
Patison z ciecierzycÄ…
Autor: thiessa @ 10:02pm, Sobota 14 Sierpień 2010.
Źródło: "Complete Indian Cooking" Meena Pathak
Jest to typowe danie z prowincji Gujarat i jest podstawowym pożywieniem rolników w tym regionie. Oryginalnie do tego dania wykorzystuje się warzywo dyniowate zwane w Indiach "lauki", bądź "doodhi", podobne do kabaczka. Ponieważ jest ono twardsze od kabaczka postanowiłam zastąpić je patisonem, który to również jest mniej delikatny niż kabaczek. Zamiennik świetnie się sprawdził a danie wyszło przepyszne. Zjedliśmy z mężem z dokładką.
Składniki:
450g patisona,
2 łyżki oleju, lub ghee,
1 łyżeczka czarnej gorczycy,
szczypta asafoetidy,
1 łyżeczka cukru (można pominąć),
1 cebula, pokrojona na plasterki,
1/2 kg ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżki posiekanych pomidorów z puszki (użyłam 2 małych posiekanych, po uprzednim sparzeniu i zdjęciu skórki),
2 łyżki pasty z kolendry, chilli, czosnku i imbiru*
1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku,
kolendra do posypania.
*Pasta z kolendry, chilli, czosnku i imbiru (około 12 łyżek)
8-10 suszonych, czerwonych papryczek chilli,
6 ząbków czosnku, obranych,
5 cm kawałek imbiru, posiekany,
2 duże pęczki kolendry, posiekane,
6-8 świeżych liści curry (pominęłam),
1 łyżka soli morskiej,
2 łyżki zielonej papryczki chilli, posiekanej,
Powyższe składniki zmiksować przy pomocy blendera, można dodać trochę wody. Przyrządziłam sobie tylko tyle pasty ile potrzebne mi było do przepisu. Wszystkie składniki posiekałam a następnie użyłam do rozdrobnienia moździeża.
Patisona obrać i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej lub ghee, wrzucić gorczycę, przykryć, kiedy zacznie strzelać dodać asafoetidę, cebulę i cukier. Smażyć do momentu, kiedy cebula zacznie brązowieć, dodać wtedy pomidory i ciecierzycę, przykryć i smażyć 10 minut. Dodać pastę z kolendry, chilli, czosnku i imbiru, kurkumę, patisona i 150 ml wody. Dusić do momentu, kiedy patison zmięknie.
Komentarze
ale się zgrałyśmy! u mnie dziś też ciecierzyca, ale z cukinią :)
aga-aa@gazeta.pl - 10:45pm, Sobota 14 Sierpień 2010.
He, he, wlasnie komentarz zostawilam u Ciebie. Moze Ty jestes moja druga bratnia dusza kulinarna? Pierwsza juz jest Serwusowa, czesto laczy nas telepatia.
thiessa - 11:15pm, Sobota 14 Sierpień 2010.