
Bułgarski placek cukiniowy
Autor: thiessa @ 8:31pm, Wtorek 3 Sierpień 2010.
Przepis na ten placek co jakiś czas powraca na Galerię Potraw jak bumerang i dobrze, bo jest bardzo smaczny a i u mnie pojawia się co roku kilka razy w sezonie cukiniowym. W tym tygodniu przygotowałam go po raz pierwszy. Przepis podaję za Nobullshit a jego autorką jest Pynjeck. Placek jest świetny zarówno na cierpło, jak i na zimno. Przyrządzając go obowiązkowo dodaję koperek i miętę.
Składniki:
4-5 małych kabaczków lub cukinii (wielkości polskich ogórków) startych na grubej tarce i starannie odciśniętych z wody
250 g pokruszonej fety,
3 jajka,
5 łyżek kaszki manny,
dużo zielonego (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, mięta),
czosnek wyciśnięty,
pieprz.
I to wszystko wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, aż będzie z wierzchu rumiany. Placka nie należy raczej solić, bo feta już jest słona. Podaję z sosem jogutrowo-czosnkowym.
Komentarze
My również piekliÅ›my ten placek jakieÅ› 3 lata temu;-)
Bardzo miło go wspominamy;-)
grumko - 6:10am, środa 4 Sierpień 2010.
Uwielbiam cukinie. Juz czuje, ze taki placek by mi posmakowal :) Prezentuje sie przepysznie.
majka - 1:09pm, środa 4 Sierpień 2010.