<<Strona główna

Pierogi z bobem i miętą i pasta z bobu i mięty

Autor: thiessa @ 10:24pm, Wtorek 10 Sierpień 2010.

Źródło: "The naked chef" Jamie Oliver

Po tym jak przyrzÄ…dziÅ‚am spaghetti z bobem, groszkiem i miÄ™tÄ… wg. J Olivera i okazaÅ‚o siÄ™ ono kulinarnÄ… rewelacja przymierzaÅ‚am siÄ™ do pierogów również z bobem i miÄ™tÄ… i w koÅ„cu w niedzielÄ™ wprowadziÅ‚am mój plan w życie. W oryginale nie byÅ‚y to oczywiÅ›cie pierogi a ravioli i załączony byÅ‚ przepis na ciasto. Ja zrobiÅ‚am jedynie sÅ‚uszne ciasto pierogowe na maÅ›lance a proporcje skÅ‚adników na farsz nieco zmodyfikowaÅ‚am zwiÄ™kszajÄ…c jego ilość. Zamiast ricotty dodaÅ‚am serek "Twój smak", którego jestem wielkÄ… wielbicielkÄ… i prawie zawsze zastÄ™pujÄ™ nim ricottÄ™ w przepisach. W trakcie przygotowaÅ„ okazaÅ‚o siÄ™, że nadzienie jest tak smaczne, że w ogóle nie ma potrzeby robienia z niego pierogów, bo Å›wietnie sprawdzi siÄ™ jako pasta na chleb. RozwiÄ…zanie to polecam równie gorÄ…co, co pierogi z jego udziaÅ‚em. 


Składniki (35 sztuk):

350g bobu, oraz dodatkowo do podania,
mały pęczek mięty, listki oberwane i posiekane,
200 g ricotty, albo serka "Twój smak", albo innego typu Philadelphia,
garść startego parmezanu,
sok z 1/2 cytryny ( w oryginale z jednej) i skórka z 1/2 cytryny,
sól i świeżo zmielony pieprz.
pierogowe ciasto maślankowe

Bób zalać gorącą wodą i gotować przez 3 minuty, po czym obrać i podusić widelcem. Nie trzeba tego robić zbytnio dokładnie, mogą pozostać większe kawałki bobu, ale trzeba też pamiętać, żeby nie były za duże, bo podziurawią ciasto w trakcie nadziewania. Do bobu dodać pozostałe składniki pasty i wymieszać. Farszem napełniać pierogi i sklejać. Tutaj instrukcja jest zbędna, każdy wie jak to zrobić.
Po ugotowaniu pierogów roztopiłam masło, wrzuciłam do niego odłożony bób i polałam pierogi. Posypałam starym parmezanem i miętą.

 

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Wspaniałe!;-) Ale mi się humor z rana poprawił na ich widok;-)

grumko - 6:11am, środa 11 Sierpień 2010.

Jaka szkoda, ze u mnie surowego bobu jak na lekarstwo. Jesli uda mi sie kupic mrozony to na pewno takie pierozki zrobie. Prezentuja sie doskonale :)

majka - 7:08am, środa 11 Sierpień 2010.

Grumko co prawda już nie ranek, ale mam nadzieje, że humor dopisywał do konca dnia?

Majka mysle, ze od mrozonki nic im nie ubedzie. Sama używam w zimie bobu mrożonego.

thiessa - 10:31pm, środa 11 Sierpień 2010.

I jedno, i drugie biorÄ™ w ciemno.

ptasia - 2:33pm, Piątek 13 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów