<<Strona główna

Bakłażany w imbirowo-miodowym sosie

Autor: thiessa @ 9:12pm, Poniedziałek 9 Sierpień 2010.

 


Źródło: "Tamarind & Saffron" Claudia Roden

Kapitalne! Miała rację Quinoamatorka nadając im miano najlepszych na świecie. Właściwe to dzięki niej je zrobiłam. Pomimo, że posiadam książkę Claudi Roden z której pochodzi na nie przepis od jakiś 4 lat. Powyższa książka kryje zresztą więcej takich perełek. Każdy wypróbowany z niej przepis był strzałem w 10. Ale w końcu Claudia specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej.
Bakłażany smakują bosko, ale nie mogę powiedzieć, że smak ten jest dla mnie odkryciem, bo dokładnie tak jak te bakłażany smakowało... tofu (klik, klik). 

Składniki:

2 średnie lub jeden duży bakłażan, obrany ze skórki (nigdy nie obieram, ale tutaj należy obrać),
oliwa,
sól,
3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę,
5 cm kawałek obranego i startego na tarce imbiru, u mnie połowa drobno posiekanego,
1,5 łyżeczki zmielonego kuminu,
duża szczypta pieprzu cayenne,
6 łyżek płynnego miodu (można zastąpić syropem z agawy),
sok z 1 cytryny (dałam z połowy),
150 ml wody.

Obrane bakłażany pokroić w jednocentymetrowe plastry, każdy plaster posmarować z dwóch stron oliwą, posolić i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Bakłażany nie muszą być bardzo miękkie, będą się jeszcze gotowały w sosie.
Na patelni lub w płaskim rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić czosnek i smażyć przez chwilę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników oraz bakłażany i gotować na małym ogniu zamieniając ich kolejność, jeżeli nie mieszczą się w jednej warstwie, tak, żeby każdy z kawałków mógł nasiąkać sosem. Kiedy cały sos zostanie wchłonięty ostudzić i podawać z pieczywem.



Cukiniowy sierpień 2010

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Teraz to mnie zaciekawilas. W koncu moze znajde przepis i zaczne jesc baklazany!

monikucha - 9:54pm, Poniedziałek 9 Sierpień 2010.

A nie jesz? Nie wierze. To moje ulubione warzywo. Mam je zawsze w lodowce, czy sezon, czy nie.
Bardzo polecam, zwlaszcza, ze wydaje mi sie, ze to Twoje smaki.

thiessa - 10:32pm, Poniedziałek 9 Sierpień 2010.

Parę minut temu na innym blogu chwaliłem bakłażana, a tu u Ciebie pojawia się równie fajne danie z jego udziałem;-) Mniam;-)

grumko - 6:35am, Wtorek 10 Sierpień 2010.

Moj maz twierdzi, ze ma zgage po baklazanie, wiec tak jakos samoistnie zniknal z naszej kuchni. Ale tak narobilas mi smaka tym przepisem, ze juz zdecydowalam, ze podejme koljna probe.:)

monikucha - 2:28am, środa 11 Sierpień 2010.

Zgaga po baklazanie? Hmmm wysoce podejrzane.

thiessa - 11:22pm, środa 11 Sierpień 2010.

Pyszne, zrobiłam dzisiaj na obiad :) Bardzo ciekawy smak, dziękuję za przepis :D

Bee - 4:43pm, Sobota 25 Sierpień 2012.http://walnut-kitchen.blogspot.com

dallas gay melbourne dating
gay men dating clothes
<a href=gayedating.com?>gay dating grindr</a>

MichaelDof - 8:41am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gayedating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów