<<Strona główna

Patison z ciecierzycÄ…

Autor: thiessa @ 10:02pm, Sobota 14 Sierpień 2010.


Źródło: "Complete Indian Cooking" Meena Pathak


Jest to typowe danie z prowincji Gujarat i jest podstawowym pożywieniem rolników w tym regionie. Oryginalnie do tego dania wykorzystuje się warzywo dyniowate zwane w Indiach "lauki", bądź "doodhi", podobne do kabaczka. Ponieważ jest ono twardsze od kabaczka postanowiłam zastąpić je patisonem, który to również jest mniej delikatny niż kabaczek. Zamiennik świetnie się sprawdził a danie wyszło przepyszne. Zjedliśmy z mężem z dokładką.

Składniki:

450g patisona,
2 łyżki oleju, lub ghee,
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
szczypta asafoetidy,
1 łyżeczka cukru (można pominąć),
1 cebula, pokrojona na plasterki,
1/2 kg ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżki posiekanych pomidorów z puszki (użyłam 2 małych posiekanych, po uprzednim sparzeniu i zdjęciu skórki),
2 łyżki pasty z kolendry, chilli, czosnku i imbiru*
1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
kolendra do posypania.

*Pasta z kolendry, chilli, czosnku i imbiru (około 12 łyżek)

8-10 suszonych, czerwonych papryczek chilli,
6 ząbków czosnku, obranych,
5 cm kawałek imbiru, posiekany,
2 duże pęczki kolendry, posiekane,
6-8 świeżych liści curry (pominęłam),
1 łyżka soli morskiej,
2 łyżki zielonej papryczki chilli, posiekanej,

Powyższe składniki zmiksować przy pomocy blendera, można dodać trochę wody. Przyrządziłam sobie tylko tyle pasty ile potrzebne mi było do przepisu. Wszystkie składniki posiekałam a następnie użyłam do rozdrobnienia moździeża.

Patisona obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej lub ghee, wrzucić gorczycę, przykryć, kiedy zacznie strzelać dodać asafoetidę, cebulę i cukier. Smażyć do momentu, kiedy cebula zacznie brązowieć, dodać wtedy pomidory i ciecierzycę, przykryć i smażyć 10 minut. Dodać pastę z kolendry, chilli, czosnku i imbiru, kurkumę, patisona i 150 ml wody. Dusić do momentu, kiedy patison zmięknie.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale się zgrałyśmy! u mnie dziś też ciecierzyca, ale z cukinią :)

aga-aa@gazeta.pl - 10:45pm, Sobota 14 Sierpień 2010.

He, he, wlasnie komentarz zostawilam u Ciebie. Moze Ty jestes moja druga bratnia dusza kulinarna? Pierwsza juz jest Serwusowa, czesto laczy nas telepatia.

thiessa - 11:15pm, Sobota 14 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów