
Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem
Autor: thiessa @ 8:30pm, Czwartek 5 Sierpień 2010.
Źródło: "Zupy" Carole Clements
Uwielbiam tą zupę. Jest to również jedna z ulubionych zup mojego dziecka. W oryginale jest to chłodnik, jednak ja zup na zimno nie uznaję, dlatego u mnie spożywana jest na ciepło. Najlepiej smakuje z łososiem w kawałku, ale i tym razem była smaczna, chociaż zrobiłam ją z łososia w płatach.
Składniki:
2 łyżki oleju,
1 duża cebula, drobno pokrojona,
1 duży ogórek, obrany i pokrojony w półplasterki,
1 mały ziemniak, pokrojony w kostkę,
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana,
1 l bulionu warzywnego,
150g śmietany kremówki,
150g wędzonego łososia, podzielonego na kawałki,
koper, posiekany.
Na oleju zeszklić cebulę, dodać ogórek i ziemniaka i wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu zupę zmiksować i dodać posiekany koper, oraz łososia. Doprawić solą i pieprzem. Z solą trzeba uważać, bo łosoś już jest słony. Na tym etapie zupę się chłodzi przynajmniej przez godzinę, aby nabrała odpowiedniego aromatu. Moja zupa była ugotowana wieczorem i spożyta następnego dnia, zatem aromatyzowała się przez parę godzin. Następnego dnia przed podaniem podgrzałam ją.
Komentarze
Może głupie tu pytanie. Ale czy chodzi o ogórek świeży czy kiszony?
Maducha - 7:40pm, Czwartek 23 Październik 2014.
świeży
thiessa - 8:48pm, Wtorek 7 Lipiec 2015.