieci od małego i ja również wychodzę z założenia, że mojemu nie zaszkodzi.
Jest to świetne danie dla tych, którzy przebywają na diecie. Bogate w białko, dzięki zawartości chudego mięsa i bogate w witaminy, dzięki zawartości warzyw poddanych krótkiej obróbce cieplnej. Dodatek chilli i imbiru wpływa na przyspieszenie przemiany materii.
Składniki:
100g orzechów nerkowca, prażonych na suchej patelni,
1/2 kg piersi z kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa,
1 strąk żółtej papryki (miałam nadpoczętą żółtą i czerwona i zużyłam obie),
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 strączek zielonej papryczki chilli, posiekanej, po uprzednim usunięciu pestek,
2 cm kawałek imbiru (posiekany),
2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki, pokrojone na cząstki,
2 cebulki dymki, pokrojone na 2 cm kawałki,
1 łyżeczka brązowego cukru (będący na diecie mogą zastąpić słodzikiem),
4 łyżki sosu rybnego,
olej arachidowy do smażenia.
W woku rozgrzać olej, wrzucić na niego czosnek, imbir oraz chilli, smażyć parę sekund i dodać mięso. Smażyć na dużym ogniu 2-3 minuty. Wrzucić paprykę i pomidory i smażyć kolejne 2-3 minuty. Doprawić sosem rybnym i cukrem, wrzucić cebulę dymkę, wymieszać. Posypać orzechami nerkowca.
Komentarze
w ogóle wiÄ™kszość tajskich potraw jest takich do przygotowania w 30 minut, nie? nieraz robiÅ‚am obiad [lancz] przed wyjÅ›ciem do pracy
połączenie nerkowca i kurczaka - bardzo lubię, pozwolę sobie wkleić link, bo naprawdę polecam - a podobna kompozycja: http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/12/kurczak-stir-fry-z-nerkowcami.html
Nina - 8:55pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
Wlasnie dlatego tak cenie tajska kuchnie. Nie tylko smaczna, ale szybka. Przed praca jednak to niezbyt dobry pomysl (chodze na 7:15).
Z przepisu skorzystam przy okazji, bo wyglada zachecajaco i troche podobny do tego mojego. I dodatek sody wielce mnie intryguje.
thiessa - 9:07pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
soda wpływa na to, że mięso jest niezwykle kruche i takie miękkie...
zaniosÅ‚am to danie kiedyÅ› do pracy - robiliÅ›my sobie wspólny obiad - zniknęło jako pierwsze :)
Ja kuchniÄ™ tajskÄ… pokochaÅ‚am miÅ‚oÅ›ciÄ… chyba dozgonnÄ…, najbardziej za ogrom smaków i niskokaloryczność
P.S. Thiesso, widzÄ™ podwójnie mój poprzedni komentarz, użyj plis opcji "usuÅ„" :)
Nina - 9:13pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
... a jeśli nie za nieskokaloryczność, to przynajmniej za niski IG - w przeważającej większości
Nina - 9:15pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
W tamtym roku bedac na SB zywilam sie tajszczyzna w duzej mierze. Cukinia z woka z sosem rybnym i sezamem, fasolka szparagowa wczesniej ugotowana z imbirem, czosnkiem i rowniez sosem rybnym to tylko proste przyklady jak zuzywalam warzywa sezonowe. Wszystko wieczorem robilam raz, dwa i do pracy zabieralam.
thiessa - 9:28pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
a te przepisy sÄ… gdzieÅ› np. na fotoforum?
też byłam kiedyś na SB. To zmieniło moje nawyki żywieniowe :) - a przynajmniej wiele z nich - na zdrowe, lub przynajmniej zdrowsze
niestety przytyÅ‚am znów [5 kg] po rozpoczÄ™ciu pracy i porzuceniu autobusu dla samochodu - przede wszystkim zaczęłam jeść lancze w okolicznych knajpach, stoÅ‚ówkach - porcje za duże, za tÅ‚uste, ciężkostrawne; w pewnym momencie zaczęłam wiÄ™c gotować do pracy - a na co dzieÅ„ lubiÄ™ SB i niski IG - by nie tyć, wiÄ™c chÄ™tnie poprzeglÄ…dam Twoje przepisy
póki co nieocenionym źródÅ‚em inspiracji jest wÄ…tek dukanowski - wysokoproteinowy na fotoforum. Co prawda nie mam zamiaru iść na tÄ™ dietÄ™, ale wiele daÅ„ jest do wykorzystania w codziennej kuchni :)
Nina - 9:36pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
Na fotoforum wstawialam wtedy wybiorczo, bo wykorzystywalam sporo przepisow, ktore juz wczesniej wstawilam. Mam natomiast swoj jadlospis z I fazy spisany caly, pozniej nieco zmodyfikowany dla potrzeb kolezanek w pracy. Ukladalam go w ten sposob, zeby nie byc glodnym bedac na diecie, aby bylo ciekawie, zeby sie chcialo i zeby przewazaly w nim raczej warzywa.
Za 1,5 miesiaca minie rok odkad zakonczylam sie odchudzac i od tej pory przybyl mi tylko 1 kg, z 16 straconych, ktorego prawde powiedziawszy moge sie pozbyc w kazdej chwili i to jest pocieszajace.
thiessa - 10:06pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
16 kg? wow!
spisany jadłospis chętnie przejrzę [jeśli wyślesz], może mamie podeślę...
mam książkę o diecie, z niej korzystałam, jednak o ile pamiętam, wiele rzeczy nie nadaje się na polskie warunki [nie ma beztłuszczowych maseł, śmietany itd]
Mój mail to: ninawkuchni [maÅ‚pa] gmail.com
Nina - 10:25pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
Wyslalam.
To czego nie ma w Polsce zignorowalam. Masla, smietany itp calkiem wyrzucilam. Sery zolte (oprocz parmezanu) tez, bo jaki jest sens jesc niskotluszczowy zolty (min.13%) a ograniczac sie w bialych i kupowac light, skoro i tak najbardziej tlusty bialy ma mniej niz zolty? Nie uznaje zadnych produktow 0%, bo ich kupowanie mija sie z celem. Wiele witamin jest przyswajalnych tylko w srodowisku tluszczy. Zatem biale twarozki, czy chude czy nie, jogurty, kefiry, maslanke spozywalam.
thiessa - 10:36pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
dziękuję :)
ten ser 13% [albo 19%] smakuje jak plastik
ja swego czasu - podczas pierwszej i drugiej fazy, stosowałam słodziki, jakiś czas temu wszystkie wylądowały w koszu - wolę zjeść trochę cukru niż słodzik - tym bardziej jak moja ciocia lekarz podsunęła mi artykuł z czasopisma medycznego o fatalnych wręcz możliwych skutkach wywołanych aspartamem
Nina - 10:44pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.
Jedzenie do ktorego potrzebny byl cukier tez wyrzucilam z jadlospisu. Sporadycznie spozywalam costam, ale dokladnie czytalam sklad kupowanego slodzika, tak, zeby nie bylo w nim aspartamu.
thiessa - 4:36pm, Wtorek 17 Sierpień 2010.