
Grillowane owocowe szaszłyki wieprzowe
Autor: thiessa @ 9:43pm, Czwartek 12 Sierpień 2010.
Źródło: "Potrawy z grilla" Jacqueline Bellefontaine z serii "Z kuchennej półeczki"
Weekend zapowiada się upalnie, więc znowu będzie okazja, żeby grillować. Ostatnio jestem maniaczką szaszłyków i wszystkie moje potrawy grillowe są z patyka. Mięso wieprzowe jadam od wielkiego dzwonu, ale te szaszłyki mnie skusiły, bo primo lubię połączenie owoców z mięsem, secundo ciekawe wydawało mi się marynowanie mięsa w zmielonych listkach laurowych. Udało mi się kupić wyjątkowo miękkie śliwki i morele tak, że niemal rozpływały się w ustach. Ponieważ proporcje z książki generalnie jakoś mi nie pasowały zrobiłam po swojemu i innym też polecam takie rozwiązanie.Składniki:
patyczki do szaszłyków w takiej ilości jaka nam odpowiada, namoczone w wodzie,
5 kawałków polędwicy na jeden patyk,
2 śliwki na jeden patyk,
2 morele na jeden patyk.
Marynata:
tyle łyżek soku pomarańczowego ile patyków,
oliwy o połowę mniej niż soku,
na każdy patyk 1/4 łyżki mielonych listków laurowych.,
sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i polać nimi ułożone w misce owoce z mięsem. Marynować minimum godzinę a najlepiej przez całą noc. Mięso wyjąć z marynaty, nabić na patyczki wg. schematu: mięso, morela, mięso, śliwka, mięso morela, mięso śliwka, mięso. Opiekamy na grillu smarując szaszłyki zachowaną marynatą.
Komentarze
Też uważam, że szaszłyk jest dobry na wszystko;-)
Apropo "świeżych" śliwek, to niedługo będziemy robić z nich sos do mięsa i bardzo jestem ciekawy efektu finalnego;-)
Pozdrawiam;-)
grumko - 6:22am, Piątek 13 Sierpień 2010.
Wieprzowina kocha się z owocami, więc wierzę, że to dobrze smakuje. :) Też mam fazę ostatnio na szaszłyki, ale niestety muszę je robić w piekarniku. Kiedyś zrobiłam szaszłyki z wieprzowiny i nektarynek - też były całkiem smaczne, ale nie wzbudziły zainteresowania w GP, o ile dobrze pamiętam. :)
Karolina - 9:27pm, Piątek 13 Sierpień 2010.
Grumko to ja tez czekam na ten sos. Moze wyjsc cos calkiem dobrego.
Serwusowa ja jakos nie mam przekonania do piekarnika, jakos mi sie wydaje, ze mi sie przesuszaja. Wole na patelni grillowej. A tak w ogole to ile to swietnych przepisow nie wzbudzilo zainteresowania na GP... niektore byly na prawde pyszne. Czasem szkoda, bo jak jest odzew to zacheca do sprobowania.
thiessa - 10:30pm, Piątek 13 Sierpień 2010.
Rowniez jestem wielkim fanem szaszlykow, jak i polaczenia wieprzowiny z owocami. Przepis trafiony w 10!
monikucha - 2:04pm, Poniedziałek 16 Sierpień 2010.