
Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie
Autor: thiessa @ 9:12pm, Poniedziałek 9 Sierpień 2010.
Â
Źródło: "Tamarind & Saffron" Claudia Roden
Kapitalne! Miała rację Quinoamatorka nadając im miano najlepszych na świecie. Właściwe to dzięki niej je zrobiłam. Pomimo, że posiadam książkę Claudi Roden z której pochodzi na nie przepis od jakiś 4 lat. Powyższa książka kryje zresztą więcej takich perełek. Każdy wypróbowany z niej przepis był strzałem w 10. Ale w końcu Claudia specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej.
BakÅ‚ażany smakujÄ… bosko, ale nie mogÄ™ powiedzieć, że smak ten jest dla mnie odkryciem, bo dokÅ‚adnie tak jak te bakÅ‚ażany smakowaÅ‚o... tofu (klik, klik).Â
Składniki:
2 średnie lub jeden duży bakłażan, obrany ze skórki (nigdy nie obieram, ale tutaj należy obrać),
oliwa,
sól,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
5 cm kawałek obranego i startego na tarce imbiru, u mnie połowa drobno posiekanego,
1,5 łyżeczki zmielonego kuminu,
duża szczypta pieprzu cayenne,
6 łyżek płynnego miodu (można zastąpić syropem z agawy),
sok z 1 cytryny (dałam z połowy),
150 ml wody.
Obrane bakłażany pokroić w jednocentymetrowe plastry, każdy plaster posmarować z dwóch stron oliwą, posolić i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Bakłażany nie muszą być bardzo miękkie, będą się jeszcze gotowały w sosie.
Na patelni lub w płaskim rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić czosnek i smażyć przez chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników oraz bakłażany i gotować na małym ogniu zamieniając ich kolejność, jeżeli nie mieszczą się w jednej warstwie, tak, żeby każdy z kawałków mógł nasiąkać sosem. Kiedy cały sos zostanie wchłonięty ostudzić i podawać z pieczywem.
Komentarze
Teraz to mnie zaciekawilas. W koncu moze znajde przepis i zaczne jesc baklazany!
monikucha - 9:54pm, Poniedziałek 9 Sierpień 2010.
A nie jesz? Nie wierze. To moje ulubione warzywo. Mam je zawsze w lodowce, czy sezon, czy nie.
Bardzo polecam, zwlaszcza, ze wydaje mi sie, ze to Twoje smaki.
thiessa - 10:32pm, Poniedziałek 9 Sierpień 2010.
ParÄ™ minut temu na innym blogu chwaliÅ‚em bakÅ‚ażana, a tu u Ciebie pojawia siÄ™ równie fajne danie z jego udziaÅ‚em;-) Mniam;-)
grumko - 6:35am, Wtorek 10 Sierpień 2010.
Moj maz twierdzi, ze ma zgage po baklazanie, wiec tak jakos samoistnie zniknal z naszej kuchni. Ale tak narobilas mi smaka tym przepisem, ze juz zdecydowalam, ze podejme koljna probe.:)
monikucha - 2:28am, środa 11 Sierpień 2010.
Zgaga po baklazanie? Hmmm wysoce podejrzane.
thiessa - 11:22pm, środa 11 Sierpień 2010.
Pyszne, zrobiłam dzisiaj na obiad :) Bardzo ciekawy smak, dziękuję za przepis :D
Bee - 4:43pm, Sobota 25 Sierpień 2012.http://walnut-kitchen.blogspot.com
dallas gay melbourne dating
gay men dating clothes
<a href=gayedating.com?>gay dating grindr</a>
MichaelDof - 8:41am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayedating.com
I'm writing to let you be aware of of the wonderful discovery my cousin's girl enjoyed viewing the blog. She figured out some things, most notably what it is like to have a marvelous teaching character to have other people with no trouble understand a number of extremely tough subject matter. You actually did more than our own desires. Many thanks for churning out the essential, trustworthy, explanatory and in addition unique tips on your topic to Evelyn.
yeezy 350 - 11:01pm, Wtorek 30 Maj 2023.http://www.yeezy-350.us.com