
Ryba w sosie musztardowym
Autor: thiessa @ 5:01pm, środa 10 Luty 2010.
Źródło: "Szybko i wykwintnie" Claudia Bruckmann
Myślę, że ten sos z mięsem mogłoby smakować o wiele lepiej. Ponieważ moje odczucia mogą być subiektywne to wstawiam przepis, bo jest szybki.
Składniki:
4 filety z dorsza, albo innej zwartej ryby,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz,
100 ml wytrawnego, białego wina,
1 pęczek pietruszki,
50g masła,
1 łyżka średnio ostrej musztardy,
masło do wysmarowania formy.
Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać połowę wina, ułożyć rybę, przykryć pokrywką, albo folią aluminiową. Rybę piec 10-12 min. w temp. 200C.
Resztę wina zagotować z masłem i musztardą.
Upieczoną rybę układać na talerzach, polać sosem i posypać posiekaną natką.
Podałam z fasolką szparagową z orzeszkami piniowymi.
Komentarze