<<Strona główna

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Autor: thiessa @ 10:54pm, Niedziela 1 Sierpień 2010.

Źródło: "Thajská kuchyně" Judy Bastyra, Becky Johnson

Postanowiłam zrobić trochę miejsca w zamrażarce a od jakiegoś czasu zalegały mi w nim ryby. Były to dorady w całości. Przepis zalecał, co prawda odcięcie im głów, ale ja postanowiłam się nie bawić, bo przecież w sumie same się łatwo oddzielają po upieczeniu od tułowia. Nie był to dobry pomysł, bo Syn, kiedy wszedł do kuchni i zerknął na patelnie powiedział: ale biedne. Z tego wniosek, lepiej nie widzieć dokładnie, co jemy. Lepiej, żeby to miało formę w miarę przetworzoną. Ale wracając do meritum. Ryba wyszła bardzo smaczna, tylko niestety trochę była oścista. Może nie tak strasznie jak karp, ale oprócz ości wzdłuż kręgosłupa miała je dodatkowo w innych miejscach.

Składniki:

1 duża, lub 2 małe ryby (u mnie dorady),
4 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej,
8 łyżek oleju,
1 łyżka czosnku, posiekanego,
1 łyżka imbiru, posiekanego,
2 łyżki tajskiej szalotki, lub czerwonej cebuli, posiekane,
225g pomidorków koktajlowych,
2 łyżki czerwonego winnego octu,
2 łyżki cukru,
2 łyżki keczupu,
1 łyżka sosu rybnego,
3 łyżki wody,
sól., mielony czarny pieprz,
do posypania cebulka dymka, lub kolendra.

Ryby umyć, oskrobać z ewentualnych łusek, odciąć im głowy i natrzeć skrobią kukurydzianą.
W woku lub większej patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim ogniu 6-7 minut każdą ze stron. Ryby odłożyć i odlać niemal cały olej, pozostawiając około 2 łyżek. Rozgrzać ponownie i wrzucić szalotkę, czosnek i imbir, smażyć 3-4 minuty. Dodać pomidorki i smażyć do momentu, kiedy zaczną pękać, wówczas dodać ocet, cukier, keczup i sos sojowy. Smażyć około 2 minut, wlać mieszaninę sporządzona z odrobiny wody i pozostałej łyżeczki skrobi kukurydzianej. Smażyć do momentu, kiedy lekko zgęstnieje. Gotowym sosem polać rybę.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Przepis zapisuje, zamienie tylko na inna rybke :)

monikucha - 4:26pm, Poniedziałek 2 Sierpień 2010.

Ta na zdjeciu w ksiazce wygladala mi na barwne i na prawde bardzo ladnie sie prezentowala ze swoim kolorem. Ja z takich tuszek pare razy robilam karmazyna i mysle, ze tutaj bylaby idealna: miesista, soczysta i praktycznie nieoscista.

thiessa - 5:03pm, Poniedziałek 2 Sierpień 2010.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów