<<Strona główna

Krewetki na ostro – ebi chili

Autor: thiessa @ 10:37pm, środa 11 Sierpień 2010.


Źródło: Japońska Kuchnia Karoliny

Kiedy zobaczyłam u Karoliny te krewetki wiedziałam, że muszę je zrobić, zwłaszcza, że w skład wchodzi pasta tobanjan. Szukałam tej pasty od bardzo dawna, przeprowadziłam swego czasu wywiad i okazało się, że w Polsce kupić jej się nie da. Jest, co prawda jedna firma, która jest jej producentem i inne sosy i pasty można było kupić, ale akurat nie tą. Aż pewnego dnia wchodzę do "Kuchni Świata" i oczom swym nie wierze, JEST gochujang, czyli to samo w wersji koreańskiej. Czym prędzej dokonałam zakupu a tydzień później odkryłam, że można ją też kupić w nowej internetowej hurtowni japońskiej właśnie tej firmy, której wszystko można było kupić poza nią.
Wracając do krewetek. Postanowiłam, że pójdą na pierwszy ogień. Smakowały, bo ja lubię ostro. A na zastosowanie pasty mam ze 3 tuziny przepisów do wypróbowania.

Składniki:

400 g krewetek (lub 200 g krewetek i 200 g sera tofu),
kilka liści sałaty,
2 łyżki sake (można zastąpić stołowym białym winem),
1 i 1/2 łyżeczki pasty tobanjan jeśli nie macie, dodajcie zwykłe chilli (ilość według uznania),
1/2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki oleju do smażenia

A
1 łyżka sake
Odrobina startego czosnku
Odrobina startego imbiru

B
4 łyżki keczupu
4 łyżki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli

Wymieszać składniki z grupy A i wrzucić do nich obrane krewetki. Odstawić na ok. 30 minut. W międzyczasie połączyć ze sobą składniki z grupy B i poszarpać sałatę na kawałki. Następnie na patelni rozgrzać olej i usmażyć krewetki. Gdy zmienią kolor dodać ostry sos tobanjan i 2 łyżki sake. Wymieszać i dodać przygotowany wcześniej sos ze składników z grupy B. Jeśli sos będzie za gęsty, to rozrzedzić go odrobiną wody. Na koniec polać całość olejem sezamowym, wymieszać i nałożyć na talerz obficie wyłożony sałatą.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Thiesso, ja nie o krewetkach, bo owoców morza nie jem, ale o warzywach z tofu z pastą curry. Zrobiłam z zieloną. NIe wiem czy wszystkie te pasty są tak diabelsko ostre, ale ta mnie powaliła, zaczęłm odlewać sos, dolewać kolejne puszki mlekak kokosowego, ale nie wiele to dało... NIe poddam się jednak i zrobię to danie raz jeszcze, ale tym razem bez pasty lub z symbliczną jej ilością. Natomiast makaron z bobem (bez groszku wprawdzie) wg J. Oliviera wyszedl wyśmienicie. Jutro chyba powtórzę. Zamierzam też zrobić zupę z ciecierzycy ze szpinakiem, którą publikowałaś jakiś czas temu. Fantastycznie masz te przepisy. A 400 książek - dziewczyno, a ja myślalam, że jestem szalona, bo mam już ok. 12 + kilkadziesiąt przepisow zapisanych na karteczkach!

Kinga - 11:25pm, środa 11 Sierpień 2010.

Kingo, niestey kuchnia tajska jest ostra a Ty jestes nieprzyzwyczajona. Niektorzy twierdza, ze zielona jest ostrzejsza od czerwonej. Ja daje zwykle wieksza ilosc niz jest w przepisie, bo lubie ostre potrawy, ale tylko wtedy, kiedy ta ostrosc ma smak, a pochodzaca od past curry ma. Danie ostre od wsypanej chilli w proszku, ktora daje ostrosc a nie niesie ze soba smaku jest dla mnie niedopuszczalne.
Kiedy pare lat temu wyjezdzalismy do Malezji wszystko wydawalo mi sie piekielnie ostre i po paru dniach mialam dosc. Kiedy 3 lata pozniej ponownie bylismy w Malezji nie moglam wyjsc z podziwu, ze kiedys jakiekolwiek danie wydawalo mi sie ostre. Z czasem tolerancja rosnie a kuchnia tajska to moja ulubiona.
Tutaj tylko czesc dan tajskich, ktore do tej pory zrobilam.
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57280329,57349720.html
12 ksiazek to mam chyba z samej kuchni tajskiej, tyle tez albo i wiecej z chinskiej i chyba tez tyle z meksykanskiej:-)

thiessa - 11:46pm, środa 11 Sierpień 2010.

Krewetki uwielbiam pod kazda postacia. Nie przepadam jednak za zbyt ostrymi daniami. Lubie czuc co jem a czasami moj zmysl smaku jest przycmiony przez ostrosc potrawy. Tych krewetek mimo wszystko sprobuje jak tylko dostane gdzies te paste. Musze sie rozejrzec w sklepach azjatyckich.

Przeczytalam, ze masz az 400 ksiazek kucharskich, jestem pelna podziwu :)) Ja powoli Cie doganiam, u mnie tylko 300 :))

majka - 7:33am, Czwartek 12 Sierpień 2010.

Moja droga ja widze, ze ty jestes ekspertem, a swje doświadczenia i wiedzę zbierasz od lat. Moze i smak się zmienia, przyzwyczaja, ale póki co ja jak nie lubiłam ostrych potraw , tak dalej nie lubię. Nie byłam w stanie jesść ostro w 2005 w Indonezji, ani później w 2007 w Tajlandii. Dalej nie jestem w stanie, ale po tym co napisałaś o paście curry, to nie gruchnę jej do śmieci (bo taki miałam pierwotny zamiar) ale dam jej jeszcze szanse, jednak w porcja zjadliwych dla mnie.

Kinga - 3:01pm, Czwartek 12 Sierpień 2010.

Kinga Tajlandia to byl dla mnie lajcik, ale fakt podroze ksztalca i otwieraja na nowe smaki. Ja przywoze za kazdym razem pol plecaka ingrediencji. Z Meksyku wiozlam doslownie pol plecaka suszonych papryk a z Tajlandii suszone krewetki, ktorych nie mozna bylo wtedy dostac w Polsce, plecak smierdzial, ze az strach.
Majko u Ciebie nie powinno byc problemow z dostaniem pasty. Szukaj chilli bean paste. Pawnie wsrod swych 300 ksiazek znajdziesz wiele przepisow z jej zastosowaniem.
I gon krolika, chociaz krolik, moze juz byc wtedy daleko i miec 500. Sama pewnie wiesz, ze to jest jak nalog :-)

thiessa - 5:23pm, Czwartek 12 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów